Last news in Fakti

22 Юни, 2016 13:16 4 518 5

Японци строят трети завод у нас за 45.5 млн. лева

  • язаки-
  • завод-
  • трети завод-
  • 45,5 млн лв

"Язаки“, един от най-големите поддоставчици  на автомобилни компоненти в света, ще вложи 45.5 млн. лева в нов завод в Димитровград. Това стана ясно на пресконференция във вторник, която разкри дългоочакваните подробности около новия завод на японската компания.

„Това ще е третата фабрика на японския концерн в страната ни, след като той вече има два завода в Ямбол и в Сливен. Досега в България „Язаки“ е вложила над 60 млн. евро предимно в двата си завода, които дават работа на 5 хил. служители“, заяви  Стамен Янев, изпълнителен  директор  на Българска агенцията за инвестиции.

Кметът на Димитровград Иво Димов представи в хронологичен ред стъпките от първата среща с представители на компанията и благодари на всички, съпричастни към това тя да се случи. Това е една инвестиция, каквато в региона не е имало над 50 години и която ще промени икономическия му профил, посочи той.

Директорът на БАИ,  Стамен Янев подчерта, че активността и постоянството на местната власт в Димитровград имат решаваща роля за финализирането на проекта, стартирал през октомври 2013 година.

За новия завод страната ни се е преборила в конкуренцията на Румъния, поясни  г-н Янев.

В двата си завода у нас компанията произвежда кабели за автомобилни производители, преди всичко за Ford и Renault.

До месец ще бъде направена първата копка на новата фабрика, а окончателното изграждане е предвидено за срок от една година.

Новият завод ще се изгражда върху площ от 64 хил. кв. м, а застроената му площ ще бъде 30 хил. кв. м. В него се очаква да бъдат заети около 3 хил. служители. Първата група от 50 души вече се обучава в завода в близкия Ямбол. През октомври ще стартира т.нар. пилотен завод, в който ще бъдат ангажирани 250 души. Компанията осигурява безплатен транспорт на своите служители в периметър от 50 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 400лв

    0 0 Отговор
    Японска инвестиция + български мениджмънт = ниски заплати.
  • 2 Велев

    0 0 Отговор
    Ужас! Пак капиталистически завод на прогнилите западняци.
  • 3 antimediator

    0 1 Отговор
    Някоя ушанка няма ли да се изходи по въпроса?!
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Лоша ни е държавата (разбирайте хората, като общество. Не като личности).
    Работил съм за някои от най-големите имена в автомобилната индустрия и не са нищо особенно. Не разбирам, как държавата не може да отдели 1млрд. $ , което е нищо за инвестиция в собствената си държава и народ. И съм сигурен , че може да се върнат в пъти в рамките на 5 до 10 год.

    Разбира се .... ако не се краде и има отговорно стопанско отношение.
    точно тези условия липсват и точно затова ще тънем в тиня под напева на мутрите, които ни "управляват"

    Голяма инвестиция 45млн.лева. Браво! Това ще ни оправи ли?

    Имаше доклад наскоро за движението на престъпни капитали направен от САЩ, да от САЩ, тези който ни дават тон как се живее в момента.

    Според този доклад, България е на 1во място по изнесени престъпни капитали спрямо глава от населението за последните 20 години.

    Не си спомням точните цифри, но съотношението спрямо България и Китай беше 1:5, БГ : Русия беше 1:4 , но колко е населението на тези страни, колко е на България!

    Докато не се възтържествува върховеството на закона, няма да се оправим.

    Имаме 2 възможности. Да бягаме и да се крием или да вземем по една гега и да налагаме. То се знае по кого.

    Тази инвестиция е хубава, но е просто прашинка от това, което можеше да бъде! Това ме вбесява.
  • 5 УБИХМЕ РОДНОТО А СЕ РДВАМЕ НА ЧУЖДОТО

    0 0 Отговор
    И ВИЕТНАМЦИТЕ ЗИМАТ МНОГО ПОВЕЧЕ О ТЕЗИ 200-300 ЕВРО ДЕТ ГИ ДАВАТ ТИЯ ТУКА НА БЪЛГАРСКИЯ РОБ.НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ И КИТАЙЦИТЕ ДА ДОЙДАТ ДА СИ ПОТЪРСЯТ МАЛКО БГ.РОБИ.