Last news in Fakti

4 Юли, 2016 16:51 1 831 0

Лондонската борса и Дойче бьорсе се сливат

  • лондонска борса-
  • дойче бьорсе-
  • борса-
  • сливане

В Германия има възражения седалището на европейската суперборса да е в Лондон

Лондонската борса и Дойче бьорсе се сливат - 1

С огромно мнозинство акционерите на Лондонската фондова борса (LSE) гласуваха на общо събрание за сливане с германската Дойче бьорсе (Deutsche Boerse). Необходими бяха 75% от гласовете на акционерите на Лондонската фондова борса по пътя към планираната европейска суперборса.

Председателят на Лондонската фондова борса Доналд Брайдън благодари на акционери за тяхната "силна подкрепа", след като 98,9% от тях са подкрепили сделката, съобщава Би Би Си.

След референдума за излизане от ЕС сделката обаче е под въпрос. След Brexit-а в Германия има възражения за това. Става въпрос за юридическото място на компанията-майка, което да бъде в Лондон.

През март ръководствата на Лондонската фондова борса и Дойче бьорсе се договориха за струващото милиарди сливане. Нейната бъдеще капитализация се оценява на около $30 млрд. Сега предстои надзорните власти да дадат съгласието си, както и одобрението на акционерите на Дойче бьорсе. Те имат време до 12 юли.

Акционерите на LSE ще притежават 45,6%, а останалите 54,4% ще се разпределят между акционерите на "Дойче бьорсе".

Изпълнителен директор на новия борсов конгломерат ще е генералният директор на "Дойче бьорсе" Карстен Кенгетер. В съвета на директори с равни квоти ще бъдат представени LSE и Deutsche Boerse. Новата борса ще бъде регистрирана на Острова, а щаб – квартирите ще бъдат в Лондон и Франкфурт, както предвижда предварителното споразуемние.

Двете борси на два пъти през 2000 г. и 2005 г. преговаряха за сливане.

След провеждането на британския референдум за членството в ЕС от двете борси джентълменски се договориха, че ще коментират неговите резултати след провеждането на двете събрания на акционерите.

Сливането между LSE и Deutsche Boerse е най-голямото от 2013 г., когато Intercontinental Exchange (ICE) купи NYSE Euronext. Капитализацията на новия гигант ще е в размер на $30 млрд. Така новият борсов конгломерат ще е трети в света след борсовите групи ICE и CME Group, които притежават борсите в Ню Йорк и Чикаго.

По темата работи и Христо Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА