Last news in Fakti

9 Юли, 2016 17:41 3 148 2

Могат ли британците да спасят ЕС от ТТИП?

  • ттип-
  • сащ-
  • ес-
  • споразумение-
  • търговия
Могат ли британците да спасят ЕС от ТТИП? - 1

Финализирането на споразумението за Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС (Transatlantic Trade and Investment Partnership — TTIP) се отлага за неопределено време. Това е удар по амбициите на президента на САЩ Барак Обама, коментират световните медии.

Обама ясно посочи, че сключването на ТТИП е основен приоритет на втория му мандат.

Съединените американски щати и Европейският съюз трябва да продължат да упражняват натиск за постигането на сделка за свободна търговия. Това заяви американският президент при последното си посещение в Германия, припомня ДПА.

Ангела и аз се съгласихме, че

САЩ и ЕС трябва да придвижат напред преговорите за ТТИП,

заяви Обама при последните разговори с германския канцлер Ангела Меркел, които се проведоха в северния германски град Хановер. От своя страна германският вицепремиер Зигмар Габриел заяви, че до подписване на споразумението може и да не се стигне, ако САЩ не отстъпят по спорните въпроси.

ТТИП ще позволи да се намалят цените на тарифите и да се отстранят бариерите за бизнеса между Европа и САЩ, продължи да лобира Обама.

Противниците на споразумението обаче твърдят, че документът е изразител на интересите само на транснационалните корпорации, които целят отслабване ролята на страните от Европа.

След Брекзита мнозина наблюдатели смятат, че споразумението въобще няма да бъде подписано, защото през последните месеци в САЩ и Европа се увеличиха неговите противници.

В Париж и Берлин, така и в други европейски столици са уверени, че

референдумът във Великобритания рязко намалява шансовете за сключване на ТТИП,

писа в. „Фигаро”. През следващите месеци ЕС ще бъде зает с „развода с Острова” и ТТИП минава на втори план.

Брекзитът направи европейските лидери внимателни. По тази причина те няма да повдигат въпроса за едно споразумение, което допълнително нагорещява общественото мнение.

Освен това Франция смята за необходимо да защитава своята културна самобитност и дейността на нейните държавни компании, заяви държавният секретар по европейските работи Арлем Дезир.

Това не е първата негативна реакция на Париж по отношение на ТТИП. През юни френският премиер Манюел Валс заяви, че в сегашния вид трансатлантическото споразумение води в грешна посока.

Франция е в челните редици на страните, които са против ТТИП. Президентът Франсоа Оланд неведнъж подчерта, че "никога не би се съгласил" на споразумението в настоящата му форма, защото правилата, които ще наложи върху Франция и останалата част от Европа, са твърде "приятелски" към бизнеса в САЩ.

В „Ню Йорк таймс” предупреди, че  

при Brexit Белият дом губи най-верния си партньор в Европейския съюз

и съответно възможностите им за влияние в Брюксел ще намалеят драстично. А това ще промени сериозно и хода на бъдещите преговори...

Историческият развод между двете страни на Ла Манша ще доведе до дълбоки противоречия и нарастваща съпротива от двете страни на Атлантическия океан, коментира Ройтерс.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която преди седмици имаше експресна визита в САЩ, потвърди, че двете страни ще се стремят да приключат с уточненията по споразумението до края на 2016-а. "ТТИП ще преживее Brexit", смята Малмстрьом.

Politico.eu припомня, че с излизането на британците от Общността Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство губи своята привлекателност. Причината е проста. Пазарът на Острова формира сериозен процент от общата европейска търговия и напускането на Острова ще промени коренно основните параметри на споразумението...

В момента можем да се обзаложим, че ТТИП няма да бъде сключено до края на президентския мандат на Обама. . .

Какво е ТТИП?

Преговорите по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ започнаха през юли 2013 г. ТТИП ще е най-всеобхватното споразумение за свободна търговия до момента. То ще осигури прогресивна и реципрочна либерализация на търговията със стоки и услуги, ще доразвие правилата, свързани с търговията и инвестициите, и ще постави фокус върху премахването на ненужните регулаторни пречки. ТТИП ще се основава на общи цели, включващи защитата и насърчаването на човешките права и международната сигурност, твърди американската администрация.

Споразумението ще обхваща три основни компонента, които ще бъдат договорени успоредно и ще съставляват единна договореност: като достъп до пазара, регулаторни въпроси и нетарифни пречки пред търговията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Пуснахме бежанците в Европа,ако пуснем и АМЕРИКАНСКИЯ ВЪЛК...тря закриваме Европата!Еса е момента да се купуват дървета щото ше поскъпнат драстично като се юрнат хората да се бесят по тях:)
  • 2

    0 0 Отговор
    Ако не се подпише това ще е много добре.