Last news in Fakti

15 Август, 2016 12:54 1 055 4

От НСИ отчетоха 8% безработица за второто тримесечие

  • безработица-
  • нси-
  • работна сила
От НСИ отчетоха 8% безработица за второто тримесечие - 1

През второто тримесечие на 2016 г. безработните са 265,6 хил., а коефициентът на безработица - 8 на сто, съобщиха от Националния статистически институт.

В сравнение с второто тримесечие на 2015 г. броят на безработните намалява с 65,3 хил., а коефициентът на безработица - с 1,9 процентни пункта.

По пол коефициентът на продължителна безработица е 5,3 на сто за мъжете и 4,4 на сто за жените. От общия брой на безработните 37,9 хил., или 14,3 на сто, търсят първа работа.

През същия период безработицата намалява и при мъжете, и при жените, като коефициентът на безработица достига 8,8 на сто за мъжете и 7,2 на сто за жените.

През второто тримесечие на 2016 г. продължително безработни (от една или повече години) са 161,1 хил., или 60,6 на сто от всички безработни. Коефициентът на продължителна безработица е 4,9 на сто, като в сравнение със съответното тримесечие на 2015 г. намалява с 1,3 процентни пункта.

От общия брой на безработните през второто тримесечие на 2016 г. 155,7 хил. (58,6 на сто) са мъже и 109,9 хил. (41.4 на сто) - жени. От всички безработни 12,9 на сто са с висше образование, 48,9 на сто - със средно, и 38,2 на сто - с основно и по-ниско образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баш батка

    0 0 Отговор
    Добре ,че регистрират и пенсионерите като работещи иначе процента щеше да е плашещ. А да не говорим за работещите извън граница!
  • 2 Клатикурти

    0 0 Отговор
    Добре, че винаги ще има постоянно мрънкащи некадърни бездарници, които и 1% безработица да има, пак няма да си намерят работа а ще обвиняват всеки друг и никога себе си.
  • 3 Тодоров

    0 0 Отговор
    Би трябвало да преименуват НСИ в Национален институт по СТЪКМИСТИКА. Дори и за "слепия" е видно, че безработицата в България е огромна. Кого радват тези тези нагласени данни, не ми е ясно. Вероятно от НСИ трябва да си заработят заплатите. Преди време смениха Ренета Инджова заради отказ да "увеличи" приходната част на Бюджета, за да може ГЕРБ да увеличи разходната част. Сега вероятно декларирането на такава ниска безработица е свързано с получаването на пари по европейски социални програми. ИДВАТ ИЗБОРИ - ТРЯБВА НЕЩО ДА СЕ КРАДНЕ !

    Коментиран от #4

  • 4 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тодоров":

    Би трябвало на такива, като тебе, да не има дават да пишат глупости!

    Ако имаше макар и слаб, ама много слаб допир с икономиката, щеше да ти е ясно, че в момента липсват кадри навсякъде, във всеки отрасъл! Няма достатъчно хора (причините за това са отделен въпрос).

    Ходи си дрънкай глупостите някъде другаде.