Last news in Fakti

30 Декември, 2023 10:18 2 075 25

Разработват платформа, която да облекчи вноса на работна сила

  • министерство на електронното управление-
  • работна сила-
  • мария минчева

Бизнесът настоява и за активна миграционна политика, която да улесни достъпа на чужди работници и специалисти до българския пазар на труда

Разработват платформа, която да облекчи вноса на работна сила - 1
Снимка: БСК

Министерството на електронното управление разработва платформа, за да облекчи процеса по внос на работна сила, предаде БНР.

Бизнесът настоява и за активна миграционна политика, която да улесни достъпа на чужди работници и специалисти до българския пазар на труда. Това е възможният подход за решаването на проблемите с персонала.

Според работодателите е необходим анализ на работната сила и оценка на липсващите умения, за да се предприемат спешни действия за обезпечаването на пазара на труда.

"През последните, може би, 7-8 месеца, това е действително тема номер едно, всички компании, това е първото нещо, което казват - няма хора, няма никакви хора. При хората, които има, разликата между това, което се изисква, за да се упражнява дадена професия или длъжност в предприятието, и това, което излиза от образователната система, също е драстична. Много компании си правят центрове за професионално обучение, за да могат да стесняват тази разлика, която я има, но и малкото хора, до които имаме достъп, са с ниско качество на образование", посочи Мария Минчева от Стопанската камара.

Работодателите настояват за съвместни действия между МОН, МТСП, Министерството на икономиката и МВР, за да се облекчи трудовата и миграционната политика.

"Позитивна новина за нас е работата на Министерството на електронното управление, което прави дигитална платформа, която дигитализира целия този процес по внос на работна ръка и с висока, и с ниска квалификация, така, че се надяваме и чрез организационни мерки, чрез законодателни изменения България да се опитва да се позиционира като една атрактивна дестинация, защото ние далеч не сме на мнение, че България е място, в което никой не би искал да живее и работи", допълни Минчева.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 14 Отговор
    Да внесем руснаци да ни работят без пари.
  • 2 Хаха

    44 1 Отговор
    Като чуя БИЗНЕСА, и отивам да драйфам
  • 3 за мигрантите

    43 1 Отговор
    ще се предоставят по добри условия и възнаграждения от за българите, тук най прецакани са винаги българите
  • 4 Простотия и алчност

    34 1 Отговор
    Първо България изгуби материалното си богатство, сега ще загуби и себе си, а на края и "бизнесмените" си. На никой нов владетел, на дадена територия, не му трябва наследена аристокрация.

    Коментиран от #24

  • 5 зачуден

    37 1 Отговор
    Министерство на електронното управление ???!!! Мисля , че трябва да има МИНИСТЕРСТВО НА ДИСТАНЦИОННОТО УПРАВЛЕНИЕ с адрес : ул. Козяк № 16 , гр. София ! Или - ми то си го има !
  • 6 Бмх

    40 0 Отговор
    Какъв бизнес има тука, вие знаете ли какво е бизнес? Тук е страната на бързите кредити и на това му казват бизнес!
  • 7 Налълнихме се с ...

    32 1 Отговор
    ... кухи синекурни ведомства за кухи ,синекурни чиновници , които освен да се чудят какво от къде да гепят - с друго не се занимават .
  • 8 Много са ми интересни

    28 2 Отговор
    тези. Откъде ще хукне тази работна ръка тук и ще избере точно нас, а не Англия, примерно? Какво по-добро и какво повече можем да предложим от една Англия, например? Кой ще избере магаре, когато има кон?
  • 9 Епааа

    44 1 Отговор
    Нали си внесохте украинци бе ! Гледам , счупиха се да ви работят , за без пари !
  • 10 Освен папуаси

    21 1 Отговор
    и някои племена от бразилската джунгла, които не са виждали цивилизация, друг не вярвам да им се върже, та даже и папуасите няма да дойдат, защото много от тях знаят английски. Никой няма да свърши нашата работа, ние трябва да си помогнем сами. Къде со кротце, къде со благо, къде со малце кютек…
  • 11 Лойд Райт

    31 1 Отговор
    Приятно търсене на работници.Надввам се преди да ги намерите да не фалирате,или не по добре робовладелците да си работят и да се научат на работа.пък после да фалират.Алчни сме и затова ще се погубим ,заради 1000 хомоеректуса които нямат мозък в главите си да помислят,че и след тях трябва да продължи света.
  • 12 Любопитен

    32 2 Отговор
    Вносът е кадри е абсолютно ненужен и вреден, вместо това трябва да се намери работа на над 1.5 милиона безработни у нас. Абсурдно е държава с 30-40% реална безработица да внася кадри.
  • 13 И към коя

    19 1 Отговор
    държава и група ще се таргетира кампанията? От клоните в африка нищо няма да помогне. Правете си там вашия бизнес, кичете с важите баджове, ползвайте купешки думи и най-вече не ни занимавайте с вашия “бизнес”.
  • 14 Безработна сила

    20 1 Отговор
    И как това кореспондира с претенциите за Шенген? Каква е тази "платформа", пиратски кораби за търговия с роби ли? Само футболните клубове имат право да влачат разни екзотични екземпляри от жунглата.
  • 15 Хан Крум

    16 2 Отговор
    Ако "бизнеса" дава европейски заплати,ще има хора за работа...втори проблем е здравната система в клета майка България,но то е свързано с първия проблем...ей затова хората бягат по други нормални за живот Държави с главно Д.
  • 16 Аксиома

    3 9 Отговор
    Не наемайте путинофили, соцносталгици и шмекер-копейки - тава са най мързеливите некадърници и неуки мрънкачи, които съществуват.
  • 17 Ком

    21 2 Отговор
    Търсят евтина работна ръка, защото българите не искат по-вече да им работят без пари.Научиха се на " сладък живот" и нямат никакво намерение да дават човешки заплати на хората. Българите продължават да напускат страната си, тук става конгломерат от бежанци- афганистанци, сирийци, украинци, а сега и внос на работна ръка от най- бедните страни в света. Честито на бизнеса и на работодателите!
  • 18 Пиш Ман

    13 0 Отговор
    Със сигурност ще се избият да идват германци да ни работят. Или се търсят роби на минимална заплата
  • 19 Перо

    5 1 Отговор
    Това е мутренската демокрация! И арабите плащат хиляди евро за транзитно преминаване през БГ!
  • 20 Яяяяя

    9 1 Отговор
    От Афганистан и Сирия най- вече. В Германия от години ги чакат да почнат работа, те казват добре, ама друг път, не сега. Умирам от смях, като гледам как ги отглеждат и плащат, а новите работници казват, да, да , ама не сега
  • 21 Оня

    5 0 Отговор
    Тези да не си мислят че тези ще им работят за без пари. Много са се объркали. Индийци и филипинци искат да изкарат не по-малко от 25000 евра на годината, така че тези смешници да се стягат.
  • 22 Дсса

    1 0 Отговор
    "При хората, които има, разликата между това, което се изисква, за да се упражнява дадена професия или длъжност в предприятието, и това, което излиза от образователната система, също е драстична".

    Това как се връзва с непрекъснатото увеличаване на заплатите на преподавателите на всички нива?
  • 23 Аса

    4 0 Отговор
    Ще им плащат ли повече отколкото на българите? Ако НЕ, няма да дойдат. Ако ДА, защо изпускаме питомното, а се мъчим да хванем дивото?
  • 24 бл.134 в Zап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Простотия и алчност":

    Чудесно я разработихте .6000 авганци тази година , следващата 60 хиляди .Ще има , вие стройте около София къщи с 3 метра огради , да не ги прескачат
  • 25 Абе уж сте

    1 0 Отговор
    Умни хора ( в бизнеса) а витаете в облаците.Да приемем,че от много бедни държави,прилъжете няколко хиляди,ниско образовани, неквалифицирани работници.Ще дойдат и какво? Получава примерно 1200 лв нетни( трудно при вашата дива лакомия) .Но трябва да плаща квартира,храна , телефон ( връзка със семейството) , ежедневни, дори минимални,но все пак разходи+ транспорт.Като получи първата заплата и тегли молива, ще установи,че в джоба му дрънкат максимум 200-300 лева.При жестоки икономии.Е, той ще ви бачка цял месец за мижави 180-220 долара,който да изпраща в къщи? Другото е да плащате над два бона чисти за нискоквалифицираните.Но ако ги плащахте на българите,никой няма да бяга навън.Смешници!