Last news in Fakti

16 Септември, 2016 12:52 1 517 0

Преговорите за минималните осигурителни прагове се провалиха

  • прагове-
  • синдикати-
  • работодатели-
  • преговори-
  • заплати-
  • осигуровки
Преговорите за минималните осигурителни прагове се провалиха - 1
Снимка: БТА

Лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов прие без критика окончателния отказ на работодателите да преговарят за минималните осигурителни прагове за догодина.

Според него, ако работодателите са имали сериозни намерения, са щели да използват времето през изминалата година, за да обсъдят със синдикатите и минималните прагове, и механизма за определяне на минималната заплата.

Днес изтича крайният срок, в който двете страни трябваше да водят преговори за праговете през 2017-а година, а работодателските организации обявиха, че договорените прагове в четири от икономическите дейности са невалидни, тъй като съответните браншови структури са оттеглили подписите си.

"Ние с КНСБ сме внесли предложение за механизъм, базиран на 131 Конвенция на МОТ, за която работодателите от нас научиха, не знаеха, че има такава. Такива предложения сме внесли през април тази година, не сме чули досега една думичка. Всички легитимни канали са запълнени с това предложение. Извън някакъв политически смисъл, нищо друго не виждам тук. Не може да не се стигне до служебно увеличение, доколкото е планиран нов размер на минималната заплата. Следователно поне тези прагове, които са под нея, ще се увеличат", добави Манолов.

Национално представителните работодателски организации окончателно няма да участват в договарянето на минималните осигурителни доходи за 2017 г. Това съобщиха от 4-те бизнес организации (КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП) в писмо до представители на правителството и медиите.

Работодателите не могат да се разберат със синдикатите за увеличението на минималните осигурителни прагове.

Те не са постигнали споразумение в нито една от 85-те икономически дейности, което означава, че годината ще бъде обявена за нулева и осигуровките ще няма да се повишават.

Браншовите организации, членуващи в работодателските обединения, също не желаят вдигане на осигуровките.

Бизнесът смята, че повишаването на осигурителните прагове води до разширяване на сивия сектор и по-скоро пречи, отколкото помага за изсветляване на икономиката.

Те искат по-широк социален диалог, с помощта на който да се изработи обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата, вместо тя да се решава по политически причини.

До приемането на подобен механизъм членовете на работодателските организации замразяват преговорите за колективни трудови договори със служителите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА