Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 15:58 1 396 6

Средната реална заплата се е увеличила с 1/3 за 4 години

  • пламен димитров-
  • средна-
  • заплата-
  • увеличила

Българинът обаче продължава да е най-бедният в Европа, каза Пламен Димитров

Средната реална заплата се е увеличила с 1/3 за 4 години - 1
Снимка: БТА

За последните четири години средната реална работна заплата на българина се е увеличила с 31 – 32 на сто. Въпреки това българинът продължава да бъде най-беден в Европейския съюз. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на Димитров е добре, че е премахнато пълното замразяване на доходите от времето на Симеон Дянков и е започнало увеличение, като за това той изтъкна усилията на синдикатите.

От КНСБ са категорични, че през следващата година заплатите трябва да се повишат с 8 – 10 – 15 на сто. По думите му това го диктува пазарът, който е отворен към държавите на ЕС.

Докато сметката на българина излиза, че в чужбина ще има по-добри доходи, няма да се справим с изтичането на квалифицирана работна ръка, каза още лидерът на КНСБ.

Димитров е убеден, че е напълно реалистично до три години средната заплата у нас на образованите и квалифицирани хора да бъде 1000 – 1200 лв. В противен случай ще продължи „изтичането“ на 40 – 50 хил. души годишно от трудоспособното население.

Той каза още, че до края на октомври, когато приключи договарянето с МФ и с частния сектор, двата синдиката – КНСБ и „Подкрепа“, ще направят анализ на постигнатото.

„Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е достатъчно, сме готови да започнем национална акция след изборите, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодатели и политици какво искат от тях хората на труда“, заяви Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идиоти

    0 0 Отговор
    За пореден пьт се убеждавам че тия живеят в някакьв си свой свят......
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Е кой иска да си зареже семейството и да ходи да бере моркови, но като поработиш у нас и разбираш, че друг вариант няма. Тук ти предлагат 600лв чиста заплата, а наема ти е 400лв, е като си платиш сметките излиза, че трябва да се кара на фотосинтеза и без дрехи. Това се нарича бедняшка заплата, хем работиш, хем си беден. Те тези на социални живеят по-добре от работещите. Повечето познати са от 300 до 450лв месечна заплата, как се гледа дете, как се храни, облича, ходи се на работа и се купуват консумативи за домакинството? И със сигурност не сме по-лоши от чужденците, но не получаваме мотивацията и възможността за достоен труд заради хора с лош манталитет и престъпници.
  • 3 Кофти

    0 0 Отговор
    А цените с колко са се вдигнали? Това май забравиха да кажат...
  • 4 бббббб

    0 0 Отговор
    Като ги слушам почвам да си мисля ,че не съм добре.Доходите скачали,а продуктите , данъците ,глобите,нови такси,застраховки и.т . сигурно не скачат,а падат на долу!!!Защо не останаха поне 2-3 хиляди патриота в тая държава да изметем тази измет?И да освободим останалите няколко милиона спящи и мрънкащи.
  • 5 Боев

    0 0 Отговор
    Синдикатите ни са бутафорни. Къде ги видяха тези реални 35% ? Работя в сферата на ЧР, ако не си наш човек не можеш да взимаш голяма заплата с много редки изключения, като сектори или фирми. Ние чакаме тези да ни защитават интересите. Да бе....
  • 6 кой къде

    0 0 Отговор
    Те говорят за техните заплати,не за нашите