2 000 5

Росатом: Искаме парите за АЕЦ Белене до Нова година

Венцислав Михайлов

Руската държавна корпорация „Росатом“ възнамерява до края на 2016 година да получи от България плащанията по съдебния арбитраж за спрения проект АЕЦ "Белене", съобщи ТАСС.

Агенцията се позвовава на съобщение от „Росатом“.

В Москва се проведе второ заседание на работната група между представители на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация „Росатом“ и АО „Атомстройекспорт“. В срещата участваха и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на финансите г-н Кирил Ананиев и господин Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на „Росатом“.

По време на срещата министър Петкова информира руската страна за приетия от Народното събрание на 28-ми септември тази година Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД във връзка с решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта Белене. „Още на следващия ден Министерството на енергетиката изпрати информация до Европейската комисия с цел спазване на изискванията по предоставяне на държавни помощи. В ежедневна комуникация сме с представители на Комисията и очакваме до два месеца да получим отговор от тях“, подчерта Петкова. Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение..

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ами да
  Отговор
  1 19:35  13.10.16
  А искате ли един по-дебел?!?

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 19:44  13.10.16

  До коментар #1 от "Ами да":

  Ти да не си роднина на прецедента плювналиев, дето щеше да ги пляска?! Дебелия е нас, за цяла България, и то благодарение на ....... като теб! Но рано или късно за такива като теб ще има и бонус!
 • Картър
  Отговор
  3 19:53  13.10.16
  Като знам как действат рашките с взятки върху податливите ни политици и тези нашите нехранимайковци подписват празни листове като гламави ИМ ПОЖЕЛАВАМ НА РОСАТОМ, ДА СЕ ЗАДАВЯТ С ЛИХВИТЕ!
 • Дядо поп
  Отговор
  4 08:12  16.10.16
  Причината да не се построи АЕЦ Белене не е в липсата на пари,в народа има 45 милярда,ако държавата искше щеше да направи акционерно дружество или да пусне облигаций и да построи АЕЦ .Много хора биха участвали в такова АД. Но явно някой не иска да се построи тази централа,нека сега той да плаща реакторите ,а не ние
 • Възмутен
  Отговор
  5 19:00  18.10.16
  Росатом да го Д.ха!

Напиши коментар:


Публикувай