Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 10:34 1 408 5

"Булатом": Има поне 2 оферти за частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

  • булатом-
  • оферти-
  • частен инвеститор-
  • аец белене

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта. Това каза пред БНР изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев.

Процесът ще се затрудни и от политическата ситуация в страната. От държавните ни ръководители чуваме, че има поне две оферти за частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Г-н Румен Овчаров спомена за една от тях в неделя. Чували сме, освен това, за предложение от американски финансов консорциум, обясни Георгиев.

За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е EDF – еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност!, посочи още той.

Георгиев изтъкна, че появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта "Белене", свързани нестабилност на политическо ниво. Причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия.

В момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата. Обаче, ако трябва сега да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо. Може би ще се стигне един ден, политиката е много странно нещо, да не употребявам друга фраза, когато някой ще се сети да търси отговорност на тези, които са спрели проекта, каза изпълнителният секретар на "Булатом".

Георгиев припомни, че остават две седмици, в които страната трябва да се разплати с руския производител, за да избегне плащането на наказателни лихви.

Строителството на една атомна електроцентрала трябва да се сложи в друга рамка. Ето сега имаме политическа нестабилност и нещата, най-вероятно, отново ще се стопират. Кога ще се върнем отново към реалното осъществяване на АЕЦ "Белене" – един Господ знае. Избори догодина и т.н и т.н.... вижданията на новото правителство. Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект. Има начини, въпрос на желание е!

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта, изтъкна изпълнителният секретар на "Булатом", според когото цената на тока от централата няма да бъде скъп, а такава, каквато диктува свободният пазар на енергийната борса, каза Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    3 2 Отговор
    И ето ви пример за нелоялна конкуренция спрямо Русия! Тя строи най-евтините и най-добрите АЕЦове! Тръгнал запада да отхвърля руското влияние и да подбива руската икономика! Не искате влияние и силна Русия? На ви този деспотизъм и руско могъщество! Лъжци, измамници, страхливци - ще ви пипнем и ще ви накараме да се държите като послушни г.золизци!

    Коментиран от #2

  • 2 стратокастър

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "раптор":

    След Чернобил да се говори че Русия строй най- добрите АЕцове е леко казано глупаво !!!

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 раптор

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "стратокастър":

    Не не е никак глупаво. За тая работа има специалисти, не разбирачи като тебе! Те оценяват и знаят! Цена-качество-производителност-надеждност - НАЙ-ДОБРОТО!
  • 4 раптор

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "стратокастър":

    И по принцип там аварията стана поради съзнателна човешка грешка. Конструктивно всичко е било наред! Росатом не отговаря за операторите. Може единствено да ги консултира.
  • 5 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "стратокастър":

    Саше, нали си знаеш, Саше! Тролкият ти промит мозък дори те кара да бъдеш мързелив, научил си 10-на израза и ги повтаряш като папагал, без въобще да вкараш мозъчна дейност. И в другата тема съм ти го писал, и тук ще ти го кажа: за 2014 от 60 новостроящи се реактора по света, 29 са руски. Мислиш ли че си по-умен от половината хора по света, които се занимават с ядрена енергетика и са избрали руското? А това, което казва раптор за човешката грешка е истинката причина за Чернобил. Сърди се новите си украински приятели ;)