637 0

Китайската борса започна 2017 г. с повишение

Венцислав Михайлов

Китайската борса в Шанхай започна 2017 г. с повишение на основния си индекс Shanghai Composite (SSEС), който регистрира седмичен (3-6 януари) ръст от 1,58% до 3154. През първите три работни на Новата година Shanghai Stock Exchange (SSE) вървеше нагоре, като на 3 януари отбеляза най-високия си дневен ръст за периода – малко над 1%.

По всяка вероятност тласък на SSEС през първия работен ден на Новата година дадоха публикуваните данни от китайската статистика за Индекса на деловата активност в производствената сфера, смятат анализатори от ИП „Капман“ АД. За декември индексът достига 51,9 (при предишна стойност от 50,9), като се има предвид, че този показател е индикатор за развитието на цялата икономика, а неговите стойности над 50 се смятат за положителни сигнали.

Ако се върнем малко назад - последният месец на миналата година не беше възходящ за SSE. Шанхайската борса завърши декември 2016 г. с месечен спад от 4,5%, след възходящия ноември (ръст от 4,8%). Максималната стойност на затваряне през миналия месец беше на 1 декември (3273), а минималната стойност на затваряне – на 29 декември (3096).

Като цяло Китайската борса завърши 2016 г. с годишен спад от 13%, въпреки че за тримесечието октомври-декември SSE реализира ръст от 3,3%. Погледът върху изминалата година показва, че януари е бил най-неуспешният месец, през който основния индекс регистрира драстичен спад от 22,7%. В същото време, през януари Shanghai Composite отбеляза най-високата и най-ниската си стойност на затваряне за 2016 г. – съответно на 6 януари (3362) и на 28 януари (2656). Най-голям месечен ръст за 2016 г. Китайската борса достигна през март – 11,75%, се казва още в анализа на ИП „Капман“.

Предупреждение за рискове: Търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

Китай


Напиши коментар:


Публикувай