Last news in Fakti

30 Януари, 2017 13:26 1 628 1

Почина бащата на Pac-Man

  • pac-man-
  • япония-
  • създател-
  • масая накамура-
  • видео игра-
  • аркадна игра-
  • почина

Масая Накамура бе основател на японската компания за видео игри, която създаде хитовата аркадна игра

Почина бащата на Pac-Man - 1
Снимки АП/БТА

Почина създателят на една от най-хитовите аркадни видео игри — Масая Накамура, съобщи „Блумбърг“.

Накамура, известен още като „бащата на Pac-Man“, е починал на 91-годишна възраст на 22 януари. Смъртта му обаче, бе оповестена едва днес. От компанията "Бандай Намко" (Bandai Namco) не са пожелали да коментират причината за смъртта или друга лична информация, позовавайки се на желанието на семейство Накамура.

Накамура е основателят на японската компания за видео игри „Намко“, в която се ражда малкото жълто топче. Тя е основана през 1955 г., а през 2005 г. се слива с още една компания, за да се превърне в "Бандаи Намко".Почина бащата на Pac-Man

Първата оригинална видео игра на „Намко“ излиза през 1978 г. и се нарича Gee Bee. Тя е последвана от Galaxian през 1979 г., която прави революция в индустрията, тъй като е първата видео игра, за която са използвани RGB цветни графики.

Въпреки това, Pac-Man, която излиза на пазара през 1980 г., става най-хитовата игра, създадена от Накамура и неговия екип.

Смята се, че Pac-Man е била играна повече от 10 милиарда пъти, което я прави най-успешната аркадна игра в света, с което е вписана и в книгата на рекордите на Гинес.

Почина бащата на Pac-Man


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Не разбирам защо трябва да се смесват имена изписани на литиница и на кирилица в български текст. Накрая ми става доста трудно да разбера някои думи, които имат изписване сходно с кирлицата, но имат латинска фонетика. Например "Намко". Това на кирлица ли е написано или на латиница. Следвайки конвенцията в текста имената да се изписват на латиница би трябвало да е на латиница. Докато малко по-долу срещаме това "Бандаи Намко".