Last news in Fakti

1 Март, 2017 16:37 815 0

По-високи такси за аеронавигационно обслужване

  • такси-
  • прелитане-
  • промяна
По-високи такси за аеронавигационно обслужване - 1
Снимка: М. Богданова ©

Промяна в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България прие на днешното си заседание правителството. С нея се вдига таксата за аеронавигационно обслужване от 26.97 EUR и лихвеният процент за закъснели плащания в размер на 9.88%.

До момента таксата за прелитане във въздушното пространство на страната беше 22.68 EUR, а лихвеният процент за просрочено плащане – 10.06%.

Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и покриват необходимите средства за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. Те се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Eвроконтрол) и Европейската комисия.

Промените предвиждат и намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на летище София от 414.41 лв. на 396.46 лв. Няма промяна в таксите на останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Новият размер на таксите влиза в сила от 1 януари 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА