2 272 2

Колко са спящите пари от масовата приватизация?

Колко са спящите пари от масовата приватизация?
Венцислав Михайлов

Два милиарда лева са “спящите пари“ от акции, придобити по време на масовата приватизация. Бонове имат над 2,5 млн. души.

Това съобщи пред БНР Васил Големански - шеф на Централния депозитар.

Нашата цел е в момента с една безплатна, пряка и бърза достъпна услуга да можем да възбудим техния интерес, да им осигурим възможност да получат информация кой, кога и какво е имал и съответно да ги насочим какви са възможностите и какво да правят с тези активи. След това - услугата ще бъде достъпна през инвестиционните посредници, обясни Големански.

Работим за облекчаване на процедурата, тъй като при посредниците е малко по-сложно, струва и повече пари. Услугата ще бъде максимално опростена и евтина, за да може хората бързо да стигат до нея, допълни той.

Необходимите документи за проверка са лична карта и евентуално удостоверение за наследници.

Масовата приватизация се проведе в два тура през 1995 и 1998 г. Тогава с бонови книжки хората можеха да си купят на търг акции от български държавни предприятия или от фондове, които тогава се наричаха холдинги.

Всички тези компании бяха задължени да бъдат публични дружества и да се търгуват на БФБ София. След няколко години обаче чрез различни процедури компаниите се отписаха от борсата и акциите им станаха нетъргуеми. Други пък изгубиха стойността си след като собствениците на холдингите вдигнаха капитала на дружествата си.

Голяма част от спящите акции са именно тези нетъргуеми активи.

България


Още по темата

 • До 47 години давност за приватизацията

  До 47 години давност за приватизацията

  От ГЕРБ планират промени в Наказателния кодекс, който да увеличат давността за престъпления, свързани с приватизацията, от 10 на 47 години, съобщи ...
  8.11.2017
  856
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бАЙ хОЙ
  Отговор
  1 18:08  16.06.17
  АХА И ПОСЛЕ ИВАН КОСТОВ Е БИЛ КРАЛ!!! ЛЪЖИ КОМУНЯШКИ!!!
 • димо
  Отговор
  2 17:25  17.06.17
  Огледайте се Кои са собсвениците на бившите приватизирани заводи А сега и хотелиери всички до един От червената крадлива олигархия ТАка направиха че с тези БОНОВИ книжки можем само да си избършем г.зъ

Напиши коментар:


Публикувай