3 281 7

Колко губи Испания от отцепването на Каталуния

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

На референдума за отделянето на Каталуния от Испания, 90% от гласоподавателите казаха „Да” на отцепването. За политическите последици от подобно отделяне се пише много. Каква е ситуацията обаче от икономическа гледна точка? Каталуния представлява близо 25% от икономиката на Испания. На територията й се произвежда и 25% от продукцията, която се изнася. Внася много повече данък, отколкото получава обратно. Над 20% от налозите идват именно от Каталуния. В случай на отделяне дефицитът на Каталуния би се превърнал в излишък, коментират икономисти.

Близо 30% от чуждестранните инвестиции в Испания са съсредоточени в Каталуния. Сред най-знаковите са заводите на Nіѕѕаn и Vоlkѕwаgеn, край Барселона.

Остават открити няколко въпроса, които пряко биха засегнали икономиката на региона. Какво ще стане с членството в ЕС – дали при евентуално отделяне Каталуния ще трябва да кандидатства за такова. Ако пък излезе от Съюза, това ще доведе до повишаване на цените на стоките, определени за износ, както и до въвеждането на редица търговски прегради. Ще се повишат безработицата, цената на вноса и тази на заемите.

„Kaтaлeĸзит (подобно на Брекзит) щe вĸapa peгиoнa в дълъг пepиoд нa нecигypнocт и определено ще се отрази негативно на частния сектор” е мнението на икономист от ІNG.

Казването на „Да” за отделянето на Каталуния от Испания ще доведе до 5% обезценяване на еврото още в началото на седмицата, коментират анализатори.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И таз добра
  Отговор
  1 12:56  02.10.17
  Испания е създава индустрията в каталуня
 • Марто
  Отговор
  2 16:47  02.10.17
  Не може така. Ако всяка отделна област от която и да е държава един ден реши, че иска да е отделна държава, това до какво ще доведе? Шотландците били свикали референдум за независимост. Дотук добре. Но какво кара каталунските селянчета да си мислят, че гледайки примера на шотландците и те имат право на такъв. Все пак Шотландия винаги е била отделна и суверенна държава в рамките на крехкия съюз наречен Великобритания, а каталунците кога са имали собствена държава? Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Има си официална редовно избрана власт в Испания, която има властта да разреши или забрани референдум. Утре ако турчалята и помаците в кърджалийско решат, че имат право на подобен референдум, какво правим тогава?

  Коментиран от #4

 • Радо
  Отговор
  3 17:23  02.10.17
  Браво на каталунците показаха как се отстояват национални интереси.За това и Стоичков е велик.

  Коментиран от #6

 • Бахайа
  Отговор
  4 07:30  03.10.17

  До коментар #2 от "Марто":

  Къде беше ,като стана Косово?Македония?!Ся се сетил за помаците....
 • гост
  Отговор
  5 09:49  03.10.17
  Гласуваха 40% и от тях 90% да за . , а останалите имащи право на глас? И 19% , а не 25%. Много манипулативно написан материял.
 • Банскалия
  Отговор
  6 04:01  04.10.17

  До коментар #3 от "Радо":

  Недейте така бе хора.Стоичков не е велик.Той не е достатъчно културен.Срамът не е за него,а за тези ,които го величаят.
 • Банскалия
  Отговор
  7 04:03  04.10.17
  Недейте така бе хора.Стоичков не е велик.Той не е достатъчно културен.Срамът не е за него,а за тези ,които го величаят.

Напиши коментар:


Публикувай