771 13

Зимният туризъм пак ли ще стои във фризера

Само България единствена в Европа няма нито един нов ски лифт за последните 15 години

Венцислав Михайлов

Българите не изпускаме възможност да се похвалим с уникалната си природа и как сме една от шепата държави в цял свят, която може да развива всички видове туризъм. Но между „може“ и „развива“ има огромна разлика, която реалният живот ни напомня сурово всеки зимен сезон и настоящият няма да е изключение. Това анализира в. „Труд“.

Зимата на 2017 г. ще бъде посрещната като 15-та поредна зима, в която България не е успяла да изгради нито един нов ски лифт – проектиран на ново място, построен „на зелено“. С това си анти постижение ние най-вероятно

поставяме и антирекорд в рамките на целия Европейски съюз.

Колкото и срамно да звучи, дори държави като Португалия, Белгия, Холандия и Кипър са успели да създадат нещо ново в областта на ски спортовете и туризма през изминалото десетилетие и половина. Например, телекомуникационният гигант „Водафон“ става спонсор на единствения ски курорт в Португалия и го развива успешно. Холандците пък наскоро разширяват стария си затворен ски парк Зьотермеер. Белгийците също не спят и изграждат няколко ски парка на затворено като „Снежен свят Ландграаф“, в който има цял 6-местен лифт. През 2008 г., дори Кипър въвежда в експлоатация нов лифт в единствения си ски курорт – Троодос.

В Прибалтика може да не са дарени с високи планини, но на местните хора не липсва предприемчивост и изобретателност, вкл. и за развитие на зимни спортове.

Литва отваря свръх модерната „Снежна Арена“ в Друшкининкай

през 2011 г. На ски в Естония? Отскоро и това е възможно. Преди 15 години Янек Маар, студент по маркетинг, решава да се разходи в района на Кивиоли, след като успешно е завършил Талинския университет. Пред себе си видял един огромен „прашен хълм“ – изкуствени хълмове, образуващи се при добиването на шистов петрол в Естония – и решил, че това може да се превърне в перфектната ски писта. 13 години по-късно и на цената на 6 млн. евро, Кивиоли вече е микро ски курорт.

Що се отнася до останалите страни членки на ЕС, то анализът е излишен – Швейцария, Франция, Италия, Германия, Великобритания, дори Чехия, Словения и Словакия ежегодно правят повече нови лифтове, отколкото България е направила за последните 50 години. За разлика от криворазбраната цивилизация у нас, Западната цивилизация смята този вид транспорт за най-екологичния и затова го промотира навсякъде, дори и в защитените територии, където има нужда от такъв.

Даже една „неевропейска“ Сърбия в национален парк Копаоник

с идентично ниво на защита като Рила и Пирин изгради една дузина нови лифтове през последното десетилетие.

На фона на всичко това, България с 88 върха над 2500 метра и стотици над 2000 държи своите зимни спортове и зимен туризъм буквално и преносно „във фризера“. Като изключим няколко реновирани лифта в Банско и подменената „Паничка“ в Пампорово, държавата ни не е изграждала нищо чисто ново и „на зелено“ за ски спортовете, откакто се изгради ски зона „Банско“.

Дали този абсурд на световно ниво е чиста случайност или е плод на целенасочена и, за съжаление, успешна кампания срещу нас, като потенциален конкурент, следва да си отговори всеки българин. Само едно е ясно със сигурност – щом Естония може да изгради микро ски курорт върху старо петролно сметище, то самозалъгването, че българската природа няма дадености за нова ски инфраструктура, е признак единствено и само на уникална за цяла Европа глупост. А както е казал още Роналд Рейгън, бедността е справедливото наказание за глупостта.

Основната причина е зеленият рекет

През годините едни и същи лица, маскирани зад екологична кауза, саботират с всички сили развитието на зимния туризъм в България. Въпреки че за това време те не са защитили твърденията си с нито един екологичен аргумент, гласът на шепата неправителствени организации от коалицията “За да остане природа в България” се чува по върховете на властта. Причината не е в тяхната сериозна експертиза на природозащитници, просто защото те не са такива. Всъщност се занимават с най-обикновен рекет над всяко правителство, което прояви намерение да развива и зимния туризъм. Така наречените зелени мигновено започват спекулации и организират протести. По време на тези митинги няколко десетки души, предвождани от лица като Тома Белев (на снимката), Петко Ковачев, Андрей Ковачев и още няколко зелени кардинали, оплетени помежду си в сериозни финансови и лобитски интереси, шестват из София. Лозунгите са различни – “Спасете Пирин”, “Спасете Витоша” и така нататък. От какво да се спасяват – никой не знае. Въпреки малобройните сбирки, властта винаги поддава и оттегля плановете си за развитие на зимния туризъм. Въпросът е докога правителствата у нас ще се огъват под екологичния рекет на няколко души, които нямат никакъв природозащитен интерес, а са водени единствено от финансови мотиви.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мими
  Отговор
  1 10:36  05.12.17
  Браво, дано ви чуе някой.
 • турист
  Отговор
  2 11:05  05.12.17
  а къде е този на снимката?
 • Боко
  Отговор
  3 11:11  05.12.17
  Българска му работа бе! Не е важно на мен да ми е добре, важно е Вуте да е зле!
 • Гост
  Отговор
  4 11:33  05.12.17
  Да живее дървената мафия...

 • Тони Стораро
  Отговор
  5 11:51  05.12.17
  В гр.Якоруда лифта е закотвен 5 години на склад , няма кой да го сложи !
 • гост1
  Отговор
  6 12:51  05.12.17
  Не на всяка цена. Най-ценното е това, което не може да се плати. По-важно е правилно управление, а не растеж за сметка на качество.
 • София Борисова
  Отговор
  7 13:10  05.12.17
  За да запазим моментния си възход в туризма и да запазим туристите, които идват все по-често в страната ни, трябва да не спираме да работим в посока развитие, което означава - грижа и внимание за турситте, а не висене по опашки и грозно поведение
 • Данчето
  Отговор
  8 14:23  05.12.17
  пълно безумие. много щяхме да сме дръпнали напред ако не бяха спънките на измислените еколози. ама понеже реват и им се обръща внимание и сме на тоя хал
 • Добър ден
  Отговор
  9 19:58  05.12.17
  Държавата трябва да се заеме със Зеленият октопод, който от години изнудва бизнеса и източва пари от бюджета на България и Европа по разни кухи проекти като броене на делфини, патки, калинки и други измислици.
 • Мартин
  Отговор
  10 20:20  05.12.17
  Зимният туризъм ще седи във фризера, докато не се плати на Тома Белев и на човека, който седи зад него - Иво Прокопиев!
 • Георгиева
  Отговор
  11 20:45  05.12.17
  Крайно време е да започне развитие на зимните ни курорти!
 • Филип
  Отговор
  12 21:57  05.12.17
  Нови лифтове са повече от логични, особено в Банско е доста наложителен, защо няма е друг въпрос!
 • Кико
  Отговор
  13 21:02  06.12.17
  Ми ще стои, докато МОСВ позволява на шайка рекетьорчета да пречат на развитието на туризма у нас.

Напиши коментар:


Публикувай