1 482 0

Облаците на войната над световната икономика

Политиката влияе негативно на икономиката, смята финансов експерт

Облаците на войната над световната икономика
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Световната икономика се плъзга към „икономика на войната“. Това смята икономическият експерт Алексей Мухин, който оглавява руския Център за политическа информация, съобщи РИА Новости.

На световния икономически форум в швейцарския град Давос Мухин изрази мнение, че макроикономическите показатели са добри, но трябва да се обърне внимание на микроикономическите проблеми, които са предизвикателство за икономиката.

„В същото време американският президент Доналд Тръмп и други политици призовават инвеститорите да влагат в техните страни. Това е панаир на суетата“, заяви Мухин. Според него присъстващите на форума в Давос не са проявили смелост да признаят, че световната икономика постепенно се превръща в икономика на войната.

„Световната икономика е тръгнала по този път и това е свързано с неуредеността на всички проблеми, които са стояли пред световната икономика преди кризите през 1998 и 2008 година“, заяви руският финансов анализатор. По думите му водещите страни не предлагат решения на тези проблеми и те се натрупват.

Алексей Мухин посочи, че Съединените американски щати се опитват чрез санкции да наложат политически и икономически контрол над територии и пазари. След анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна американците и Европейският съюз наложиха икономически санкции на Русия.

Швейцария


Напиши коментар:


Публикувай