2 465 8

Увеличиха инвестицията в „Турски поток”

Милена Богданова

До 7 млрд. USD е повишена паричната оценка за финансирането на газопровода „Турски поток”, съобщиха от „Газпром”. „Първоначално преценихме, че цената ще е около 6 млрд. USD, но сега я повишихме до 7 млрд. USD. Също така не изключваме възможността за привличане на проектно финансиране, но изхождайки от реалната ситуация, обектът ще бъде основно финансово ревизиран и в бъдеще рефинансиран под формата на пускане на облигации, подобно на „Северен поток”. Пускането беше успешно реализирано през декември 2017 г.”, каза Андрей Круглов, заместник-председател на „Газпром”.

През януари 2018 г. компанията получи разрешение от турските власти за строителството на втората тръба от морския участък до крайбрежието на южната ни съседка.

По-рано „Газпром” планираше да вложи 11.4 млрд. USD в „Турски поток”, но тогава ставаше дума за строеж на четири, а не на две тръби.

Началото на строителството на подводната част при руското крайбрежие на Черно море беше поставено през месец май 2017 г. Дължината на морската част е 930 км., а на сухоземната – 180 км. Първата тръба е определена за задоволяването на турския пазар, а втората – на южна и югоизточна Европа. Мощността на двете тръби е 15.75 млрд. куб. м на година.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Равин
  Отговор
  1 18:16  08.02.18
  А и 10 милиарда може да стане, той олегархичиния руски капитализам не пита обикновените боярышници искат или не искат!? Вземат колкото им трябва!

  Коментиран от #2, #8

 • гост
  Отговор
  2 20:07  08.02.18

  До коментар #1 от "Равин":

  То и 7 милиарда са си бая , при тоя капацитет излизат 25-30 долара на 1000 кубика само да го докарат до Турция или България , а за по нататък отделно за всяка страна по още толкова горе долу !! И като вземеш , че очакваните средни цени в следващите години са 150-160 долара за 1000 кубика , май ще се радват ако въобще им остава нещо , ама като нищо може да излязат и на червено ако нещо се сринат цените !!
 • Наблюдател
  Отговор
  3 20:34  08.02.18
  Не са увеличили инвестицията, а цената е пораснала.
 • Хасан
  Отговор
  4 08:32  09.02.18
  Европейската олигархия квичи като прасе...няма никаква аванта от турския поток...

 • И няма край
  Отговор
  5 08:56  09.02.18
  възхода на парата за руската тръба...ехоооо.
 • гост
  Отговор
  6 21:54  09.02.18
  "Седем европейски компании са заинтересовани от участие в консорциум за управлението на украинската газотранспортна система, съобщи вицепремиерът на Украйна Владимир Кистион във Facebook в петък. Той обяснява, че се е състояло първото заседание на работната група, която правителството на Украйна е упълномощила да проведе предварителни консултации с международни оператори на магистрални газопроводни системи, които са заинтересовани да станат партньори на Киев в управлението на газотранспортната система на Украйна. " !!!!!!!!!!!!!!! А честито на газпромовци , хората им казаха , че ако се правят на интересни , ще купуват на руско-украинската граница , ама ние ще строим "патоци" , щото бащицата така бил казал , хахахахах !!!!

  Коментиран от #7

 • Домакин
  Отговор
  7 19:12  10.02.18

  До коментар #6 от "гост":

  Сега вече усрайна няма да може да краде от газопреносната мрежа! А Газпром ще продава не на усрайна , а на запада, който ще продава на усрайна.. Споделям радостта ти, че Газпром няма да има повече главоболия, а ще си продава газта на западняците, но не мога да разбера радостта на въпросният усраински вицепремиер, който не може да не знае, че с монтирането на западни прекупвачи, 7 на брой, газта ще им излезе меко казано соленичка! Та за какво беше наздравицата?
 • Павлин
  Отговор
  8 19:13  10.02.18

  До коментар #1 от "Равин":

  От тебе ли ги вземат, равине, че толкова много ги мислиш?

Напиши коментар:


Публикувай