Last news in Fakti

20 Март, 2018 10:00 35 635 10

САЩ удрят Китай с мита за $60 милиарда

  • сащ-
  • китай-
  • доналд тръмп-
  • бизнес-
  • мита-
  • милиарди-
  • стоки-
  • електроника

Задава ли се икономическа война?

САЩ удрят Китай с мита за $60 милиарда - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп се готви до петък да въведе мита за над 100 вида стоки от Китай в размер на $60 милиарда годишно, съобщи „Вашингтон поуст“, позовавайки се на източници от неговата администрация.

Митата ще бъдат в областта на технологиите, електрониката и телекомуникациите. Възможно е новите ограничителни мерки да преминат през период на обществено обсъждане. За разлика от тях тарифите върху вноса в САЩ на стомана и алуминий ще влязат бързо в сила още в петък.

Това става съгласно указ от 8 март, с който Тръмп наложи 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминиеви продукти. В предизборната си кампания Доналд Тръмп определи Китай за икономически враг.

След информацията, че Вашингтон ще въведе мита над стомната и алуминия, се появиха опасения, че с това се дава началото на търговска война. Европейският съюз разкритикува остро решение на Тръмп и заплаши с ответни мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    29 4 Отговор
    Твърде късно ... повече от половината от американските долари в циркулация са в китайски ръце.
    Преди години се заговори за ревизия на американския долар и китайците веднага съзряха опит на янките да ги изработят и ги спряха.
    Изглежда, че янките са бити в собствената им игра по правилата, които те са измислили и то от псевдо-комунистическа идеология.
    Същите китайци, които преди 50 г. живееха в кирпичени къщички, газеха в кал и ядеха по топка ориз на ден.
    Янките трябва да свикват с позицията на догонващи и да не роптаят много.
  • 2 iQ-5

    15 1 Отговор
    Ще събира пачки за да връшта 21 трилионния заем! Обаче да не стане за 0 време 31 трилионния заем!
  • 3 Русенец

    10 2 Отговор
    60млрд.щ.д. са капка в огромния американски външен дълг. Така той няма да се намали, а китайските стоки ще се пренасочат към останалия свят, което в частност за нас е добре.
  • 4 Даммм

    11 1 Отговор
    Докато целия свят търгува с долари и се ръководи от цар долар, няма никакво значение за амариканците колко дългове имат или дали Китай им държи повечето хартийки в обръщение. Защо ли ? Защото печатницата на тези хартийки е в САЩ. Имат дългове - пускат я и ги обезценяват . Идва нова криза - пускат я и имат свежи пари. На щатите не им пука дали ще фалират, защото ще напечатат нови гущери, но ще изгуби целия свят начело с Китай, защото ще изгубят много от резервите си. Не случайно САЩ държат малък валутен резерв. Той просто не им е нужен.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 е сега вече

    3 1 Отговор
    можем да цитираме Параграф 22 и крилатата фраза "Значи ти наистина си тръгнал нагоре по лайняната река без гребла".
    Китай не обича да плаши, обаче отговорът му ще бъде размазващ. Да не забравяме, че Китай държи най-голям от външния дълг на хамериканците.
  • 6 Ай сиктир бе

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Даммм":

    Ама ти сериозно ли си мислиш, че Китай, като кредитор, не е заложил в коефициента си за лихвата на дълга въпросното обезценяване???
  • 7 Бат Саше

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Даммм":

    САЩ от мноооого време не печатат долари. Печатат ги една шепа чифутчета в САЩ и така държат "най-голямата, измислена световна сила", на каишката си!
  • 8 Цункай Й

    3 1 Отговор
    Да бе да все едно аз да съм теглил кредит от банка и да наложа ...мито! Смешници ! Тъжно , но факт Китай е стопанина на и на кравите и на краварите чайна таун майка ...голем смех ! Много имат китайците да си връщат и за земетресението преди олимпиадата и за бомбардирането на китайското посолство в Белград и за взривяването на най голямото пристанище с последващата техногенна катастрофа (за която бг журналистите нищо не писаха) и за жълтите чадъри в Хонг Конг , а сега и мита защитни , ама те китайците много забавят ама не забравят иде Видов ден кравариии иде и е в жълт цвят
  • 9 незнайко

    0 1 Отговор
    На Тръмп трябва да му въведат 100% мита за нефта !!! Смисъла на това което написах е НИКАКЪВ ВНОС !!! Тогава наистина ще му трябва ПАМПЕРС !!!
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    САЩ и Китай ,два големи колоса ,а някъде между шамарите се бута едно джудже наречено русия.