Last news in Fakti

22 Март, 2018 10:05 3 378 13

Най-могъщият човек на света

  • китай-
  • си цзинпин

Още преди началото на този Национален конгрес мнозина смятаха китайския лидер Си Цзинпин за най-могъщия човек на света. Сега той окончателно си подсигури тази позиция: няма по-могъщ от него

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това беше една от най-дългите сесии на Китайския народен конгрес. Депутатите заседаваха повече от две седмици, а дневният ред беше дълъг. Важна точка в него: избраниците в китайския уж-парламент безропотно прогласуваха една от най-мащабните реформи на китайския държавен апарат от години насам, която включва и сериозни съкращения на министерства и служби с цел държавният апарат да стане по-стегнат и ефикасен. На този фон е важно да се знае, че китайската бюрокрация е смятана за една от най-тромавите в света. А тъй като дава хляб на милиони чиновници, тя е и една от най-големите.

Исторически решения

Без съмнение обаче в центъра на това заседание на Китайския народен конгрес се възправи една-единствена личност - президентът Си Цзинпин, който със сигурност е много доволен от развоя на събитията през тези две седмици. Както е известно, Конгресът взе историческото решение да отмени правилото за само два президентски мандата по пет години. При това го взе почти единодушно - само с два гласа против, три въздържали се и една невалидна бюлетина. От това следва, че теоретически Си Цзинпин може да властва неограничено.

Освен това в преамбюла на Конституцията бяха включени „Мислите на Си Цзинпин". Така китайците, които в бъдеще решат да критикуват Си, могат да бъдат обвинени, че нарушават основния закон.

В рамките на реформата беше създадена и една нова супер-комисия, която полага в ръцете на Си могъщ инструмент, включително и за преследване на потенциални противници. Така наречената Национална комисия за надзор ще действа срещу случаите на корупция и недисциплинираност, при това - независимо от съдилищата и прокуратурата.

От него зависи съдбата на над 1 милиард души

Мнозина наблюдатели вече се опасяват, че на хоризонта изгрява един китайски президент, който заради прекомерната си власт би могъл да изгуби всякаква връзка с реалността. Едно е сигурно отсега: след този Конгрес вече не съществува никакъв механизъм, който да може да спре подобна тенденция. Сигурно е също така, че занапред над 1 милиард души ще зависят в своето развитие главно от поведението на един-единствен човек.

Още преди началото на този Национален конгрес мнозина смятаха Си Цзинпин за най-могъщия човек на света. Сега той окончателно си подсигури тази позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    7 10 Отговор
    Нещо не съм съгласен с вас, защо ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петко

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Щеше да си прав ако се тепаха с камъни и сопи.
  • 4 Хихихи

    21 2 Отговор
    Китайския президент не е загубил връзката с народа, напротив. Той успешно работи за този народ. Това е видно от самата китайска икономика, развитието на технологиите и подобряване на живота на хората. Неоспорим факт е автомобилния пазар за нови коли в Китай и броя на китайските туристи в световен мащаб. Хора без доходи не биха обикаляли света и не биха сменяли колите си толкова често. Си Дзинпин е пример за умерен политик, намиращ баланс както в национален план, така и в международен. Не е удобен на господата от запад, защото не е тяхна марионетка и те няма как да експлоатират тези над 1 милиард човека. Друг момент е и приятелството му с Путин и доброто му отношение към Русия, което е още един трън в очите на западняците.
  • 5 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Прекалено си ограничен и заслепен за да осъзнаеш истината, с две думи тъп джендър!

    Коментиран от #7

  • 6 факт

    8 0 Отговор
    В старите книги пише: Жълтата раса ще завладее света.
  • 7 Kcaniba

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    И каква е истината господин хобит??? Китайчетата си имат от всичко в пъти по-големи количества от севернонигерийците. А икономически са на светлинни години пред тях. Факт!

    Коментиран от #8

  • 8 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Няма как да го разбереш, все още си на ниво примат.

    Коментиран от #10

  • 9 Радев

    2 1 Отговор
    И него ли путин назначи, както плевнелиев за ушите и опала прецидент-от прецедент!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Xaxa

    1 5 Отговор
    Явно ще се върви към война с Китай ала Асад Башар. Ппц това да се зависи от един човек е много лошо, но когато всички са тъпи и мързеливи гледат да прехвърлят отговорностите на друг, затова се случват такива нещо и се гласува така
  • 12 Антон

    4 2 Отговор
    тянкааааа, къде си гугутко ? Нещо не те чувам напоследък?
  • 13 незнайко

    2 0 Отговор
    ХИТЛЕР, но не агресивен !!! Да е жив и здрав и да води Китай все по напред !!! Там е най старата запазена култура !!! ВЪЗХИЩАВАМ СЕ !!!