1 982 13

Обрат: Пожелахме Банковия съюз и Еврозоната

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в Еврозоната

Обрат: Пожелахме Банковия съюз и Еврозоната

България ще се опита да се присъедини към Банковия съюз и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в Еврозоната, съобщи „Блумбърг“. Агенцията се позовава на финансовия министър на България Владислав Горанов.

Само преди дни правителството на Бойко Борисов даде ясен сигнал, че не е съгласно да се приеме препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ ) и на Европейската комисия (ЕК).

Български официални представители ще посетят ЕЦБ "през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, поясни Владислав Горанов във вторник по време на конференция в столицата на страната София.

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в Еврозоната, каквито са обвързването на обменния курс на лева в европейската валута, ниската инфлация и малкият публичен дълг. Но БВП на глава от населението - едва половината от средното за ЕС - и масовата корупция предизвикват тревога, че страната може би не е готова за единната валута, коментира „Ройтерс“.

В България анализатори коментираха, че условията от Брюксел и Франкфурт са опит да се забави движението на страната към Еврозоната. Кандидастването за банковия съюз може да отнеме поне половин година и да е предшествано от от оценка на качеството на активите на всички български банки, припомня сайтът „Дневник“.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 08:55  13.06.18
  Ще обеднеем двойно и сбогом суверенитет. Не че сега сме много суверенни...
 • Бай Иван Горския
  Отговор
  2 09:34  13.06.18
  "Публикувано във факти.бг: оценка на качеството на активите на всички български банки"... И по три пъти на година да правят quality assurance резултатите ще са все същите - добри. Тук просто искат да ни забавят, носят вода от 100 кладенеца и търсят под вола теле...
 • стоян георгиев
  Отговор
  3 10:03  13.06.18
  горанов,борисов и ти много добре знаете що ни нещат в клуба на богатите .щото там нивата на корупция са абсолютно различи от тези у нас.и вместо да поработите в тази посока вие удобно се разсърдихте.нямало да влизаме в еврозоната щото са много лоши там!!!аууу и те как се разстроиха че българия няма да влиза,направо в брюксел почнаха масови самоубииства!!!!иначе на ватниците тук дето пишат глупости,другари вижте кои държави са в еврозоната ,сравнете те къде са и къде сме ние икономически ,социално или политически,после помислете кои е идиота!!!!

  Коментиран от #5, #10


 • Грую
  Отговор
  4 10:54  13.06.18
  В чакалнята и Еврозоната се влиза с покана, а не с пожелание. за да се получи покана обаче не е достатъчно само да спазваш критериите от Маастрихт. Това е задължителното условие, но е недостатъчно. Трябва също да има стабилна икономика и по-високи от българските доходи. По тези двата показателя обаче, които са не по-малко важни от бюджетния дефицит и съотношението държавен дълг/ брутен вътрешен продукт (въпросните критерии от Маастрихт) в България има ниски доходи, над 80% от населението е застрашено от изпадане в бедност, а икономиката е ниска производителност на труда, енергоемка, с ниска добавена стойност или казано накратко с висок риск от възникване на криза. Дето се вика "Право куме в очи" и затова въпреки големите мераци и претенции нямаме покана за чакалнята, а пък Еврозоната е чак след чакалнята. Иначе за банковия съюз е добре , защото за крадене от банките ще трябва да се иска и благоволението на ЕЦБ примерно, а не само на БНБ тъй да се каже!
 • Драган Петканов
  Отговор
  5 11:43  13.06.18

  До коментар #3 от "стоян георгиев":

  Така де, и изобщо за какво ни е ЕС?!? За да ни дискриминират "законно"? За да ни "спускат" директиви какво да произвеждаме и какво - не (да не би да затрием нечие чуждо производство)? България беше и си остава за съжаление, втора ръка за западняците. Та за какво пък и ние да ги уважаваме тогава? Айде у лево!
 • 6 13:58  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ridik
  Отговор
  7 14:21  13.06.18
  Вече въпросът е не дали, а кога. Суверенитетът е нещо много особено. За едни неща го имаш - за други не. Дори като се ожениш, губиш суверенитет. Заем да теглиш - също. Това обаче не ти пречи да си суверенен в правото си да прескачаш до комшийката. Така, че кротко. Щом не ни пускат лесно, значи вътре е хубаво.
 • 666
  Отговор
  8 14:28  13.06.18

  До коментар #6 от "Българин":

  Някой трябва да ти дава заплата ли бе смешник. Що не отидеш при майка си още да бозаеш ? Някой ти е крив, че не се оправяш ? Седни, помисли и ще видиш, че вината е у теб. Покрай другото ще се сетиш защо не се правят референдуми по такива въпроси. Щом мислиш, че като влязохме в ЕС, заплатата ти по подразбиране ще се вдигне, значи нищо не разбираш. Или си неспособен, или си тъп. Огледай се. Излез и се разходи. Да виждаш хленчещи и недоволни, да се тръшкат на друго място освен по форумите.

 • Да да
  Отговор
  9 14:31  13.06.18
  Германия,Австрия,Холандия,Белгия,Италия, Испания,Франция,Словения,Люксембург ,Гърция, Портогалия! Коя от тези е обедняла и коя си е загубила суверенитета? Вероятно Литва,Латвия, Естоноя, Кипър, Словакия, Андора, Монако, Сан Марино! Финландия ли! А факта че сме вързани за еврото от както съществува! Ама пиши си,може да се вържем към рублата!

  Коментиран от #11

 • Хасан
  Отговор
  10 21:57  13.06.18

  До коментар #3 от "стоян георгиев":

  Българина е крал,краде и ще краде....всички конекрадци и обирджии на кервани по време на империята ги направихте национални герои...виж и арменските ...обирджия на банка в Истанбул е техен национален герой
 • 11 12:39  14.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Балкански
  Отговор
  12 14:15  14.06.18
  Еееееееееее ся вече няма да има тъмни сделки и грабежи и кражби , но ще продължим усилено да усвоим като за последно . Щото вече ще ни наблюдават как гепиме .
 • росен
  Отговор
  13 12:22  18.06.18
  Кои са пожелали банковия съюз и Еврозоната. Тези които държат парите (Борисов, Павлова, Горанов и сие). А народа. Него пита ли го някой. Обикновено в такива случай правят референдум и народа да каже какво иска, а не корумпирани чиновници и забогатели мутри.

Напиши коментар:


Публикувай