Last news in Fakti

20 Юни, 2018 06:27 4 215 5

„Китайската ябълка“ на Тръмп

  • apple-
  • китай-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Apple е извоювала избягване на мита в САЩ

„Китайската ябълка“ на Тръмп - 1
Снимка: БТА/АП

Президентът на технологичния гигант Apple Тим Кук е изтръгнал обещание от Доналд Тръмп, че сглобяваните в Китай iPhone ще бъдат освободени от митата върху китайските стоки, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Медията уточнява, че това е станало миналия месец, когато Тим Кук е посетил Белия дом. На четири очи предприемачът е предупредил президента за отрицателните ефекти от неговата търговска политика върху дейността на компанията в Китай.

Доналд Тръмп заплаши Китай с 10% мито върху вноса на определени видове стоки на стойност $200 млрд. годишно.

В отговор Китай започна да плаши с ответни мерки, след като на 15 юни американското министерство на търговията публикува списък с категории стоки от Китай, срещу които ще бъде въведено 25% мито. Такива стоки в САЩ се внасят ежегодно за около $50 милиарда. Администрацията на Белия дом обвинява Китай, че принуждава американските компании да прехвърлят технологии и интелектуална собственост.

Apple също така се опасява, че нейните продукти могат да бъдат включени в ограничителните мерки на Китай, особено след като САЩ затрудни продажбите на смартфони Huawei, а на ZTE ѝ беше забранено да купуват от американските производители компоненти за смартфони. Тази мярка постави под заплаха съществуването на китайската компания. В момента пазарът в Китай носи на Apple около една четвърт от общите ѝ приходи, т.е. около $50 милиарда годишно.

От Apple и Белият дом не бяха открити за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    32 4 Отговор
    Единственото нещо, което продават сащ на заблудените хипстърчета. Достатъчно е Китай и ЕС да праснат мита върху нахапаната ябълка и китайците да ги изхвърлят от Китай. Това ми се струва най логично като за начало
  • 2 некойси

    24 0 Отговор
    Значи да обобщим, за Апъл няма мита, а всички останали трябва да плащат на общо основание?!
  • 3 ОПаааа КИСЕЛА ЯБЪЛКА

    5 0 Отговор
    ОТ ПОДНЕБЕСНИТА ИМПЕРИЯ.
  • 4 Как

    0 4 Отговор
    До ГосТ.
    Е като ги изхвърлят от Чайна, как после ще крЪдът жълтушите ?

    Коментиран от #5

  • 5 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Как":

    Какво пък толкова има да се краде от ябълката? Пускаш един масив да претърси база данни и превъзходния мак забива 😂