Last news in Fakti

21 Юли, 2018 06:29 10 909 26

Как Тръмп удари Германия с €6 млрд.

  • коли-
  • автомобили-
  • германия-
  • сащ-
  • мита

Американските мита върху автомобилния внос ще свият БВП на Германия

Как Тръмп удари Германия с €6 млрд. - 1

Въвеждането на мита върху вноса на автомобили в САЩ ще намали германския брутен вътрешен продукт с около 6 млрд. евро, заяви в петък президентът на Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK) - Ерик Швайцер пред телевизия ZDF, съобщава Ройтерс.

Повод за тези притеснения дава заплахата от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе високи мита за вноса на автомобили като част от ескалиращия търговски диспут с останалия свят. Това предложение обаче посрещна силен отпор не само от ЕС и останалите големи търговски партньори на САЩ, но и от Американската автомобилна асоциация, която призов в четвъртък Тръмп да не налага подобни мита. Според проучване на асоциацията, въвеждането на 25-процентно мито върху вноса на автомобили и резервни части би довело до сериозно повишение на цените, до спад на продажбите с 2 млн. автомобила на година и до съкращаване на над 700 хил. работни места в рамките на САЩ, уточнява БНР.

Президентът на DIHK Ерик Швайцер посочи в интервюто си за ZDF, че приема "много на сериозно" заплахите на Доналд Тръмп и добави, че подобни митнически тарифи ще бъдат в противоречие с международното право.

Той също предупреди, че тези мита не само ще доведат до загуба на работни места в Германия и Европа, но и ще засегнат пазара на труда и инвестициите в САЩ.

Германският канцлер Ангела Меркел също смята, че евентуални американски мита върху вноса на автомобили биха били в противоречие с правилата на Световната търговска организация.

Тя беше цитирана да казва, че не желае мита върху вноса на автомобили, тъй като това би навредило на ЕС и на останалия свят. "Ако обаче се наложи, Европейският съюз работи върху контрамерки, но евентуално тяхно въвеждане би представлявало най-лошото решение", посочи Меркел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    21 8 Отговор
    Вагените имат завод в Мексико.От там няма мита. БМВ правят Х5 и Х6 в щатите пак няма мито. Нисан също са в Мексико.

    Коментиран от #12

  • 2 ишиас и радикулит

    44 7 Отговор
    Видяхме котрамерките на ЕС в отговор на американските мита върху алуминия. Кръгла нула. За сравнение, вижте митата, които им наложи Канада. Европейските политици са неспособни да реагират на каквато и да е нестандартна ситуация! Те обичат само привилегиите и облагите, които им носи политиката и са свикнали да чакат нареждания "от горе", както се изразява Б. Борисов. Но, сега господарят е взел пръчката и те не знаят какво да правят...
  • 3 Шаран БГ

    28 5 Отговор
    Много важно1 Той целия златен резерв на Германия е на Уолстрийт. Бай Дончо ако иска, може да си направи тоалетната "цЕлата в злато" !!
  • 4 Пор

    23 1 Отговор
    Хах, ударил, затова паднаха таксите с Япония за внос (20% от пазара) и единствения губещ САЩ.
  • 5 Docenta

    18 25 Отговор
    Как Русия удари България с 10 милярда чрез КТБ
  • 6 onq s konq

    9 41 Отговор
    Европа трябва да бъде ТОЛЕРАНТНА с Америка,защото БЕЗ АМЕРИКА НЯМА ЕВРОПА В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ.

    Коментиран от #7

  • 7 harri

    31 13 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ква Америка бе?
    Няма такова животно.
    Америка е пътник! Види и се края.

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен Язовец

    14 9 Отговор

    До коментар #7 от "harri":

    Да бе да, днес сутринта по руското радио казаха, че а днес, а утре Америка барабар с долара ще оди на кино от 6 до 5 и даже казаха, кой каквито пари има, незабавно да ги сменя за рубли, оти рублата щяла да става водеща световна валута. Ти, ко напрай, купи ли си рубли ?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бесен Язовец

    15 8 Отговор

    До коментар #9 от "harri":

    Купувай си и рупии ако щеш бе каскет, аз си купих рубли и сега си чакам спокойно да фалира Америката !
  • 11 Хасан

    8 9 Отговор
    Прав беше чичо Маркс..рано или късно капитала се сблъсква ...преди 200 г имаше колонии,следтова васални държави,след това социалистически държави ..а сега всички ,даже Китай станаха капиталисти и има борба за пазари и енергийни ресурси...само световна война и нов световен ред ще оправи света

    Коментиран от #17

  • 12 Viki

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Глупав ли си или нагъл? Това че ВАГ и БМВ имат заводи и в САЩ и в Китай не значи че от тези заводи не са с мито стоките! Мито се плаща като напусне стоката и пристигне в дадената държава! Отделно новите МПС от завода в САЩ са само за местните - не се изнасят! Ако някой американец реши да се продаде американското бмв или УСА Аудито на еди си колко години и километри - тогава може да пристигне в Европа - НО пак е с мито и допълнителни данъци за стока от САЩ внесена в ЕС!
  • 13 ба ги другарко

    6 8 Отговор
    махане на баба меркел и да ходи да си гледа старините, да тургат канцлер националист, за да разкара негроидната и друга тъмна паплач там дето надойде, и са си добре тия сажди понеже са на гърба на немците прости малоумни недни :) да разкарат базите на тъпите кравари, така както "принудиха" ссср да си разкара базите и всичко от гдр ... и тогава ще са пак велика германия, след като си въведат марката разбира се... инак го духат и затъват... засега ги спасява това, че си печатат еврата... то и затова белгия сега са добре тия гейчоци инак бяха толкова зле преди десетилетия с тая малка територийка и малко хора гейчоци забегнали от франция и околностите... пишман държавичка, ама видяхте на т'ва световно по футбол как си бяха накупили и натурализирали сума играчи... ами който печата парите, той поръчва музиката :)
  • 14 СссереМ

    4 10 Отговор
    Ами бай Дончо няма ви храни вечно,като искате да продавате ще си плащате.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Много тъпо парче си братле. Много ме радваш с неподправената си простотия :). В наши дни има нужда от повече палячовци като теб
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 antimediator

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Тодор Живков не е ли писал по този въпрос?
    Баба Ванга сигурно и тя го е предсказала ?!
    Ти си едно прикрито комунде.
    Я ми обясни кога управляваната от държавата руска икономика ще изпадне в колапс ?
  • 18 Доналд Труп

    3 0 Отговор
    Баба Меркел вместо да се чуди по - добре на vw да им намали цените и да ги изнася само в Европа .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 чиче

    3 1 Отговор
    Цените при краварите трябва да са като в Европа
  • 21 Гошо

    6 4 Отговор
    Че то Русия има ли икономика?
  • 22 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    тръмп може да съсипе американската икономика,особено след като иска да воюва на два фронта веднъж срещу европа и япония втори път срещу китаи.при тва положение ще има сериозен отлив от европеиски и азиатски инвестиции в сащ както и ответни мерки на засегнатите .напълно излишени и полулиски ход.атаката му срещу китаи имаше смисъл само ако бе извършена в едно с европа и япония,по начина по които я извърши тръмп вместо да ослепи китаиците им изписва веждите.
  • 23 Стайков

    2 6 Отговор
    Тъй като основната роля в Евросъюза играе Гурмания, този удар е и върху самия Евросъюз. Брекзит нанесе първият удар от около 20 милиарда евро - Британия внасяше 40 милиарда, а ползуваше 20 милиарда. Тези 6 милиарда ще утежнят не сяма Гурманската икономика, но и на останалите държави, прикачиби се към Германците чрез Евросъюза. Като сложим Франция, нещата стават все по-мрачни за Брюкселската върхушка. Като Вавилонската кула, племената ще се разбягат, кой накъдето види. Италия вече хвърля бегъл поглед към другия голям пазар - Евроазиатския.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Мартин

    4 1 Отговор
    Тръмп е уникално тъпо създание. Нали ако Германия продава по-малко коли в САЩ, хлябът на хората в САЩ, които се занимават с продажбата и поддръжката на същите тези коли ще стане имагинерен и ще отиде в небитието. Отделно от това, Тръмп директно ще удари по джоба на американския купувач-данъкоплатец. Този човек е кръгъл идиот във всеки възможен смисъл на думата.
  • 25 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стайков":

    Изключително нелеп коментар. Смяташ че Франция лежи на икономиката на Германия?
    Много заблуден човек си. Единствените които лежат на икономиката на Германия и Франция са страните от източна Европа.
    "Франция е една от икономическии най-мощните държави в света. По обем на БВП тя е на второ място в Европа и на пето в света."
    Това е от Wikipedia. Наясно съм, че последните 10 години се наблюдава динамика при сравнението между Франция и Англия , но все пак Франция е пред Англия. До скоро се твърдеше,че англичаните имат по силна армия,но Франция е на 6то място а Англия на 9то. Еееххх Стайков, Стайков...не е решил ЕС,не е направил Евразийския съюз (с Китай ). Въпреки, че гледам с Япония започва 😂 Мнооого добър ход,мноого. В крайна сметка, японците са си с Европа
  • 26 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стайков":

    И още нещо Стайков , считай за Евразийски -съюза ЕС-Япония. Стар съюз с традиции ;). Китай -Русия не е термодинамично стабилен :))). Информацията, не го позволява. Мнооого загази Русия с това ченге -диктатор. Тръгнал да плаши света с ядрено оръжие и той като тръмпи,а всичките му читави хора се изнесоха.