Last news in Fakti

22 Март, 2012 06:03 1 295 0

Дебат за минералните води и туризма

  • мосв-
  • минерални води-
  • туризъм
Дебат за минералните води и туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Министър Нона Караджова ще открие конференция на тема "Ползване на минерални води за целите на туризма", организирана от Български съюз по балнеология и спа туризъм с подкрепата на Министерство на околната среда и водите. Събитието е от 10,00 часа в град Сандански, Интерхотел Сандански. Ще присъстват кметове на общини, на чиято територия има находища на минерални води, и представители на хотелиерския бизнес с процедури с минерални води.

В дискусия с представителите на местната власт и бизнеса министър Караджова ще представи добрите практики в съвместната работа на МОСВ с общините за оползотворяване на минералните води и ще отговори на въпроси, свързани със законосъобразното им използване.

По-късно същия ден министър Нона Караджова ще открие за експлоатация автоматична станция за мониторинг на водите на река Струмешница, в района на Петрич.  С откриването на станцията министър Караджова ще направи официалното откриване на цялата мрежа от автоматични станции на територията на страната - част от Националната система за мониторинг на повърхностните води.

Събитието е от 13.30 часа, до автоматична станция за мониторинг на водите на река "Струмешница", моста за село Габрене /ГКПП "Златарево"/.

Мрежата от автоматични станции се управлява и поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/. Обхваща 23 автоматични станции по транграничните поречия, съоръжени със съвременни сензори за наблюдение както на физико-химични параметри на повърхностните  води, така и на метеорологични параметри. Освен за изпълнението на програмите за мониторинг, чрез нея се осъществява и непрекъснат контрол на стратегически точки от водните басейни и се осигурява ранно предизвестяване за замърсявания, аварийни ситуации и природни бедствия. С изграждането на тази мрежа България осъществява важна стъпка към спазване изискванията на ЕС за високо ниво на достоверност на данните за оценка на актуалното състояние на повърхностните води.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА