Last news in Fakti

23 Март, 2012 21:49 3 000 0

"Горубсо - Мадан" с нов собственик

  • миньори-
  • миет-
  • горубсо - мадан-
  • валентин захариев

В събота работниците получават заплати

"Горубсо - Мадан" с нов собственик - 1
Снимка: БГНЕС

Преговорите за съдбата на "Горубсо - Мадан" приключиха със споразумение, съобщи премиерът Бойко Бориков, който се включи в разговорите в сградата на МИЕТ. До утре (24 март) протестиращите миньори ще получат заплатите си, като обещанието на досегашния собственик Валентин Захариев бе това да стане до днес.

"Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката инвеститор – Първа инвестиционна банка", заяви Бойко Борисов след края на преговорите. "Подписали са ми надлежно", добави премиерът, цитиран от БГНЕС.

Първа точка от подписаното тази вечер споразумение е, че „Горубсо Мадан” се прехвърля на Обединение „Върба Батанци”, което става новият концесионер на мината, допълва Дарик. Обединението е създадено преди три години и е между „Минстрой холдинг” и „КЦМ-Пловдив”. Така на практика всички задължения на дружеството се прехвърлят на новия му собственик. Обединението към момента държи и концесията над мина „Върба Батанци”.

Николай Вълканов е начело на „Минстрой”, холдингът, който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник „Станянци”, където се добиват лигнитни въглища. Като подизпълнител на австрийската фирма Алпине Бау, „Минстрой” участва в изпълнението на Хидроенергиен проект „Цанков камък”.

Бойко Борисов съобщи още, че заместник - финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Иван Искров ще разговаря с ръководството на СиБанк и ДСК да извикат служителите си в утрешния съботен ден, за да могат да се заредят дебитните карти на работещите в "Горубсо" с пари, които те да получат още утре.

"Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката. Подписали сме", заяви още Бойко Борисов. Ако всичко е наред премиерът заяви, че лично ще посети работниците в "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали. Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите, посочи още министър-председателят.

Премиерът добави, че юридическите детайли по прехвърлянето на концесията на "Горубсо" предстоят да бъдат уточнени от новия икономически министър Делян Добрев.

Вчера късно вечерта преговорите пропаднаха, тъй като се оказало, че предприятието има допълнителни дългове за 12 милиона евро. Тази изненада провалила преговорите. Става дума за поръчителство, но и това е някакъв вид тежест, обясни Добрев, който преди два дни се закле в парламента като нов министър, обясни тази сутрин министърът.

Той съобщи и имената на кандидат купувачите на мините -  Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "ХимИмпорт" и Николай Вълканов - собственик на минстрой "Горубсо - Златоград".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА