Last news in Fakti

8 Май, 2012 15:39 11 619 51

Как чуждестранните хипермаркети печелят на наш гръб

  • хипермаркет-
  • такси-
  • инвестиции-
  • хранително вкусова промишленост-
  • стойчев

Малко преди началото на икономическата криза на българския пазар навлязоха някои от големите световни вериги за хранителни стоки. Въпросът, който доста хора си задаваха беше „защо тези вериги търсят да купят терени, върху които да построят своите магазини и складове, а не наемат помещения?”. Те не само изградиха магазини, според политиката на дадената компания, но превърнаха близкия до София град Елин Пелин в огромна складова база. В момента там действащи логистични центрове имат почти всички от чуждестранните хранителни вериги.

Всички направени инвестиции бяха добре дошли. Но се оказва, че радостта трае кратко. Днес, само няколко години след началото на кризата се оказва, че печалбата за тези супермаркети идва не само от купувача, но и от българския производител.

„Вносът на хранителни продукти в страната през 2000 г. е бил 568 млн. лв. През 2011 г. вносът е на стойност 3.450 млрд. лв. имаме увеличение над шест пъти”, каза Кънчо Стойчев, изпълнителен директор на ББСС „Галъп Интернешънъл”. Скорошно проучване на компанията показва, че 70% от българите твърдят, че при равни други условия предпочитат да купуват български стоки. Това се отнася най-вече за хранителния сегмент. 90% предпочитат да купуват българско мляко и сирене, а 83% от тях категорично залагат на местните плодове и зеленчуци. „Т.е. българите не са загубили афинитет към българското производство, особено що се касае до хранително вкусовата промишленост”, обяснява Стойчев.

Към края на 2011 г. над 60% от търговията на дребно в страната се реализира в обекти на големите международни търговски вериги. „Тези вериги са въвели изключително интересна практика в родината ни. Става дума за видовете допълващи търговски отстъпки, които големите международни вериги са въвели като всекидневна практика с българските производители и доставчици”, обяснява Стойчев. (Списъкът с част от таксите може да видите в края на текста).

За да отидете да продавате на щанда на голяма търговска верига, вие плащате 2000 лв. първоначална такса за присъствие на продуктова група. Ако сте козметична компания имате поне 10 различни продукта, т.е. за да стъпите в магазина на секундата плащате 20 000 – 30 000 лв. „Един голям магазин работи с не по-малко от 1000 продуктови групи. Ето 2-3 милиона, с които въпросната ламарина, т.нар. инвестиция на чужденеца е платена от българския народ. След което тръгвате да се договаряте с тази верига, но правила на договаряне няма. Няма друга страна в ЕС, която да няма правила на договарянето. Връчват ви един договор, който не подлежи на обсъждане. И ако искате да попитате нещо, отговорът е „ние ще внасяме френско масло и германско масло”, обяснява Кънчев.

Логично възниква въпроса как българският инвеститор може да се противопостави на всичко това. „Първо той не може да си позволи да не е във веригата, защото 60% от оборотите са именно в хипермаркетите. Това нещо се нарича „злоупотреба с прекомерна търговска сила”. Единственото решение би следвало ако искаме да има българско производство законите веднага да се променят, не по посока на протекционизъм, а равнопоставеност”, казва Кънчев.

 

Списък с част от таксите, които чуждестранните хипермаркети
вземат за позициониране на продукт

1. Такса вход.

2. Такса за регистрация на доставката в системата на търговеца.

3. Такса за листване на продукта.

4. Такса при първоначално сключване на договора.

5. Такса за участие в билбордове.

6. Такса са участие в телевизионна реклама.

7. Такса брандиране.

8. Такса рожден ден.

9. Такса юбилей (има разлика между рожден ден и юбилей).

10. Такса за откриване на нов обект.

11. Такса за подкрепа за отваряне на нови магазини в България.

12. Такса за новооткрит търговски обект.

13. Такса за участие в рекламни брошури.

14. Такса „Продаване на място за допълнително извеждане на продуктите в магазина”.

15. Такса „Продажба на касова зона”.

16. Такса „Реконструкция на филиал” – ремонт.

17. Такса за логистика на веригата.

18. Такса за регистрация на артикул.

19. Такса за поддържане на асортимент.

20. Такса за мърчъндайзинг.

21. Такса за пряка реклама.

22. Такса за непряка реклама.

23. Такса за листване на нов продукт.

24. Такса „Свеж сервиз”.

25. Такса за излагане на асортимента на регала.

26. Такса „Информационно обслужване”

27. Такса „Поддръжка на пазара”

28. Такса „Присъствие в списъка на доставчиците”

29. Такса за електронен обмен на документи.

30. Такса за експанзия на пазара.

31. Такса за вътрешен билборд.

32. Такса за външен билборд.

33. Логистична такса.

34. Такса „Баркод”.      

35. Такса „фиксирана палетна зона”

36. Такса „Участие в промоции”.

Таксите са публикувани в доклад на Центъра за оценка на въздействието „Рия”, изготвен по поръчка на Министерство на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    3 2 Отговор
    Айде пак глупости! Яд ги е мекеретата с цеховете, че хората не сме вече онези ограничени от комунизма люде, а имаме право на избор и можем да преценяме кое си струва и кое не. А ако ги няма хипермаркетите какво да ядем - от гаражната бакалия развалените ментета ли, които дебелата бакалка купува от битака? Свърши рахата ви мекерета български бизнесменчета и от яд си купувате статии, но НЯМА ДА МИНЕ

    Коментиран от #10

  • 2 ИВАНЧО ГЛУПАКА

    0 1 Отговор
    АКО СМЕ ИСТИНСКА ДЪРЖАВА И АКО ИМАМЕ ИСТИНСКИ МЪЖЕ УПРАВНИЦИ, СЛЕД ВСИЧКО ОПИСАНО ПО-ГОРЕ, ЩЕ КАЖЕМ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ, КОИТО ВСЯЧЕСКИ СМАЧКВАТ БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ! НИЕ НЯМА ДА СМЕ РОБИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА. АКО НЯКОЙ ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СТРАНА С ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА - ТОВА НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИМ!
  • 3 The Bear

    1 0 Отговор
    Наистина печелят чуждите вериги и то по непочтен начин, но ако българския производител прави нещата по-добре от вносните и на по-ниска цена - няма къде да бягат веригите...
  • 4 тони сито

    0 1 Отговор
    Всичко това в статията е вярно-аз сьм производител и ни свалят по десет кожи.Всички вериги направо ни изнудват-метро била фантастико лидьл.........А в началото ни обещаваха че са заинтересувани от качествената ни стока.А сега наща продукция я изкарват зад граница а отам карат просрочените боклуци--нов етикет и готово.Така че ИЦО--ти ядеш най--ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ.Тези стоки в Европа трябва да се унищожават а те ни ги продават на нас.Лично аз сьм виждал как се лепят нови етикети.ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
  • 5 калата

    1 0 Отговор
    Абе колега ИЦО ти или си изключително умствено изостанал или си от тези на които каквото им кажат и го приемат за чиста и единствена истина никой не казва че трябва да се върнат бакалиите естествено че с хипермаркетите е по лесно и по удобно става въпрос за начина по който изнудват производителите за да им предлагат продуктите Няма друга страна в ЕС, която да няма правила на договарянето.Работата ми е свързана с маркетинг и постояно съм някъде из европа и наистина такава тураниея няма я отиди в Германия Италия Испания Финландия и влез в някой от хипермаркетите които ги има тука и се поинтересувай как стои въпроса със заплащането за реклама и продажба на даден продукт в някой магазун
  • 6 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
  • 7 Николай

    0 1 Отговор
    И една друга идея - да строят вериги от чуждестранни хипермаркети но 40% от предлаганите стоки да са с български произход , та нали и нашата икономика трябва да се развива.
  • 8 georgi

    0 1 Отговор
    Наш Ганя пак прекаран, за севте - не е вярно това - хипермаркетите и те се отчитат / министерства, комисии, агенции, и т.н. - за родното никой не мисли - важното е джоба на управляващия Ганя.........
  • 9 Елена

    3 1 Отговор
    Съгласна съм с Ицо.Българските стоки са с лошо качество и на големи цени.Покажете ми един български салам с българско месо,или български кашкавал от българско мляко.Може би повечето знаят,че в България саламите се правят от 20г. вносно месо и сръбска соя,млечните продукти от полско сухо мляко и палмово масло.И как родните производители олигават от рев медиите, че видиш ли фалирали, а никой месар или мандраджия няма с кола за под 150000лв.За българските козметика,сапуни,прахове пък не ща да коментирам,пясъка мие по-добре от тях.Българските пасти за зъби трябва директно да се забранят със закон-не се пенят изобщо, а разяждат устната лигавица.2000лв. за реклама ха-ха,еми фирмите, които продават сол по 200ст. пакета?За да избие рекламата трябва да подари на магазина 500пакета сол?!?Да не споменавам едни много популярни по хипермаркетите български вафли по 9ст.Съгласна съм и с The Bear,че ако подобрят качеството и намалят цените всичко си идва на мястото.За да получиш,трябва и да дадеш гласи поговорката,хората които само искат да получават бързо залязват.
  • 10 ььь

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ицо":

    1. Нашата икономика = европейската икономика. След като ми харесва повече френското масло, ще си купувам от него.

    2. Никой не ви пречи да се сдружите и да си построите собствени "ламарини" и да продавате там ако щете и без печалба.

    3. Човека под мене е прав - всички са пред фалит и всички карат я Q7, я G500, хайде холан...
  • 11 Дамянова

    0 1 Отговор
    не разбирате ли, проблемът е , че веригите застават в господстващо положение , не само защото имат на 50% пазарен дял / според закона за конкуренцията , а това уж е нередно, забранено/... но и господстват в отношенията и изпиват кръвтаи на производит. и на потребител..........какво ние не можем да си купуваме и да си продаваме ли - това им беше стратегия - унищожиха и доунищожават българските структури и се настаняват все по......
  • 12 кас

    0 0 Отговор
    Ние зареждаме с определени стоки един от големите строителни хипермаркети, там рекета е още по-безумен. Принудиха ни ако искаме да продават нашите продукти да подпишем договор за разсрочено плащане 6 месеца! Тоест те получават стока, която ще ни платят след половин година, а през това време си въртят паричките изкарани от нашите продукти. Пълен монопол, ако не искаш при тези условия , бегай.
  • 13 кик

    0 1 Отговор
    карай джони караййй всичко те но уви не всичко се пиеее
    слава на боко велики
  • 14 Дамянова

    0 0 Отговор
    това е и защото бълг. производители не са обединени в някаква орг. - ние преди време стигнахме до някъде в опита си да се противопоставим , но трябвало да си "значим възразител" да имаш повече от 2% пазарен дял в дадена област , а как ще докажеш че имаш....трябва да се възложи на агенция / от рода ЕМ ПИ ЕМ ПЯ/ ДА НАПРАВИ ПРОУЧВАНЕ И ДА ОБЯВИ ... И ТАКА И НЕ СЕ СЪБРАХМЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПЪТИ И ВСИЧКО СИ ЗАМРЯ
  • 15 софиянец

    1 0 Отговор
    и кьде са сега профсьюзите??? защо сега не поведат производителите на стачка???
  • 16 Мусавей

    3 1 Отговор
    Ами никой не ви кара да влизате в "тенекийните"магазини.Но има ли промоция ще се изпотрепа народа.Като има балъци ще има и тарикати.Всеки магазин предлага хубави и лоши продукти,но хубавото струва пари било то вносно или българско.Всичко зависи от потреблението на хората,от неговата избирателна потребност и възможност.Българина масово купува на промоция нискокачествени стоки.Правете си сметката и се хранете качествено.Когато искате качество такова ще се предложи.Българина не знае какво иска.На крива ракета космоса и пречи.
  • 17 limona

    3 0 Отговор
    rabotil sym v bila li4no az sym mahal etiketi ot salam 6pekov s iztekyl srok i sme lepili s nova data,sy6toto e i v kaufland i metro
  • 18 eskimos

    2 0 Отговор
    otdavna se kanq da gi izkupq tiq xipermarketi i da gi razdam na bednite,ma se ne ostava vreme!
  • 19 Марков

    2 0 Отговор
    Сега върви промоция в Кауфланд на печен бадем на 50/50 намаление и се продава 15.79 лева за килограм ,което е дна голяма измама ,аз от зеленчуков магазин го взимам от 1 година на 15 лева за килограм.Всички стоки са с изтичаш срок на годност там.
  • 20 Уау

    0 0 Отговор
    Много са гадни тези вериги, защо не вземем да ги закрием? Най-добре да се върнат бакалиите от средновековието, всеки да си отглежда на нивата храните, а да купува само восък за всещи и кожа за обувки!
  • 21 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    Продава се националния ни суверенитет.Изнася се национален капитал, унищожават се работни места и се убива българския производител.Монополизира се пазара и се ограбва българския народ с картелни споразумения.За пример ще посоча, че същите тези вериги в края на март продаваха яйцата в Германия за 9- 10 цента, а Великденските /сварени и боядисани/ за 12-13 цента.В България цените ги знаете след големите отстъпки.
    За етикирани на стоките с цени и срок на годност никой не ги контролира.А някои вносни храни имат толкова консерванти, че не могат да се развалят.
    Нека нашите политици да знаят, че всички войни са се водили за пазари и суровини.
  • 22 Уау

    0 0 Отговор
    Най-добре всеки да си произвежда всичко сам и да не може да се сърди, че нещо било по-евтино някъде и нещо било много скъпо другаде, че издъхвал и не можел да произвежда за веригите. Да произвеждаме само за собственото си семейство! А най-добре е да закрием в цяла Европа веригите. Да си спомним откъде сме тръгнали преди 1300 години. Към Монголия братя прабългари!!! Там ще оцелеем и няма да има вериги, няма да има европа да ни мъчи.
  • 23 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ми да спрем да купуваме от тях . Аз лично повече няма да им стъпя и ще се постарая да повлияя и на хората около мен. То всъщност и сега пазаруваме единствено от Лидъл ,предимно къмпинг оборудване и кучешка храна ама няма вече.
  • 24 Уау

    0 0 Отговор
    Предлагам да обявим бойкот на всички вериги и верижки, и на пазаруването изобщо. Нека магазините да ни молят, но ние няма да им пазаруваме, дори и от най-малките. Ще си произвеждаме всичко сами, а къмпинг оборудването ще взимаме под наем. Кучешка храна - ще пращаме кучетата си на лов. Ето това е първобитно стопанство. Справедливо и екологично. По монголски! Напред скотовъдци и земеделци към монгоската степ.
  • 25 Маргарит Цветков

    0 0 Отговор
    Да възродим НАРКООП
  • 26 анонимен

    0 0 Отговор
    абе всичко се върти около едно като наркотиците щом има търсене ще има и предлагане то е същото и със нитратните зеленчуци със боядисаната кайма и всички местни деликатеси на които незнаем произхода ама никой не ни е крив колкото повече пазарим толкова повече ще ни предлагат ментета ами като сме некъдърни да си оправим селското стопанство животновъството земеделието така ще ни предлагат испански домати яйца и месо от щрауси а имаме такива красоти ама немаме умни глави че да заработи тази държава и само могат да ни завиждат другите но пуста политическа алчност до къде ни докара крадът че и в задгробният си живот да занесът тикви с тикви такива
  • 27 Сисо

    0 0 Отговор
    Виж кво: Това е престиж ! Ядеш сега или гориш !
  • 28 Бай кауфландчо

    0 0 Отговор
    Aз предлагам да им лепнем една такса за "ДОВИЖДАНЕ' на всички скапани вериги.Цените въре са силно завишени а продуктите често пъти не са пресни говоря за хранителните.В кварталните магазинчета си е по добре защото там познаваш продавача и той разчита на теб и няма да те излъже а също така можеш да платиш на заплатата и т.н.
  • 29 haha

    0 0 Отговор
    Нека си го признаят всички дето хулят хипермаркетите, че там пазаруването е по-изгодно, има контрол на продуктите и има доста неща на едно място и изгодни промоции!
    В кварталните магазини често се опитват да ми пробутват мухлясал хляб, газирана боза, меришещо пилешко и доста други неща с изтекъл срок!
    Е в нито един хипермаркет не ми се е случвала такава гадост.
    Имам познати работещи в хипермаркет, които са ми казвали, че изхвърлят храните с изтичащ срок!!!
    Какво мрънкат разни против хипермаркетите!?!
    За мен и за повечето хора е по-изгодно там!
    Щом има недоволни да си направят те хипермаркет!
    Като нямаме държава, собствено конкурентно и качествено производство и контрол така ще бъде - чужди фирми ще играят на пазара!
    Не може бай Ганьо да печели от некачествени скъпи боклуци!
    И не на последно място в хипермаркета ме изпращат с усмивка, а в хейтърските бакалии ни здрасти, ни чао!!!!!!!!
  • 30 kaiza

    0 0 Отговор
    @haha

    Това би го казал само човек, който въобще не е запознат с положението в хипермаркетите. Мога да ти кажа, че в тях се продават най-големите боклуци и всичко онова, което уж е по-евтино си има причина да е с такава цена. Качествената част от стоката е на по-висока цена от тази в кварталните магазинчета. Въобще използват се всякакви трикове само и само да се създаде подобно на твоето убеждение в клиентите, което ти гарантирам, че няма нищо общо с истината.
  • 31 пройчо

    0 0 Отговор
    Ами то е доста лесно на практика, но трябва да сме народ , а не стадо. Просто спираме да пазаруваме всички до един и ще ги оправиме. За да ни уважават трябва да сме като един иначе ше ни е...т всичките един по един. Това че кварталната бакалия на някой не му е харесала си е частен проблем , ами да се запретне и да направи по-добра бакалия да види какво е да ставаш сутрин по тъмно да зареждаш и какво е да те натискат търговци и доставчици, да не пропусна и общински рекетьори минимум 7 вида и капризни клиенти дето не знаят какво искат и тогава пак да говори. А в хипермаркет колкото пъти съм ходил е имало винаги над 10 пробелма за които да им пуснеш кепенците, но никой не ги закача и рекета е безобразен към нашите производители. И кво е това излизам си аз от карфур, плащам си на касата и след това идва некъв мутрафон да ми рови из кошницата, ами аз да не съм по презумпция престъпник бе смотани ,такъв скандал им вдигнах че още им стърчи, но няма да стъпя повече. Но докато сме офце и всеки си трае ще ни третират като такива.
  • 32 haha

    0 0 Отговор
    Нека да сравняваме едни и същи неща.
    Ами аз от хипермаркета не купувам нещо по-различно от магазинчетата!
    Нека да сравним едни и същи неща дето се купуват най-често!
    Безалкохолно и бира, месни и млечни продукти, тестени и сладки изделия.
    Е тези неща са еднакви и в магазинчетата и в хипермаркета, но в хипермаркета са по-евтини!
    А ако са на промоция са още по-изгодни!
    Е какво му е лошото тогава ? :)))))))))))))))))))))))))))))))
  • 33 пройчо

    0 0 Отговор
    и друго добре е че има такъв съюз и такава инициатива но най-вече държавата и общината трябва да бранят националния интерес и това може да стане елементарно като във всяка община се направи тържище, на което да се допускат само производители с доказана стока , а не като женския пазар да го окупират м...лите, тогава и стоката ще е по-евтина и никой няма и да помисли да се разхожда по хипермаркети да пазарува гумени домати от бимбинистан , боб от уругвай , магданоз от китай, готварска сол от тунис и кисело мляко състоящо се от незнам си кви химикали
  • 34 пройчо

    0 0 Отговор
    до haha,
    ами точно за това говорим , навсякъде едно и също защото на нашите производители им е по евтино да си изхвърлят стоката отколкото да я дават на веригите, да не говорим, че повечето производители и производства са вече унищожени от това че нямат адекватен пазар и са смазани от години кнтрабанден внос, субсидирани европейски производители, мутри прекупвачи и държавни рекетьори, ами производителите просто вече ги няма . Разходете се по селата и ще разберете за какво става дума.
  • 35 haha

    0 0 Отговор
    Това за изкуствените храни е вярно.
    Кофти е, че все повече ядем нещо нереално.
    Даже доматите в градината ни нямат онзи силен вкус от детството.
    Но виновник за всичко това е развитието на човечеството :)
    В по-напредналите европейски страни е още по-зле по отношение с плодовете и зеленчуците.
    Добре, че тук там са останали някакви дребни производители, които още произвеждат и аз не знам как нещо почти истинско...
  • 36 haha

    1 0 Отговор
    А нима преди хипермаркетите да е било по-различно???
    Всеки собственик на магазинче предпочита по-евтин продукт, който след това продава с доста печалба!
    Е и преди да имаме хипермаркет имаше изкуствени боклуци, но поне сега хипермаркетите донякъде регулират алчността на дребния търговец :)))))))
  • 37 пройчо

    0 0 Отговор
    до haha
    ами то е нормална пазарна конкуренция , като има няколко собственика на малки магазинчета ти естествено почваш да ходиш при който е по-добра стоката и цените и съответно оцелява читавия, но при веригите конкуренцията се изкривява до всевъзможни простотии. Въпроса е да се намери баланса, но той със сигурност няма да се намери при монополизиран пазар.
  • 38 haha

    0 0 Отговор
    Който си харесва магазинчетата да си пазарува от тях :)
    Следните едни и същи марки храни са по-евтини в хипермаркета отколкото в магазинчето:
    Хляб - от 5 до 10ст. по-евтин в хипермаркета
    Бира - от 50 до 100ст. по-евтина в хипи :)
    Сирене - в магазинчето няма истинско, а само боклук по 4лв.
    Изкуствено мляко :) - от 20 до 100ст. по-евтино в хипи
    Месни изделия - от 50 до 300ст. по-евтини в хипи
    Сладки изделия - от 10 до 80ст. по-евтини в хипи
    Говоря за една и съща марка!
    Цените варират в зависимост и от промоция в хипи...
  • 39 пройчо

    1 0 Отговор
    Да не говорим за нелоялната конкуренция и некоректна реклама. Примерно рекламира се нещо в брошура на промоция , отиваш ами то свърши. Правил съм си нарочно експеримент и отивам в началото на работното време и пак го няма , ами те просто не го изкарват от склада. Друг пример купувам си в баумакс 3 продукта на промоция отивам на касата и ми съобщават некви съвсем други цени след половин час пазарлъци и цигании просто се токазах да купувам каквото и да било ами те просто лъжат даже по-лошо за мен това е опит за кражба , защото ако не обърнеш внимание и си купил повече неща те таксуват на високите цени и много ти здраве.
  • 40 haha

    2 0 Отговор
    Нямам нищо против да се направи български хипермаркет с изцяло българска качествена стока на реална цена, и който хипермаркет да е лоялен спрямо производителите!
    Проблема на мрънкащите българи не е чуждия хипермаркет!
    Проблема е в безинтереса на държавата ни да си направи производство модерно, но базирано на селското стопанство...
  • 41 пройчо

    0 0 Отговор
    То не е въпроса нещо да е хипер, за да е добро въпроса е да е удобно , достъпно и качествено и да е добронамерено и към производителите и към клиентите си . Според мен е добре да има повече , но по-разнообразни магазини с лоялна конкуренция между тях, а не един който да мачка всички останали и да си прави безнаказано каквото си иска. При сегашното положение където и да отида в европа си купувам едни и същи боклуци и това не ми харесва.
  • 42 цветан ганеков

    0 0 Отговор
    ami dajte kato taka ni rabotjat tija hipermarketi da si napravim bulgarski hipermarket be. ama nikoj ne ste.
  • 43 proizvoditelia

    0 0 Отговор
    shte ostanat golemite verigi billi kauflanti karfyri lidali penita kakto stana s benzinostanciite i togava nema da karame samo s nai skapoto gorivo,nai skapite lekarstva, no shte si imame i nai skapite verigi v evropa.....ZASHTO.... zashtoto vsi4ko e kartel.
  • 44 бакалина

    0 0 Отговор
    Абе хора баба ви все от хипермаркетите е яла а?Не виждате ли как ни поробват тия?Идва некоя си верига почва да строи и да вдига шум че открива сто работни места.След месец работа на тая верига 100 бакалии затварят с персонал от минимум 2 ма човека.Ква е равносметката 100 на работа -200 без работа и доходи. Печалбата на тия вериги къде отива а, отива изван България да им пълним гушите.Евала яжте им боклуците и им пълнете гушите.
  • 45 Ancho

    0 0 Отговор
    Няма да влизам в подробности, че е късно вече и ми се спи, но ще споделя, че колкото по-малко хора като този Ицо има - толкова по-добре за държавата ни, бизнеса, икономиката, въобще всичко...

    Само ще ти кажа умнико, че от парите които си дал в тия вериги 0,01лв. не е останал в държавата, а ти си изял най-голямата пумия на Европа, мисли си че си велик и ядеш здравословно...
  • 46 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Само не разбрах ти Ха Ха ли си или Ха Хо?щото като чета какви дивотии пишеш май си второто.В големите вериги имало контрол.Майко мила никой ли не си е купувал развалени продукти от там.Не сте ли чували на месото като му изтече срока на годност как го мелят на каъма и не сте ли яли салати от рода на руска ,млечна и какви ли не още произведени от продукти с изтекъл срок.А те кварталните бакалии не е нужно да се възраждат защото никога не са изчезвали.Навсякъде си ги има и ще видите че постепенно ще си възвърнат мястото.В тенекиените магазини пазаруват основно клиенти от селата едно,че не са виждали толкова голям магазин и второ да си заведат децата на разходка.
  • 47 хана

    0 0 Отговор
    Това е точно така. Трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до там да внасяме българско сирене от Германия.
  • 48 EU CITIZEN

    0 0 Отговор
    Пазарувайте от бакалийките. Там на стоките не изтича срока на годност, киселото мляко е истинско. Стоките са от Бг /картофи от Полша, домати от Гърция, чушки от Македония и т.н./. Аз също предпочитам Бг продукти обаче няма такива никъде в Бг. Аз пазарувам от където ми е изгодно на мен - олио от Германия, Прах за пране и козметика от Аустрия, само захар още не купувам от Обединеното кралство че е далече , а цената там е 1,30 лв.
  • 49 Мими

    0 0 Отговор
    магазин Карфу масло със сол 4.99лв. - във френско 1.40-1.55Е
    бера Десперадо 5.90лв. - френско 1.50-1.65Е
    серене President - 7-8лв - френско 1.40 - 1.80Е


  • 50 Мими

    0 0 Отговор
    магазин Карфу масло със сол 4.99лв. - във френско 1.40-1.55Е
    бира Десперадо 5.90лв. - френско 1.50-1.65Е
    сирене President - 7-8лв - френско 1.40 - 1.80Е
  • 51 Fiki

    0 0 Отговор
    Единствения начин да ядеш качествена храна, е да си я пройзведеш сам, нито хипермаркетите нито пък кварталните бакалий предлагат качествена храна поради простата причина, че рядко се пройзвежда такава. На село си имам оранжерийка, до седмица ще си хапвам зеленчуци собствено пройзводство. Преди месец си взех кокошки носачки вече си имам и яйца:). Световните тенденций са храната да е пройзведена на макс. 100 км. от магазина. Това е. Най-качествената храна е тази, която ти си си пройзвел.