13 278 21

Ето кой спечели 345 млн. лева през юли

Приходите от чужденците спадат

Ето кой спечели 345 млн. лева през юли

Приходите от нощувки във всички места за настаняване през юли 2019 г. достигат 345.8 млн. лв., или с 2.9% повече в сравнение с юли 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани с 19.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.4%, показват данните на Националния статистически институт.

Общата заетост на леглата през месеца е 60%, като намалява с 1.8 процентни пункта в сравнение с юли 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 71.8%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 61.6%, и с 1 и 2 звезди - 40.7%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юли 2019 г., е 5 952,1 хил., или с 0.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 2%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

През месеца в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 62.2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 25.6% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 27.4% от нощувките на чужди граждани и 28.5% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10.4 и 45.9%.

Броят на пренощувалите лица се увеличава с 5.2% в сравнение със същия месец на 2018 г. и достига 1 297.8 хил., като е регистрирано увеличение при българските граждани с 10.3%, а при чужденците - с 2.4%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юли 2019 г., са 485.1 хил. и са реализирали средно по 3.3 нощувки. Чуждите граждани са 812.7 хил. и са реализирали средно по 5.4 нощувки, като 64.0% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През юли 2019 г. в страната са функционирали 3 391 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 141.8 хил., а на леглата - 324.4 хиляди. В сравнение с юли 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 5.8%, а броят на леглата в тях - с 3.7%.

България
Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Няма статистика,

  84 11 Отговор
  В България е стъкмистика правена от 80-годишния професор Константинов - измекярин на ГЕРБ.

  Коментиран от #2, #7

 • 2 onq s konq

  20 40 Отговор

  До коментар #1 от "Няма статистика,":

  Търсиш "Стъкмистика" НЕ КЪДЕТО ТРЯБВА и то е в резултат на умствените ти способности.Това са ОФИЦИАЛНИ ДАННИ и те няма как да се "префасонират",нито пък има повод за това.РЕАЛНО ОБАЧЕ Приходите са ПОЧТИ ДВОЙНО поради НЕИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТ за приход с цел "ИЗБЯГВАНЕ НА ДАНЪЦИ",за което и България е АБОНИРАНА за 1-во място в Европа по СИВА ИКОНОМИКА.А после пак разправяйте че сми били "най-бедните в ЕС"!ТВЪРДО СЪМ УБЕДЕН,че Българинът по приходи е твърдо в "Златната среда" на ЕС и първият пример за това е ,че по Отделени пари за почивка сме 4-ти в Бившия Източен блок/европейска статистика- там няма "ала-бала"/ :)

  Коментиран от #21

 • 3 толерантен луд

  13 2 Отговор
  Без коментар.
 • 4 Сиси

  47 12 Отговор
  Увеличени приходи в България при положение, че всички ходят в Гърция и Турция? Това е само едно - пране.

  Коментиран от #5, #15

 • 5 Гост

  16 5 Отговор

  До коментар #4 от "Сиси":

  Познавам доста хора, които ходят веднъж на море в България и още веднъж в Гърция или Турция.
 • 6 Лекар БГ

  32 4 Отговор
  Повечето хотели крият броя на реално преминалите туристи. Перачниците пък го завишават на макс.НСИ има не съвсем реална стъкмистика в случая.

 • 7 Бял в ЮАР

  19 4 Отговор

  До коментар #1 от "Няма статистика,":

  Оставете проф.Константинов.През 1990г.благодарение на него срещу шише уиски си взех висшата математика в УАСГ и сега съм доста напред с материала.
 • 8 Славчо

  19 3 Отговор
  Звездите са 4-5,ама български.Съответстват на 3-4 истински.
 • 9 Умен

  17 3 Отговор
  Хем има намаление на нощувките, хем има увеличение на приходите. Хем има увеличение на българските туристи, хем всички гледахме а някои и са били на опашките по границата с Гърция.

  Коментиран от #13

 • 10 Този

  3 1 Отговор
  Oбщaтa зaeтocт нa лeглaтa прeз мeceцa e 60%, кaтo нaмaлявa c 1.8 прoцeнтни пунктa в cрaвнeниe c юли 2018 гoдинa. Нaй-виcoкa e зaeтocттa нa лeглaтa в хoтeлитe c 4 и 5 звeзди - 71.8%, cлeдвaт мecтaтa зa нacтaнявaнe c 3 звeзди - 61.6%, и c 1 и 2 звeзди - 40.7%. Oбщият брoй нa нoщувкитe във вcички мecтa зa нacтaнявaнe, рeгиcтрирaни прeз юли 2019 г., e 5 952,1 хил., или c 0.1% пoвeчe в cрaвнeниe cъc cъщия мeceц нa прeдхoднaтa гoдинa, кaтo нaй-гoлямo увeличeниe нa нoщувкитe (c 2%) ce нaблюдaвa в мecтaтa зa нacтaнявaнe c 3 звeзди. Аз ли само не разбирам каква е разликата между двата абзаца
 • 11 Гост

  7 1 Отговор
  по статистика излиза че ако Юли месец бях отишъл на морето без резервация то всеки 4 от 10 хотела щеше да има свободна стая за мен? дали? Крият се обороти като за лудо.
 • 12 Гост

  6 1 Отговор
  Увеличение на нощувките като абсолютен брой + 0,1 , приходите + 2,9% . Инфлация за периода - 2,9%. Ерго приходите на нощувка деноминирани са 0,1% надолу. ****************************************************** Индексът на потребителските цени за месец Юли 2019 г. спрямо месец Юли 2018 г. e 102.9%, т.е. инфлацията е 2.9%.
 • 13 Гост

  5 0 Отговор

  До коментар #9 от "Умен":

  Виж 12-ти пост
 • 14 321

  15 1 Отговор
  Най-голямата глупост е заглавието на статията. Авторчето не прави разлика между приход и печалби. Приход са всички платени суми за нощувките през този месец. В тях има разходи за амортизации, персонал, консумативи, данъци и други. Печалбата от тези приходи е най-много 10-15 %. Тоест, ето кой спечели 30-40 млн. през юли е вярното съчетание г-н жорналис....
 • 15 Гад

  4 0 Отговор

  До коментар #4 от "Сиси":

  Всички ходели в Гърция. Абе откъде никнете такива информирани бе? Аз тази година бях на Черноморието 15 дни в началото на юли, 5 дни сега по празниците и на 25-ти заминавам за седмица в Турция. Само да ви кажа че сега по празниците 6,7 и 8 имаше повече българи отколкото средата на юли. Всичко беше пълно.
 • 16 бай Даньо

  4 0 Отговор
  Венци, няма се косиш с това увеличение на приходите. Те медузите сега като дойдат и край на сезона...
 • 17 бай Даньо

  6 1 Отговор
  60% заетост!? Другари как си обяснявате това . Начи от една страна заливаме с бетон морето , ей така наред , демек повече легла а от друга страна все по-малко туристи, защото е толкова зле ама толкова зле ти казвам, както сме дискутирали тук не един път и накрая 60% заетост, как става тая бе?
 • 18 Екскурзовод

  12 2 Отговор
  Концепцията ни за туризъм е генерално сбъркана. Алчността, налагането на интересите на местните да получат веднага, на момента печалбата, липсата на далновидност и интелигентност на чиновниците от съответните министерства, ни играят лоша шега с неприятни последствия в бъдещето. Какво трябваше да се направи? Имаме прекрасни природни дадености-топло море, хубави плажове, красиви морски и планински градове, планини, непокътнати гори, реки и долини, древна история, археологически забележителности. Искаше се да построим луксозни курорти, с малко, но скъпи хотели и не с тръни, боклуци и сергии с дрънкулки край тях, а с паркове и много цветя. И перфектно обслужване с отлично обучен персонал. Отделно можехме да построим и по-евтини комплекси, за туристи с по-ниски доходи, но пак да са красиви, чисти, уредени, да се диша и почива спокойно в тях.Така е в другите европейски държави. Мислите ли, че нямаше да печелим от туризма повече?А като прибавим и културния туризъм, който става все по-популярен, селския туризъм? Можехме да сме една щастлива, богата държава!

  Коментиран от #19

 • 19 Borislav Popov

  5 3 Отговор

  До коментар #18 от "Екскурзовод":

  Ако нямаше шайката на Боко, а и на Корнелия- те са от люпилнята на БКП до един! Трябва Народен Съд, за всички с над 1мил финансова ревизия,! На всяко семейство над 3 деца се спират всякакви социални помощи и привилегии! Въвеждането за трудово- управителен режим - за пълнолетни и непълнолетни, а след първата условна, ефективна + условната, ако е през време на изпитателния срок! А сега всичко е точно наопаки! Учудва ли се някой????
 • 20 Порно

  7 1 Отговор
  Тази година бях в Испания , в Черна гора и сега се отчетох на Слънчака. Тук е най евтино, но и най некачествено. За простотиите с плажа да не говорим. Празни платени зони и препълнени свободни. Все си мисля, че ако оставят шезлонги само на първите 2 реда , а останалото само чадъри , ще печелят повече. А това , че персонала са украинци , направо ме хвърли в тъча.
 • 21 Кумчо Вълчо

  0 1 Отговор

  До коментар #2 от "onq s konq":

  "Българинът по приходи е твърдо в "Златната среда" на ЕС" Вярно е но 95% ядат зеле ,а 5% месо, общо всички ядем месо със зеле .Изказваш мнение от името на тия които имате коне и БНВ-та ,но не казвай " българина " излиза много грубо.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.