Last news in Fakti

11 Септември, 2019 23:30 14 055 21

Ето кой спечели 345 млн. лева през юли

  • хотели-
  • приходи-
  • туризъм

Приходите от чужденците спадат

Ето кой спечели 345 млн. лева през юли - 1

Приходите от нощувки във всички места за настаняване през юли 2019 г. достигат 345.8 млн. лв., или с 2.9% повече в сравнение с юли 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани с 19.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.4%, показват данните на Националния статистически институт.

Общата заетост на леглата през месеца е 60%, като намалява с 1.8 процентни пункта в сравнение с юли 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 71.8%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 61.6%, и с 1 и 2 звезди - 40.7%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юли 2019 г., е 5 952,1 хил., или с 0.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 2%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

През месеца в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 62.2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 25.6% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 27.4% от нощувките на чужди граждани и 28.5% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10.4 и 45.9%.

Броят на пренощувалите лица се увеличава с 5.2% в сравнение със същия месец на 2018 г. и достига 1 297.8 хил., като е регистрирано увеличение при българските граждани с 10.3%, а при чужденците - с 2.4%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юли 2019 г., са 485.1 хил. и са реализирали средно по 3.3 нощувки. Чуждите граждани са 812.7 хил. и са реализирали средно по 5.4 нощувки, като 64.0% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През юли 2019 г. в страната са функционирали 3 391 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 141.8 хил., а на леглата - 324.4 хиляди. В сравнение с юли 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 5.8%, а броят на леглата в тях - с 3.7%.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма статистика,

    84 11 Отговор
    В България е стъкмистика правена от 80-годишния професор Константинов - измекярин на ГЕРБ.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 onq s konq

    20 40 Отговор

    До коментар #1 от "Няма статистика,":

    Търсиш "Стъкмистика" НЕ КЪДЕТО ТРЯБВА и то е в резултат на умствените ти способности.Това са ОФИЦИАЛНИ ДАННИ и те няма как да се "префасонират",нито пък има повод за това.РЕАЛНО ОБАЧЕ Приходите са ПОЧТИ ДВОЙНО поради НЕИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТ за приход с цел "ИЗБЯГВАНЕ НА ДАНЪЦИ",за което и България е АБОНИРАНА за 1-во място в Европа по СИВА ИКОНОМИКА.А после пак разправяйте че сми били "най-бедните в ЕС"!ТВЪРДО СЪМ УБЕДЕН,че Българинът по приходи е твърдо в "Златната среда" на ЕС и първият пример за това е ,че по Отделени пари за почивка сме 4-ти в Бившия Източен блок/европейска статистика- там няма "ала-бала"/ :)

    Коментиран от #21

  • 3 толерантен луд

    13 2 Отговор
    Без коментар.
  • 4 Сиси

    47 12 Отговор
    Увеличени приходи в България при положение, че всички ходят в Гърция и Турция? Това е само едно - пране.

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Гост

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сиси":

    Познавам доста хора, които ходят веднъж на море в България и още веднъж в Гърция или Турция.
  • 6 Лекар БГ

    32 4 Отговор
    Повечето хотели крият броя на реално преминалите туристи.
    Перачниците пък го завишават на макс.НСИ има не съвсем реална стъкмистика в случая.
  • 7 Бял в ЮАР

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Няма статистика,":

    Оставете проф.Константинов.През 1990г.благодарение на него срещу шише уиски си взех висшата математика в УАСГ и сега съм доста напред с материала.
  • 8 Славчо

    19 3 Отговор
    Звездите са 4-5,ама български.Съответстват на 3-4 истински.
  • 9 Умен

    17 3 Отговор
    Хем има намаление на нощувките, хем има увеличение на приходите. Хем има увеличение на българските туристи, хем всички гледахме а някои и са били на опашките по границата с Гърция.

    Коментиран от #13

  • 10 Този

    3 1 Отговор
    Oбщaтa зaeтocт нa лeглaтa прeз мeceцa e 60%, кaтo нaмaлявa c 1.8 прoцeнтни пунктa в cрaвнeниe c юли 2018 гoдинa. Нaй-виcoкa e зaeтocттa нa лeглaтa в хoтeлитe c 4 и 5 звeзди - 71.8%, cлeдвaт мecтaтa зa нacтaнявaнe c 3 звeзди - 61.6%, и c 1 и 2 звeзди - 40.7%.

    Oбщият брoй нa нoщувкитe във вcички мecтa зa нacтaнявaнe, рeгиcтрирaни прeз юли 2019 г., e 5 952,1 хил., или c 0.1% пoвeчe в cрaвнeниe cъc cъщия мeceц нa прeдхoднaтa гoдинa, кaтo нaй-гoлямo увeличeниe нa нoщувкитe (c 2%) ce нaблюдaвa в мecтaтa зa нacтaнявaнe c 3 звeзди.

    Аз ли само не разбирам каква е разликата между двата абзаца
  • 11 Гост

    7 1 Отговор
    по статистика излиза че ако Юли месец бях отишъл на морето без резервация то всеки 4 от 10 хотела щеше да има свободна стая за мен?
    дали? Крият се обороти като за лудо.
  • 12 Гост

    6 1 Отговор
    Увеличение на нощувките като абсолютен брой + 0,1 , приходите + 2,9% . Инфлация за периода - 2,9%. Ерго приходите на нощувка деноминирани са 0,1% надолу.
    ******************************************************
    Индексът на потребителските цени
    за месец Юли 2019 г. спрямо месец Юли 2018 г. e 102.9%,
    т.е. инфлацията е 2.9%.
  • 13 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Умен":

    Виж 12-ти пост
  • 14 321

    15 1 Отговор
    Най-голямата глупост е заглавието на статията. Авторчето не прави разлика между приход и печалби. Приход са всички платени суми за нощувките през този месец. В тях има разходи за амортизации, персонал, консумативи, данъци и други. Печалбата от тези приходи е най-много 10-15 %. Тоест, ето кой спечели 30-40 млн. през юли е вярното съчетание г-н жорналис....
  • 15 Гад

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сиси":

    Всички ходели в Гърция. Абе откъде никнете такива информирани бе? Аз тази година бях на Черноморието 15 дни в началото на юли, 5 дни сега по празниците и на 25-ти заминавам за седмица в Турция. Само да ви кажа че сега по празниците 6,7 и 8 имаше повече българи отколкото средата на юли. Всичко беше пълно.
  • 16 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Венци, няма се косиш с това увеличение на приходите. Те медузите сега като дойдат и край на сезона...
  • 17 бай Даньо

    6 1 Отговор
    60% заетост!? Другари как си обяснявате това . Начи от една страна заливаме с бетон морето , ей така наред , демек повече легла а от друга страна все по-малко туристи, защото е толкова зле ама толкова зле ти казвам, както сме дискутирали тук не един път и накрая 60% заетост, как става тая бе?
  • 18 Екскурзовод

    12 2 Отговор
    Концепцията ни за туризъм е генерално сбъркана. Алчността, налагането на интересите на местните да получат веднага, на момента печалбата, липсата на далновидност и интелигентност на чиновниците от съответните министерства, ни играят лоша шега с неприятни последствия в бъдещето. Какво трябваше да се направи? Имаме прекрасни природни дадености-топло море, хубави плажове, красиви морски и планински градове, планини, непокътнати гори, реки и долини, древна история, археологически забележителности. Искаше се да построим луксозни курорти, с малко, но скъпи хотели и не с тръни, боклуци и сергии с дрънкулки край тях, а с паркове и много цветя. И перфектно обслужване с отлично обучен персонал. Отделно можехме да построим и по-евтини комплекси, за туристи с по-ниски доходи, но пак да са красиви, чисти, уредени, да се диша и почива спокойно в тях.Така е в другите европейски държави. Мислите ли, че нямаше да печелим от туризма повече?А като прибавим и културния туризъм, който става все по-популярен, селския туризъм? Можехме да сме една щастлива, богата държава!

    Коментиран от #19

  • 19 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Екскурзовод":

    Ако нямаше шайката на Боко, а и на Корнелия- те са от люпилнята на БКП до един! Трябва Народен Съд, за всички с над 1мил финансова ревизия,! На всяко семейство над 3 деца се спират всякакви социални помощи и привилегии! Въвеждането за трудово- управителен режим - за пълнолетни и непълнолетни, а след първата условна, ефективна + условната, ако е през време на изпитателния срок! А сега всичко е точно наопаки! Учудва ли се някой????
  • 20 Порно

    7 1 Отговор
    Тази година бях в Испания , в Черна гора и сега се отчетох на Слънчака. Тук е най евтино, но и най некачествено. За простотиите с плажа да не говорим. Празни платени зони и препълнени свободни. Все си мисля, че ако оставят шезлонги само на първите 2 реда , а останалото само чадъри , ще печелят повече. А това , че персонала са украинци , направо ме хвърли в тъча.
  • 21 Кумчо Вълчо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    "Българинът по приходи е твърдо в "Златната среда" на ЕС"
    Вярно е но 95% ядат зеле ,а 5% месо, общо всички ядем месо със зеле .Изказваш мнение от името на тия които имате коне и БНВ-та ,но не казвай " българина " излиза много грубо.