Last news in Fakti

13 Септември, 2019 15:46 2 413 4

Тук следването е безплатно

  • следване-
  • такса-
  • университет-
  • държава-
  • европа

Над 120 млрд. паунда дължат студенти във Великобритания

Тук следването е безплатно - 1
Снимка: Shutterstock

Таксите за следване са определящи при избора на университет. След това се мисли за другите разходи, съпътстващи обучението. Във Великобритания годишната такса е средно малко над 10 000 EUR. В другия край на класацията е Германия, където такси за следване има в университетите само в една от федералните провинции – Баден-Вюртенберг. И то таксите са само за студенти завършили средното си образование в държава извън Европейския съюз. Сумата е 1500 EUR на семестър, уточнява Deutsche Welle. Почти във всички скандинавски страни висшето образование също е безплатно.

Анкета сред студентите показва, че повечето от тях са на мнение, че обучението им трябва да е безплатно и именно поради тази причина често се стига до протести с искане за отмяна на таксите или поне за тяхното драстично намаляване. За редица от ВУЗ-овете обаче тези такси са важен приход. Това се отнася най-вече за Великобритания, където таксите са толкова високи, че без помощ от държавата под формата на студентски кредити, много млади британци едва ли биха могли да си позволят да следват. Всяка година на Острова се отпускат заеми за подобна дейност на стойност над 16 млрд. паунда. Към март 2019 г. неизплатените студентски кредити са възлизали на 120 млрд. паунда. Практиката сочи, че голяма част от тях остават неизплатени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    14 0 Отговор
    Демокрация има ако има образован народ. Ако има прост народ, тогава се нарича демагогия.

    Коментиран от #4

  • 2 Госあ

    10 1 Отговор
    Наш'те тупани и кифли са основен спонсор на английското образование.
  • 3 Потресен

    16 0 Отговор
    След отпадането на приемните изпити в Българските ВУЗове, за да могат тези ВУЗове да лапат колкото могат повече, с колкото може повече прием, свидетел съм няколко пъти, как т.нар. Висшисти не знаят даже таблицата за умножение.....Факти.. няма да коментирам
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.