Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 22:29 28 014 32

Нови собственици за Bulsatcom

  • bulsatcom

Така към края на 2016 г. в компанията започват да се появяват финансови затруднения

Нови собственици за Bulsatcom - 1

Bulsatcom, която преживя няколко тежки години, основно заради решението да изстреля собствен сателит в Космоса, ще има нови собственици, съобщи пред журналисти Макс Зиф, главен експерт по преструктурирането и изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на българската компания.

Очаква се до края на октомври т.г. да бъдат приключени преговорите с кредиторите Българска банка за развитие (ББР), Европейска банка за развитие (ЕБВР) и лондонския фонд Blantyre Capital, които ще влязат в акционерната структура, заедно с единия от основателите, Пламен Генчев. Тъй като преговорите все още не са приключили, Зиф отказа да уточни какъв дял ще имат кредиторите в оздравената компания, но подчерта, че нито един от тях няма да е мажоритарен. Генчев е поканен за председател на борда.

От думите му стана ясно, че кредиторите ще предоставят още €30 милиона, с които да бъде оздравена компания, като 15 милиона лева от тях вече са преведени.

Максим Заяков, вторият основател на компанията, няма нищо общо с нея от юни на миналата година, когато решава да напусне и да се концентрира върху "България Сат" - компанията, която притежава изстреляния сателит. От експозето на Зиф стана ясно, че Bulsatcom няма да ползва услугите на сателита, а още е продължила договора си с Hellas Sat, която ползваше и досега. Погасени са и задълженията по подписания договор. Уредени са и задълженията към производителя на сателита, започва изплащане и на сумите към доставчиците, в които влизат HBO, "Нова Броудкастинг Груп", ScaleFocus и други.

Той е придобил и сръбското дъщерно дружество "Поларис Медия" ДОО срещу €1.

Проблемите на Bulsatcom дължат основно на "смелото", по думите на Зиф решение от 2015 г., компанията да поръча и изстреля в Космоса първия български сателит. Целта е компанията да може да излъчва повече програми, като така привлече и повече клиенти.

Първоначално Bulsatcom получава кредитиране в размер на €85 милиона от международен банков консорциум. Голяма част от средствата са прехвърлени на "България Сат", която да ги използва, за да получи пълно финансиране от американската Exim Bank за придобиване на сателита, припомня money.bg.

"Смел ход, но с непредвидени проблеми", посочи Зиф, който се концентрира върху преструктуриране на закъсали компании. Цената на сателита се оказва по-висока от очакваната, а производството му от SSL LLC се забавя. Цената и рискът от пренасочването на над 1 милион сателитни чинии към новия сателит също се оказват по-високи от очакваното. Очакваният ръст на абонатите също остава до голяма степен мираж.

Така към края на 2016 г. в компанията започват да се появяват финансови затруднения. През юни 2017 г. Bulsatcom изпусна плащането и на лихвата, и на главницата по международния консорциум. Така през второто полугодие на същата година кредиторите препоръчват, а компанията се съгласява, да бъде нает Зиф, който да я стабилизира. "Перфектната буря", описа той състоянието, когато влиза в нея. Проблемите с кредиторите се пораждат от редица други предизвикателства: спорове за плащания и с доставчиците на съдържание, което води до съдебни дела и блокиране на средства. Компанията изпуска и плащанията на данъци към държавата. В крайна сметка, Bulsatcom изпада в ситуация, в която не може редовно да плаща и на своите служители, които към днешна дата са около 2 000 души.

Bulsatcom не може да погаси и договорената предварително сума с "България Сат" за използване на сателита, като в същото време трябва да плаща и таксите си към гръцката Hellas Sat. Заради това таксите за неплащане към "България Сат" за 15-годишен период стават незабавно изискуеми. Сумата е в размер на $300 милиона.

"Перфектната буря", по думите на Зиф, носят общи задължения на Bulsatcom в размер на 700 милиона лева.

Проблем по възстановяването на компанията се оказват и различните виждания на групата кредитори за преструктурирането ѝ. Това води до решение на замяната им, като на тяхно място влизат ББР, ЕБВР и Blantyre Capital, като само ЕБВР е част от оригиналните кредитори.

След започване на работата по оздравяване, компанията освобождава 20 милиона блокирани суми и плаща данъците си. След това се постига и споразумение с SSL, производител на сателита, за $10 милиона. По-голямата част от дължимата сума на "България Сат" е опростена, а Bulsatcom ще продължи да ползва услугите на Hellas Sat.

Целта пред компанията сега е преструктурирането да приключи до края на този месец, с което в нея ще влязат и свежи средства. Не се предвижда тя да изплаща дивиденти на новите си акционери "в обозримо бъдеще", като печалбата ще бъде реинвестирана.

Преди дни бе публикуван и финансовият отчет на компанията за 2018 г. От него става ясно, че приходите от продажби намаляват минимално с 0,5 процента до приблизително 157 милиона лева. Печалбата преди данъци, лихви, данъци и амортизация (EBITDA) достига 22,4 милиона лева.

Загубата след данъци е 11,4 милиона лева, а общите задължения достигат почти 300 милиона лева. Част от тях вече са погасени.

Компанията държи 38 процента дял от пазара на интернет и телевизия в България, като има около 760 000 абонати, което я прави най-голямата при платената телевизия. Bulsatcom придоби и права за ползване на 4G честоти, но към момента не е ясно дали ще продължи да се развива при мобилните услуги, или ще върне лицензите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Xiaomi mi mix ALPHA

    12 28 Отговор
    Bulsatcom ще внася ли телефони тип Xiaomi mi mix ALPHA ?

    Коментиран от #5

  • 2 Клиент

    75 25 Отговор
    Стигнаха до там, защото летяха много високо!
    Помислиха си, че са монополисти...
    Аз лично ще бъда клиент на всеки друг, но не и на тях, защото съм обиден от политиката им!!!

    Коментиран от #3, #17

  • 3 5G варианта

    77 8 Отговор

    До коментар #2 от "Клиент":

    Ми ако мене питаш A1 може би са по зле ! Сигнала на нета почти нема .... ама говорят за 5G през 2035 г
  • 4 А КЪДЕ СА

    65 20 Отговор
    МНОГОТО ЦИФРОВИ ЕФИРНИ КАНАЛИ БЕ КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСТЧЕТА ?

    Коментиран от #23

  • 5 България и технологии Хахаха

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "Xiaomi mi mix ALPHA":

    Кой оператор ще ти внесе телефони като Galaxy Fold за 2100 евро Mate X за 2500 евро и Xiaomi Alpha за 3000 евро ?
  • 6 Huawei са номер едно

    17 43 Отговор
    Vivacom и Huawei са заедно номер 1
  • 7 Техно

    29 8 Отговор
    Bulsatcom ще пуснат 6G нета 😁👍📶
  • 8 a15

    7 10 Отговор
    Само cooolbox
  • 9 Все ми е таз какво става у булсат

    39 9 Отговор
    Iptv телевизията ще ги умори тия, качеството е перфектно, таксите уникашно ниски, не е нужна чиния да се монтира, няма приблеми кога вън вали сняг
    Уф не ми се пушат всичките предимства, но и спътник не е нужен
    Абе технологийте се развиват с часове

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Фалит

    36 3 Отговор
    Даа, но когато преди 2,5 години казвах на местния офис, че не ми доставят качествена услуга и също така пуснах официално писмо до централата, не ми беше обърнато внимание. Какво е един някакъв си абонат. Един клиент изгубен - голямо чудо. Но, ето че не съм бил само аз и истината лъсва. Сега съм на НЕТ 1-не са идеални от към предлагане на HD канали, но за 2,5 години имат 10 пъти по-добро отношение към мен и цена в сравнение с надменните зБУЛСАТКОМ
  • 11 Роулан

    26 2 Отговор
    Аз съм абонат на наземната ефирна цифрова телевизия.Там качеството е добро а и такси няма нищо че каналите са малко.
  • 12 монетата от двора

    70 3 Отговор
    Не си струва да се плаща за телевизия - много канали и нищо интересно за гледане.Само глупости и повторения.
  • 13 332дед

    17 2 Отговор
    Не знам но с това качество на картините... няма да ги бъе дълго още.. освен ако не променят нещата!
  • 14 за един приятел питам

    13 6 Отговор
    А HBO, ще пуснат ли най-накрая тия селски бизнесмени дзифтати ?
  • 15 Бате Ачо

    34 2 Отговор
    ББР - това значи КОЙ си купи и Булсатком. Лека полека цялата държава отиде в младият успешен бизнесмен.
  • 16 Биофизик

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Все ми е таз какво става у булсат":

    IPTV само по големите гета, в които живее максимум 50% от населението. А останалите 50% разпръснати из Родината? Как ще ги покриеш с iptv?

    Коментиран от #19, #28

  • 17 Алфа Вълкът

    15 25 Отговор

    До коментар #2 от "Клиент":

    За 4 дни бях на Виваком преди 2г - лош сигнал, нямаха опция да си подреждаш каналите и липсваха доста български канали. И така си останах на Булсатком.
  • 18 Голям Слон

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "Все ми е таз какво става у булсат":

    Че Fusion на Булсат какво е? Не е ли IPTV? :-))) А преди някой да ти пусне нещо из нета и ти да го получиш, като IPTV, какво има? Няма ли сателитни чинии? Ехх, вземете прочетете малко кое как се случва и тогава се изказвайте. При всички недостатъци на оператора, цена-качество вероятно е най-доброто на пазара. Плащам телевизията и интернета на майка ми и баща ми. 100 мегабита, два приемника Fusion и премиум пакет ми струват по 19.98 на месец. Допълнително им пускам и спортните диеми за 7 лева на месец, ако не греша... Нетът е неуморим. Някои от каналите са много по-качествени от същите на Кулбокс, например. Защото съм и техен абонат :-)
  • 19 Голям Слон

    29 0 Отговор

    До коментар #16 от "Биофизик":

    За IPTV на булсат не ти трябват повече от 5-10 мегабита в секунда :-) Какъв им е проблемът на гетата с тази скорост? Никакъв. Но като всяка услуга си е с плюсовете и минусите. Откровено казано, за по-забутани места бих предпочел качествена цифрова ефирна. Но нещо от 11 канала станаха на 6. А обещаваха минимум 24. Какво стана с парите? Европа защо мълчи?
  • 20 Wild Elf

    12 3 Отговор
    А, HBO..... кога? На гълъбовден. Аман от Индиана Джонс и едно и също всеки ден. Махам се !

    Коментиран от #21

  • 21 Голям Слон

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Wild Elf":

    HBO се предлага от почти всички други оператори. Булсат си имат техни филмови канали, които са също на ниво. Освен всичко друго, въпросните НВО-та вървят и към доста мобилни планове без ограничение в МВ-тите. Т.е., с малко фантазия и акъл ще можеш да си гледаш любимото HBO на телевизора вкъщи. Без да плащаш никаква допълнителна такса :-) Мога да ти дам жокер: операционната система на LG и нейния маркет съдържат HBO GO. Дерзай.

    Коментиран от #30

  • 22 Зелева чорбица

    10 1 Отговор
    И без тях можем...6453
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Коmapak

    14 3 Отговор
    Заглавието си е чисто зарибяване. Истината, кредиторите на булсатком си прибраха версиите и ще се опитат да не загубят парите си. Сумата не е малка, мога само да им пожелая успех, от 9 години не гледаме телевизия и аз и дъщеря ми. Ако влизам в някаква статистика се пригответе за фалит😁
  • 25 Разочарован

    12 5 Отговор
    Сори, но се местя към конкурентите им Виваком, поне като си дупча апартамента за кабели, да знам защо.

    Цената не отговаря на количеството, при сателита.

    Виваком са по-гъвкави.
  • 26 Инж Илич

    5 3 Отговор
    Аз съм на Скат Цифра Супер е Бърз Нет Много HD канали Няма обвързващи договори до Смърт Какво повече Колкото до HBO гола вода са стари филми въртят ги НОН СТОП
  • 27 emo

    2 0 Отговор
    Аз от 3-4 години им ползвам мобилния интернет на 4G. Като цяло съм доволен, съотношението цена-обем МБ са без конкуренция - например 40 ГБ за 11 лв, 60 за 13 лв. Лошо е, че покритието им е само в района на София и областта и някои по-големи градове. Но пък на тези места нямам нужда от друг мобилен или кабелен интернет. Ако си разширят покритието ще бъде идеално, ще тръшнат в земята наглярите от Вива, а1 и Теленор, които като ти дават интернет все едно багер раждат.
  • 28 VDSL

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Биофизик":

    VDSL
  • 29 Анонимен

    5 1 Отговор
    Интернета е зле на Булсатком, не върви напоследък.
  • 30 Павлина Цветанова

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Голям Слон":

    Дайте ми съвет-живея в Перник,ползвам булсатком-много некоректни.Вечно проблеми по кабелите и на всяко идване 20 лв.Кажете ми кои са по-добри ?
  • 31 Владислав

    0 0 Отговор
    Платих 120 лв. за гледане на телевизия за един следобед.

    Мошенниците от булсатком искат да им се плаща месечен наем за оборудване, след което става Ваше. Е да, ама не. След като си го изплатите и приключите с тях Ви обясняват, че трябва да им го върнете. Не че е ново, оборудването е старо, но си го купувате и след това трябва да им го върнете. И така до следващия клиент.

    Първоначално бях със сателитен приемник при тях, но след това ми предложиха IP приемник и аз се съгласих. Първият път техниците не дойдоха в уречения ден и решиха, че аз съм свободен всеки ден така че се обадиха един друг ден и ми съобщиха, че тогава могат да дойдат. Е да, ама аз не бях свободен. След втора заявка дойдоха и ми съобщиха вестта, че трябва да им върна сателитния приемник, който си бях купил. Измамници и мошенници нямат място в моя живот, така че на следващия ден им върнах техния IP приемник, както и таксата за включвачне и още една месечна такса с мисълта, че ще приключа с тях. Да, ама не. Измамниците видяха, че съм си купил нов телевизор и решиха да спечелят още пари от мен. За тази цел дори не ми съставиха предавателен протокол. Става въпрос за офиса в квартал Вароша, в Търговище.

    След няколко дни ми се обажда колежката от офиса с покана "ела да си вземеш приемника и да си гледаш телевизорчето, чакам те". Те от намек, че с мошенници и престъпници не искам да имам нищо общо, колкото и угоднически да звучат, не разбраха. След това са ми начислили 98 лв. неустойка, 7.
  • 32 Владислав

    0 0 Отговор
    Платих 120 лв. за гледане на телевизия за един следобед. Вадете си сами изводите за коректността им.