Last news in Fakti

23 Октомври, 2019 14:45 2 294 25

Свинското поскъпна с 45% за година

  • месо-
  • свинско-
  • цена

Цената му е рекордна за последните 5 години

Свинското поскъпна с 45% за година - 1

Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-драстично е увеличението в цената на свинското месо – с 45 на сто спрямо септември 2018 г. Тогава килограм се е продавал на едро по 7,41 лева при 9,70 лева сега. Цената му е рекордна за последните пет години, обясняват експертите от комисията.

Нагоре са и цените на брашното и захарта, съответно с 19,8 и 16,5 на сто за година. С 8% е увеличението при фасула, пресмята в. „Труд“.

Повече плащаме и за млечни продукти. При сиренето и кашкавала цените са нараснали с 5-6 процента, а при млеката – с между 6 и 8 на сто.

Освен поскъпване при свинското е регистрирано такова и при колбасите. Пилешките кренвирши и малотрайните колбаси се продават с 11-12 на сто отгоре, а каймата – с 6%. При цените на захарните изделия се наблюдава поскъпване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%.

Колко надценка слагат търговците, показва още анализът на комисията. Наблюдението на цените на дребно на продукти като захар, олио, брашно и яйца показва, че през септември надценките на търговските вериги спрямо борсата са в широкия диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

От късните есенни до ранните пролетни месеци относителният дял на българските плодове и зеленчуци на пазара е изключително нисък, но през летните месеци родната стока се увеличава, показва още анализът.

Съотношението между българските домати и вносните е 58% към 42%. През септември 99% от краставиците са родни, както и 82% от картофите.

За година цената на доматите се е понижила с между 19-24%, а краставиците и корнишоните поскъпват с 2-10%. По-сериозно увеличение на цените има при вносните краставиците, зрелия лук и чесън (10-32%) и при картофите – 3%.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James

    8 12 Отговор
    Глупости на търкалета, особено за месото.

    Коментиран от #15

  • 2 James

    8 11 Отговор
    Глупости на търкалета, особено за месото.
  • 3 Кратун Борисов

    20 1 Отговор
    Много ясно видими резутати!
    М дааа..
  • 4 Добре е че сме в ЕС

    19 2 Отговор
    Иначе кой ще ги спаси в тази криза ? И овче и козе и птиче и зеленчуци. Имам чувството че ни третират както Руската Федерация чрез санкции но елегантно , нежно и доброволно чрез Министерския съвет и Н С .

    Коментиран от #20

  • 5 Буко Баламата

    21 2 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ
  • 6 Буко Баламата

    20 2 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ
  • 7 Behemoth

    17 2 Отговор
    Мръсни гербераски чуми....

    Коментиран от #9

  • 8 Бъдещето на Западна Европа е

    18 2 Отговор
    Гарантирано ! Ние не произвеждаме а ще купуваме. Колко сме им нужни !
  • 9 Работник

    3 26 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    При герберските чуми взимам сносна заплата, а при другарите ти от БСП взимах $5
  • 10 Гражданин

    16 1 Отговор
    Важното е, че ролялите и тромпетите не са поскъпнали които са част от потребителската кошница която определя инфлацията!
  • 11 Гост

    17 1 Отговор
    А парното с 60% за година
  • 12 Уди Кълвача

    14 0 Отговор
    Студения резерв на Германия, който е за екарисаж поскъпна с 45%!!!
  • 13 ЖивУмрял Пенсионер

    9 0 Отговор
    Обаче изобщо инфлацията е в норма около 6–7%, с колкото и ще ми увеличат пенсията догодина! До тогава смятах да се самозамръзя, но като никой не плати тока, ще се вмириша.
  • 14 Губеха

    6 0 Отговор
    Не мойте така да разваляте стъкмистиката на НСИ
  • 15 ???

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "James":

    Така е, но проблемът е друг. Лошото е, че всичко в което трябва да има % свинско не толкава и от там се печели най -много. Същото като с хляба. И там реват, но си го избиват от закуски и други уж много диетични хлябове. Например с трици. Ами едно време точно прасетата ги хранеха с ярма и трици. Явно сс били на диета.
  • 16 И още ще скочи

    5 1 Отговор
    45% от мюслитата ядат свинско! И този процент се покачва, така се покачват и цените!
  • 17 Рошко

    9 0 Отговор
    Ми то това беше целта бе хора, да пичелят само големите производители, другите на рабта ама дано и още повече хора да се насочат към терминал 2 че да вземем и ние да поскъпнем, да не остане нито един модерен роб у бегето дано

    Коментиран от #21

  • 18 ПенЦионер

    8 0 Отговор
    Да ама пенсиите скочиха с 5лв.ДА ЖИВЕЕ БОЙКО!
  • 19 факт

    1 0 Отговор
    много здраве на тия къде са ги родили управниците,,,
  • 20 Ами да

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Добре е че сме в ЕС":

    Ами да третират ни по лошо даже,мн,по лошо защото у руско не тепат животиките заради чужди интереси.
    Оно ония си пазят народу.
    А сега нии,че ядем от резерву на ЕС който не се знае на колко години е.
    А си имат хората и свръх производство,де шъ го денат?
    Па и ния не сме придирчиви
  • 21 Еее не знаеш ли

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    И това са го предвидели бе пич.
    Обезлюдяването е факт.
    Всеки който има някакво занятие и умение бега.
    По край баловете и един 12_класник не чух да казва че остава тик.
    Те за това вкарват уж бежанци и къщички и спец.храна оти свинско не ядат де.
    Тйо и за това изтрепааа май прасенцата,че се минава на крави и теленца😂😂😂
  • 22 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    След като бати Бойко си е говорил дълго-дълго насаме с президента на САЩ на чист английски язик, той ли го посъветва, колкото се може по-бързо да умори всички пенсионери и да гони всичко младо и читаво от тази страна?? Защото въпреки пропагандата, че много млади хора се завръщат тук/ моля Ви се - "за да просперират/ --- истината е друга ! 90% от кметовете на малките селища в страната, поне един път са разширявали територията на гробището си- а някой и по два пъти !!!При положение, че за тази демографска криза се говори от 20 години / както и за тоталното изсичане на горите в страната/ и никой не взема никакви държавнически мерки, се налага един друг извод......Ако в началото си мислехме, че това се случва, поради заетостта на управниците ни със собственото им забогатяване, сега вече човек остава с убеждението, че тези хубавци са решили да я затрият тази държава окончателно и безвъзвратно!! Под чужда диктовка - от родни престъпници. То и социализма така го правехме - под чужда диктовка, от родни правоверни комунисти.Може би защото е извоювала самостоятелността си с помощта на Русия- макар и преди 140 години. Както и да го усукват, животът поскъпва неимоверно много, а 300 лева пенсия става смешна - да не говорим за по-малките "подаяния".
  • 23 Народа не е свиня !

    2 0 Отговор
    Той яде всичко и покорно !
  • 24 Аус

    7 1 Отговор
    Поскъпнало свинското , ама в България ,и това е съвсем нормално за една мафиотска държава.В Германия свинското в Кауфланд бут или котлет за 3.30 € или към 6 лв.за кило и агнешка предница 6€ или 12 лв. килото.
  • 25 666666

    0 0 Отговор
    Умишлено избиха нашите прасета ,за да купуваме от Европа