Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 09:26 6 281

Защо медицинските сестри все по-често предпочитат да работят в чужбина?

  • медицински сестри-
  • персонал-
  • германия-
  • юро персонал сервиз-
  • работа-
  • чужбина
Защо медицинските сестри все по-често предпочитат да работят в чужбина? - 1

Недостигът на медицински сестри се превръща във все по-сериозен проблем, не само в България, а и в цяла Европа. Какво кара българските медицински сестри да предпочетат работата в чужбина, какви са условията на работа и заплащането извън България? Зададохме тези въпроси на г-н Андриан Ламбев, Мениджър Подбор на персонал в компания ЮРО ПЕРСОНАЛ СЕРВИЗ ООД.

- Г-н Ламбев, с какви работодатели от чужбина работите и какви условия предлагате на българските медицински работници, за да предпочетат тях?

- Чрез нашата компания българските медицински сестри имат възможността да работят в клиники, болници, старчески домове и други медицински заведения в Германия. Започвайки работа там, те се назначават на немски трудов договор, условията на който са идентични с тези на германските им колеги.

Като лицензиран трудов посредник ние стриктно се придържаме към всички изисквания на българското и немското законодателства. Освен това съдействаме с жилищно настаняване на преференциални цени и осигуряваме безплатно последващо обучение по немски език. Нашият екип поема и грижата за признаването на професионалната квалификация на българските медицински сестри в Германия - Anerkennung des Berufs "Gesundheits- und Krankenpfleger/in".

Избирайки реализация в Германия, родните специалисти са привлечени от високите нива на заплащане там, но за тях това е и ценен опит, който ги докосва до система, славеща се с отличната си организация на работа и техническа обезпеченост. Тези познания винаги биха били от полза за бъдещото професионално развитие във всяка здравна структура, както в чужбина, така и в България.

- Какви хора набирате, на какви условия трябва да отговарят кандидатите?

- Кандидатите са от току-що дипломирали се специалисти до такива с над 30-годишен опит в професията от цялата страна. С нас се свързват дори и български медицински сестри, работещи в други европейски държави.

Относно изискванията – основното, разбира се, е подходящото образование - кандидатите трябва да притежават диплома за „Медицинска сестра – общ профил“. Но освен това е необходимо те да владеят немски език на ниво Б2.

Отскоро предлагаме възможността за реализация в позицията „Мобилна медицинска сестра“, където изискването за владеене на немски език е на ниво Б1, но кандидатите трябва да са активни шофьори.

- Приблизително какви са заплатите на работещите в сферата на здравеопазването в Германия? От какво зависи какво възнаграждение ще получават?

- Нивата на заплащане в здравната система на Германия са едни от най-добрите в целия Европейски съюз. Стартовата заплата, която могат да очакват медицинските сестри, работещи с Юро Персонал Сервиз, е 3200 евро нетна сума за 40-часова работна седмица. Възнаграждението може да достигне 3500 евро, когато медицинският специалист желае да поеме допълнителни часове, да работи в почивни дни или да дава празнични дежурства.

- Какво ще посъветвате кандидатите, които са се насочили да търсят работа извън България и по-точно в Германия?

- Съветвам всеки, който има желание и намерения за реализация извън България, първо да провери какви са изискванията към конкретната длъжност и дали отговаря на тях.

Важно е също кандидатите да изберат коректен трудов посредник с дългогодишен опит, като Юро Персонал Сервиз, който ще ги подпомага по време на целия процес - от признаване на професионалната им квалификация през организиране на заминаването до адаптация на новото работно място и бъдещо кариерно развитие.