Last news in Fakti

17 Юли, 2012 08:58 1 085 0

Иванова: Уволнението на Тодорова е малка черешка на тортата

  • мирослава тодорова

За да говорим справедливо, много е важно да се каже, че ВСС е само един от виновниците за това да очакваме за утре много критичен доклад. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт "Отворено общество".

През различните доклади на ЕК в годините са подчертавали различни проблеми в съдебната система, и никога ВСС не е бил най-виновен. Имало е тежки критики срещу прокуратурата и срещу полицията, срещу политическото ръководство на страната. Там се казва в предишен доклад, че правоохранителните органи са толкова колебливи да повдигат определени обвинения, защото получават противоречиви сигнали от политическата власт, заяви Иванова.

Тя припомни, че основата препоръка в доклада от февруари тази година беше за структурни реформи във ВСС и прокуратурата.

"Беше приета поправка в закона, която повърхностно решава проблема за избора на членове на ВСС, но структурно не решава проблема. Предложението на Съюза на съдиите беше за разделяне на съвета на две големи тела. Структурна реформа в прокуратурата: ВКП излезе с нова структура на отделите си, но това не е структурна реформа в прокуратурата, защото засяга само ВКП и нищо надолу. Дори за Закона за конфискация в последния доклад на ЕК има излишна препоръка ЕК да има възможност да проверява имуществото на хора на висши държавни длъжности и тази препоръка не беше вкарана. За това ние ще имаме критичен доклад. Безпринципното уволнение на съдия Тодорова ще дойде като една малка черешка на тортата", подчерта Иванова.

Кой ви каза, че е бавно правосъдието в България, попита Иванова. "Ако погледнете докладите на ВСС - над 70% от делата в България завършват в срок от три месеца и този дял спрямо общия брой на делата се е покачил през последните години", обясни Иванова.

Тя каза, че скъсяването на сроковете на производствата беше гонено самоцелно, без да се държи сметка, че физически е невъзможно в съдилищата, софийските особено, да се доведе до някакви граници.

Бързината на производството не гарантира справедливост. Това, което виждаме от случая със съдия Тодорова е, че не можеш да гониш само бързина, за сметка на прецакване на качеството. Едно от неморалните действия на ВСС е да наложат това наказание на съдия Тодорова, без да преценят качеството на нейната работа и без да погледнат дали тя може да се справи с обема от работата й, посочи Иванова. Тя спомена и че съдия Мирослава Тодорова е имала разпределени над 300 дела за миналата година.

Иванова заяви още, че не може да не обърнем внимание и на факта, че в голяма част от страната съдилищата не работят с капацитета, с който биха могли да работят. Това е проблем на ВСС, който не успя да го реши, добави Иванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА