Last news in Fakti

13 Май, 2020 09:12 5 643 15

Финансист: 9 % ДДС за ресторанти и хотели няма да промени нищо

  • любомир дацов-
  • ддс-
  • кръчма

Трябва да се мисли по-глобално

Финансист: 9 % ДДС за ресторанти и хотели няма да промени нищо - 1
Снимка: БГНЕС

"Идва изневиделица едно решение, взето под един или друг натиск, което не решава нищо и не е на мястото си. Това е абсолютно неструктуриран подход". Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в коментар на информацията, че правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021-ва година.
Финансистът акцентира, че мярката с намаляването на ДДС е опасна: "Виждате, че в рамките на няколко часа се развихриха всякакви популисти и лобисти".

Според финансиста мярката би проработила, ако се вземе решение за намаляване на ДДС въобще и данъчната ставка да е 18%. Той изтъкна, че е против намаляването на данъците, а е за отлагане на сроковете за плащането им и трансформирането на данъчните вземания, все едно са вид кредити.
"В Европа основната мярка е тази, която в България наричаме 60:40, въпреки че не е въобще такава. В България към момента са обхванати около 4% от работната ръка, спрямо икономически активното население. В Европа средният обхват е между 10 и 15%. В Испания, Италия и Франция е по-висок обхватът".
Той посочи, че фактът, че само 4% са се възползвали, означава, че или България е чудо и се отличава от всички останали държави, или достъпът до мярката не е ограничен.

Според него мярка 70:0 би имала по-голям смисъл.

В предаването "Нещо повече" Дацов цитира документ, подготвен от саудитското президентство на G-20, касаещ фазите и подходите за възстановяване на икономиките след пандемията и шока от корона кризата:

"Те разделят нещата на 4 фази - първите две са блокада на икономиката и на цялото общество, другите са - възстановяването. Това, което се казва в този документ, е, че подходът и в двата етапа трябва да е еднакъв".

По думите му етапът на излизане от пандемията, в който се намират повечето европейски държави, трябва да продължат мерките, които са приложени през първия етап на кризата - стимулиране и помощ от страна на бюджета към хората и бизнеса, за да могат да преодолеят тази криза.

"Трета фаза е вече възстановяването на икономиката след отпадането на ограниченията. Фаза 4 е фокусирана върху ремонта на самия бюджет, защото се отчита, че стимулите и подходът от фаза 1 е дестабилизирало много от бюджетите".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финансиста

    24 0 Отговор
    То 9% за хотелите е отдавна!!! Какво се правят че е нещо ново!
  • 2 глад и мизерия

    12 3 Отговор
    Така е, куппоната система се задава.
  • 3 Излъган

    50 3 Отговор
    Сега, както са обеднели нашите хотелиери и ресторантьори, тази разлика от 11% в ДДС-то ще си я приберат като отче наш, защото цените ще останат същите. Ако някой си мисли, че ще има спад в цените на услугите, жестоко се заблуждава.
  • 4 Шопо

    31 2 Отговор
    Намалете ДДС на храните ! Я на ресторан не ходя,а всеки ден съм на магазуна ,за ка купувам хлеб,сиренье,млеко,месо...И те така!
  • 5 НАСКО

    12 3 Отговор
    За едни има, за други няма. Старото и познато от край време. Либерали, педерали всякакви анали.
  • 6 Аноним

    11 5 Отговор
    И заплати държавата да им плаща пак ще фалират да затварят и да почват физическа работа да не се услушват
  • 7 ха ха

    34 5 Отговор
    Явно за българите, най-важни са кръчмите. Образованието и здравеопазването, кучета ги яли.
  • 8 Правителството лъже!!!!

    12 1 Отговор
    Раздаването на нисколихвен кредит с 2 години гратисен период е пълна лъжа!!! Условията са нереални и никой не може да вземе такъв кредит, освен ако не е техен човек!!! С безлихвен кредит до 4500 лева нещата са почти същите. Най много могат да се вземат 1500 лева. Но повечето работници умишлено ги държат в невидение дали са в платен или неплатен, а когато ги пуснат на работа вече са изгубили право да участват за кредит
  • 9 Хотел Азалия-Св.Константин и Елена

    13 0 Отговор
    Е то за нас хотелите,като е 9% не ни пречи за 2 нощувки през септември за 3 членно семейство да искаме 800 лв!!!
  • 10 Станишев

    5 8 Отговор
    На червения, ляво мислещ и социално ориентиран човек не можеш да му хванеш логиката, затова и не можеш да му угодиш. Радва се на намаляването на данъците, ако може разбира се, въобще да се махнат, хич да ги няма, обаче мераците за все повече социални разходи не намаляват. Може да се обобщи логиката на левия човек - колкото по ниски данъци, толкова повече социални помощи . Е как да стане? Това го знае само Нинова, и дано не се случи да проверяваме знанията и.

    Коментиран от #11

  • 11 123

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Станишев":

    А какво мисли левия човек след като иска всички неща да са безплатни,кой да му ги изработи без заплата и да закупи материалите за тях та да му ги подари? Няма ли левия човек доброволно да вземе да подарява труда си като работи по 12 часа на ден , а не да седи по кафенетата да пие кафе,пуши цигари и разправя колко е велик?
  • 12 Решено

    1 1 Отговор
    Тиквените глави не могат да мислят
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    То наистина, ако се договорят да го плащат добре. По-добре 9% от колкото нищо както досега. Ама не ми се вярва. Пак няма да го плащат.
  • 14 Георги

    1 1 Отговор
    Писна ми да слушам и да чета за ресторантьорския бранш от финансисти от гадатели и разбирачи всякакви. За да стане ясно защо искаме 9% ДДС и сме съгласни да се вдигне данък печалба на 50 % .На първо място ако един ресторант е напълно на светло то той фалира в рамките 1-2 месеца.Затова по добре 50 % от това което си изкарал а не 20% ДДС и си фалирал.

    Коментиран от #15

  • 15 123

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Георги":

    обясни как фалираш с 20% ддс след като само прибираш върху твоята цена 20 % и даваш тези 20% на държавата? Печалбата ти е същата, става по скъпо за крайния посетител, освен ако цените ти не са толкова надути че 20% е много висока такса