Last news in Fakti

24 Август, 2020 14:53 2 248 15

Гърция и България стават основен енергиен хъб

  • газ-
  • мерки

Финализираните документи са последният етап от процеса

Гърция и България стават основен енергиен хъб - 1
Снимка: МС

Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис. „С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът. Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. „На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт“, категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна Борисов. „Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвиква бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, добави премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина – Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“  и другите акционери –  гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на "Газтрейд" С.А.

На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 10 Отговор
    Днес мутрите на Бойко замерваха сакатите деца и майките им на Софийския университет.Срам за народ позволяващ това.!!!

    Коментиран от #8

  • 2 хъб Гъзан

    13 6 Отговор
    На зима режим на тока и купонна система.

    Коментиран от #5

  • 3 Българина

    24 6 Отговор
    Пак лъже нещастника. Аз пък знам, че 50 г изнасяхме газ и ток за Турция, а сега станахме пазар и за двете на цял свят следващите 500 г. Благодарение лично на бмб!!!
  • 4 Голям праз

    25 6 Отговор
    То хубаво, ама нас какво ни грее това с 300 евро заплати в чакалнята, от които 50-100 за газ, останалото за скъп ток, ВиК, Вивакоми и останалите 50 евро за живеене?
  • 5 Емил

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "хъб Гъзан":

    Русофилистични мечти!!! ;)
  • 6 Стига с тоя газ

    20 7 Отговор
    В България едва 1% от населението полза газ. Да каже, защо подписа затварянето на АЕЦ Козлодуй и след 2027 ще седим на тъмно. Провал и в енергетика за ГЕРБ с Теменужка, завършилата селскостопански техникум. Конграчулейшънс Бойко.
  • 7 Мицотакиц

    5 3 Отговор
    Падишахът и Вова ще ви правят хъб като в Сирия.
  • 8 Емил

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А бе, умен човек си, защо пишеш подобна простотия! Всеки си заслужава съдбата! Тези майки имат увредени деца, за да се научат на нещо (или да изкупят карма). ТРЯБВА да им се помага, НО те нямат право на ПРЕТЕНЦИИ! В момента са в позицията на просяк, който те кълне, защото си дал малко!

    Коментиран от #9

  • 9 Бачо Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Абе а дано и на теб ти се случи, та да спреш да пишеш тъпотии. Или си в държава в ЕС, или не си. Щом си, ще се грижиш за определени групи. Щом можеш да даваш пари на здрави и прави патладжани, за да са шляпат по цял ден и на 26 да са баби и дядовци с по 5-6 деца и още толкова внуци, щом можеш да оставиш половин милион патладжани да не плащат данъци, вода, ток, щом можеш да дигаш заплатите на депутати и калинки постоянно, тогава ще поемаш и тежестта за инвалидите. Ако не, излизай от тоя ЕС, пиши отпред Бананова Република България и тогава прави каквото ти дойде на тиквата, поне докато те провесят на площада ...
  • 10 Българина

    6 2 Отговор
    Резултата в сектор енергетика е същия като във Водния! бмб унищожи и третото бг царство след 1400 г, само че за първи път става без война, а чрез серия от предателства, сиреч бмб е троянския кон
  • 11 ДОКО

    3 1 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО Е ДОГОВОРИЛ ЧЕ ХЪБА ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ ИМОТА МУ В БАНКЯ...ЕЙ ТАКА ДЕТ СЕ ВИКА ЗА КОНТРОЛ ЕФЕКТИВНОСТ И НЕЩО ТУКО ТАКА КИНТИТЕ ДА СА ПОД ОКО..ОПИ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.