Last news in Fakti

10 Септември, 2020 23:29 5 902 24

Български застрахователи с огромни инвестиции в чужбина

  • бнб-
  • застрахователи-
  • инвестиции

Отчет на БНБ

Български застрахователи с огромни инвестиции в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Застрахователите изнесоха близо 4,6 млрд. лв. в чужбина в търсене на по-висока доходност за активите си. Средствата, управлявани от застрахователните дружества в България, към края на юни възлизат 8,76 млрд. лв., обявиха от БНБ.

За година те нарастват с 625,3 млн. лв. (+7,7%). Инвестираните в България средства на застрахователите са малко над 4 млрд. лв., като за година нарастват с 294,4 млн. лв. (+7,8%). Те имат дял от 46,7% от всички управлявани от компаниите средства. В страните от ЕС също са вложени над 4 млрд. лв., като спрямо юни миналата година те се увеличават с 207 млн. лв. (+5,4%).

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи животозастраховане, нарастват с 201 млн. лв. (+8,6%) за година и към края на юни са 2,539 млрд. лв., показват данните на БНБ. Средствата на дружествата, извършващи общо застраховане, са 6,22 млрд. лв. като за година се увеличават с 424 млн. лв. (+7,3%). Инвестициите на застрахователите в акции за година се увеличават със 191 млн. лв. (+17,5%) и достигат 1,28 млрд. лв. А депозитите им намаляват със 116,7 млн. лв. (-16,8%) до 579,3 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правим всичко за шкафа

    44 5 Отговор
    От тука през Мездра чак до Кайро

    Коментиран от #24

  • 2 Бурканбанк

    46 1 Отговор
    Алексей Петров ("Лев инс") ще бъде много доволен от тези резултати.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 защо

    58 4 Отговор
    Мутрата се маха и кинтите трябва да се изнасят...
  • 5 Дело

    71 2 Отговор
    Всички застрахователи са пирамидални структури - взимат ти парата, но, недай боже да претърпиш инцидент и да чакаш от тях полагащо се обезщетение? Абсурд - кръв повръщат, пари не връщат! И един елементарен въпрос - дейноста е печеливша и има задължителни застраховки! Защо това не се прави отдуржавни фирми, които гарантирано ще са на печалба? Защото няма да има попълнения в чекмеджето! Безумна прос тотия!
  • 6 извратеняка

    54 2 Отговор
    Те всички Мутри от рекетьори, станаха застрахователи ......
  • 7 Спиро

    50 1 Отговор
    Узаконени мошеници, като лихварите от банките и там мутри.
  • 8 ЗАЩО

    37 7 Отговор
    Защо застраховката гражданска отговорност е задължителна ? Това противоречи на всички законодателства ! Кога ще сезирате Европа за тези безобразия ?

    Коментиран от #9

  • 9 Защото

    23 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАЩО":

    Кой трябва да я сезира, ако не гражданска организация. Българинът все чака друг да му свърши работата, а той да се възмущава.
  • 10 Освен чуждите фирми

    24 2 Отговор
    и нашите започнаха да изнасят парата. За овцете остава само стригането.
  • 11 Един капитан

    30 2 Отговор
    Били на печалба, ти да видиш, а откак гражданската стана задължителна, все реват, че плащали големи обезщетения, на загуба били и трябва пак да се вдига и пак, и пак...

    Коментиран от #17

  • 12 Застрахователи, банкери, Колектори,

    22 1 Отговор
    Частните Лихвари, бивши Домакини в МВР, до кога ще крадът Народа, явно си Плащат на правилните хора, Комисии, Лобита??? Казва се Мафия!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 tera

    2 13 Отговор
    Има ли структура която да не е виновна за нещо на българина - застрахователите , банките и т.н., само бай Ганя е прав и хубав, другите мушенници.
  • 15 Krajba koko moej i tova e

    1 8 Отговор
    България е демократична правова държава
  • 16 е х оооооооооо

    7 1 Отговор
    Застрахователните дружества са ФИЛИАЛ на Банковата система в Света . Дружествата не е нужно да търсят , Банките се справят и инвестирането . Защото парите са на Банките .
  • 17 е х оооооооооо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Един капитан":

    Банките крещят , защото чрез Дружествата поглъщат огромни приходи .
  • 18 Български Застрахователи с огромни

    13 0 Отговор
    Инвестиции в чужбина!??? Определено се изнасят от държавата много пари с Различен Произход под формата на инвестиции в Чужбина??? Има уплах от какво са спечелени и как в Бедна България такива Милиарди???? Спешно Инвестиране в ОВШВОРКИТЕ????
  • 19 ВИЗИЯ БГ

    5 2 Отговор
    В Русия здравеопазването е напълно частно, с 90% държавни болници, платено от държавата. Застрахователи преследват гражданите, и им предлагат здравна застраховка, 50-100 лева месечно, за за две до 5 години. И държавата я плаща, работодателят плаща 10% - 5 лева месечно. Застрахователите печелят 30% от тази си работа от тези пари. Болниците частни и държавни, получават от тези застрахователи. И не малко модерни добри държавни болници имат. 500 долара им е разходът за здравеопазване, на глава, в България е 700 долара. 8% от БВП ни е разходът за здравеопазване, лечение, а Русия дава 5%. Застрахователите предпочитат държавните болници, те са по-евтини, не заделят за печалба. Но клиентите понякога искат частно, по-богатите с по скъпата застраховка. Но всички се следят да не крадат, да са със справедливи цени. А болниците се конкурират. Да, потъват 30% в джобът на застрахователят, но в България потъват 300% в лекрска мафия, болнична мафия, аптекарска и фармацевтична, под шапката на министри, партии, и здравната каса.
  • 20 ЗАЩО

    4 1 Отговор
    Защо българския здравен данък е задължителен за безработни ? Къде го има това по света ? Някой ако знае ? Поздрави от Хауайй

    Коментиран от #22

  • 21 chi

    3 1 Отговор
    И тия са мутри като Борисов и Гешев...
  • 22 оставка

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЗАЩО":

    Това и аз питам постоянно. Не може на човек без абсолютно никакъв доход да му се отказва лечение и да е задължен да внася здр.вноска. От къде вземе пари, да краде ли ?
    Цялата система е много сбъркана , всичко е в един кюп за да се краде.
    30 години не успяха ( не пожелаха ) да направят електронната здравна карта ,за което най -голяма вина имат ГЕРБ, тъй като управляваха цели 10 години и получиха милиарди евросубсидии, но кой да краде. В една област тия корумпета не направиха реформи и загубиха на следващите поколения цели 10 години.
  • 23 пълно с измамници в тая държава

    2 0 Отговор
    Застрахователите започнаха да се облизват вече за депозитите на частните лица. Лихвата по тях стана 0% и даже отрицателна и започнаха да си правят реклама, та дано се излъжат хората със спестявания да ги вложат при тях.
    Но българина е толкова препатил от измамници, че ще прадпочете да ги сложи наистина в буркани ,отколкото да си направи доброволни застраховки.
  • 24 Хитри схеми

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Правим всичко за шкафа":

    Кога , ще се върнат тези милиарди, обратно в България?
    Някой , може ли да ни просвети в това офшорно дело?
    Защо, българските пари на пенсионерите, не се влагат в Българския бизнес ,а се държат, като акции в чужди държави и фирми?????