Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 15:37 2 574 24

Изтеглиха от пазара кексчета с възможно съдържание на метални парчета

  • кексчета-
  • бабх-
  • метални парчета

БАБХ призовава потребителите, закупили продукта, да не го консумират

Изтеглиха от пазара кексчета с възможно съдържание на метални парчета - 1
Снимка: Shutterstock

Днес през Системата за бързо оповестяване на храни (RASFF) е получена информация за възможно наличие на метални парчета в кексчета Butter Sterne mit Rosinenс с марка Biscuiterie Charlotte и партида L 185G5, най-добър до 06.12.2020 г., с произход Франция, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Бизнес операторът, който предлага продукта в България, е получил 12 опаковки от тази партидата, от които в наличност е констатирал 3 и незабавно е спрял от продажба.

БАБХ призовава потребителите, закупили продукта, да не го консумират и по възможност да го върнат на търговеца, от който са го закупили.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде топли

    10 0 Отговор
    Чиповете дойдоха.
  • 2 ГМО българин

    12 1 Отговор
    Тия са много скъпи, ние нагъваме само кифли от фурната, пекарят вика, че шоколадът е от Швейцария, ама бие на марципан.
  • 3 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Да ги сервират за десерт в стола на Парламента.
  • 4 Странно

    10 1 Отговор
    Как попадат метални,пластмасови и други парчета в храните? Нали уж производството е от затворен тип и било невъзможно да попадне нещо

    Коментиран от #7, #11

  • 5 г0кк3

    12 0 Отговор
    А ркенвиршите без месо, надениците при чието производство не е пострадало нито едно животно, сиренте без мляко, ама с много Е-та, млякото без мляко, изварата от ГМО-соя, кравето масло от палмово масло ?! Тия неща дето ги ядем вече 30 години, тях ще ги връщат ли?!?!
  • 6 Гаранция - Франция

    7 0 Отговор
    Защо "марката" е на немски, а произходът -Франция?!
  • 7 Ами не знам

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Но имах случай на болтче в лютеница в България и на парченце стъкло в мюсли в Австрия (добре, че беше по-едро и го видях навреме).
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сложете друга снимка

    7 0 Отговор
    Buttersterne mit Rosinen най-вероятно са някакви маслени сладки със стафиди във форма на звездa. Нищо общо с мъфини. Ако хората се подведат по снимката, може и въобще да не се сетят, че консумират въпросния продукт.
  • 11 Възможно е

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Ако някой работник се чувства експлоатиран , лошо заплащане и т.н колко му е да пусне някоя дребна вещ, ако е на мястото където затварят продуктите. Има намерени мъжки чорапи в консерва доматен сок : D

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Може да е изгубил чорапите,

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Възможно е":

    докато е мачкал доматите за сок. :) Виждал/а ли си как се мачка грозде? Има места, в които тази традиция още се практикува.
  • 13 кекс

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Възможно е":

    Да бе, коментари от хора хал хабер от производство си нямат. Всяка една бройка минава през няколко детектора.За чуждо тяло и за метал, като за метал се дублира точно преди запечатване. Специално пък за кексчетата или подобни десерти ,метал детектори има на всички нива след като тестото тръгне по етапите на производството . Ама пишете си,пари не ви искат.Засега...

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Между другото,

    4 0 Отговор
    има обява отпреди 3 дни от същата фирма и за продукта "Marmorsterne", поради същата причина.

    Коментиран от #16

  • 15 Както е написано,

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "кекс":

    ми се струва, че е по-вероятно металните парченца да са в тестото. Може да са били в брашното, например. Не зная, дали има детектори, но ако има - ти как си обясняваш наличието им в крайния продукт?

    Коментиран от #17

  • 16 Корекция

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Между другото,":

    Вторият продукт се казва "MarmorRINGE".
  • 17 кекс

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Както е написано,":

    Ако са правени в квартален цех, може и да попаднат.Във фабрики от такъв калибър изнасящи продукти за целия свят е НеМИСЛИМО да върви линията,без да работят дететкторите.Просто не можеш да стартираш процеса, ако някоя камера или детектор не работят. Прилича повече на саботаж от конкуренция . Кой го е открил,къде, не става ясно.Получен сигнал,започва изтегляне на партида по закон,тепърва ще се изяснява имало ли е , има ли или има ,,съмнения,, щото някой недоволен клиент някъде може и да е ,,открил ,, нещо.

    Коментиран от #18

  • 18 Освен изброените горе

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "кекс":

    два продукта производителят изтегля и още два: MarmorSTERN и Rosinenstern. Значи общо 4 продукта. Това за мен означава, че е много вероятно да има установен проблем с първоначалните продукти (брашно, захар...). Не ми е понятно как са минали през детекторите, ако наистина има такива. Но ме съмнява да става въпрос за някой "недоволен клиент". Общо се изтеглят 7 продукта, т.е. от изброените горе от някои се изтеглят такива с различен срок на годност. Например от Butterstern-a са засегнати тези със срок на годност до 29.11.2020 и до 06.12.2020.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 P.S. Информацията е от

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Освен изброените горе":

    немскоезичен сайт, така че не зная, дали всичките тези продукти се предлагат на българския пазар.
  • 20 кекс

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Освен изброените горе":

    Написах ти, че тепърва ще се изяснява имало ли е в някоя партида или има в действителност . Прочети заглавието. Там е кюча на загадката... ,, ВЪЗМОЖНО" ..а не че са намерили нещо,отначало и аз се подведох.А за детектори и камери ти давам гаранция че ги имат и работят.Най- вероятно ,казвам най-вероятно,след края на смяната са открили механична повреда някъде по поточната линия с някакво отчупване или престъргване на метални части ,но тъй като не са засечени и стоката е опакована и разпратена.За по сигурно обявяват партидите и изтеглят което е останало от пазара.

    Коментиран от #23

  • 21 123

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "кекс":

    Случая с чорапите е от времето на социализма - през лятната ваканция учениците "помагаха " във фабриките или по полетата за събиране на реколтата. Обаче Аз нямам нищо общо с онези чорапи !

    Коментиран от #22

  • 22 кекс

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Е,дарил си някой с едни чорапки,все едно като на кръстник..ха ха ха!
  • 23 Нямам нищо против

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "кекс":

    това, което казваш. А как да разбере човек, дали наистина има конкретни случаи. При такова изтегляне ВИНАГИ пишат, че е възможно. Все си мисля, че това е някакъв "трик", за да не дойдат утре 1000 души и да предявят някакви искове за обезщетение. Досега не ми се е случвало да прочета някъде, че действително са намерени някакви контаминации с метал, стъкло или подобни, след като фирмата вече е изтеглила подозрителния продукт от пазара. Винаги са "съмнения за възможна контаминация", никога обаче няма впоследствие информация, дали съмненията са потвърдени или отхвърлени. Имай предвид, че този продукт не е само регионално изтеглен от продажба, а и в цяла Германия. Доста голяма партида ще да е била. За сравнение, REWE изтегля този продукт от мрежата си в цяла Германия, часове по-късно обаче се изтегля друг продукт на друга форма по същите причини, но само от някои региони.
  • 24 кламер

    1 0 Отговор
    наскоро детето ми докато ядеше меденка изпищя, че нещо го е проболо в устата и изплю всичко. Оказа се огромен кламер, при това разгънат, който се беше пекъл заедно с меденката, ако съдим по добре залепналото тесто за него. Фирмата е мастит български производител. Да вземе да си минават продукцията поне на метални скенери, че не стига другите боклуци, ами вече и телове, стружки, болтчета и какво ли не има. Ще вземе да си умре някой човек.