Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 23:34 3 552 11

Какво се случва с обслужването по кредитите, отсрочени заради COVID-19?

  • банки-
  • covid-19-
  • кредити

Всяка банка прие своя рискова политика

Какво се случва с обслужването по кредитите, отсрочени заради COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Българската народна банка утвърди в началото на март тази година възможността за отлагане на вноските по кредити. Клиентите на всички търговски банки имаха право да подадат молба за отсрочване на своите вноски от три до 6 месеца, стига да са били изрядни платци 90 дни назад от 1 март 2020г. Припомням, бе гласуван и отпуснат пакет от 9,3 млр. лв, от които 7 млр. лв, за ликвидна подкрепа на търговските банки, отбеляза БНР.
Мораториумът върху плащанията към банките беше глътка въздух за много кредитополучатели, които или останаха без работа, или имаха други финансови затруднения заради кризата, провокирана от коронавируса.

Всяка банка прие своя рискова политика, след извънредното положение и на база на предходния опит с кризата от 2008 г. - ограничиха се всички сектори, които през цветущото минало, бяха поотпуснали и даваха на хората да теглят кредити, свалиха процента на финансиране.

Някои банки бяха дори с много ниски пунктове, но вдигнаха и своите лихви, които бяха стигнали рекордно ниски нива за българската банкова система”, заяви пред БНР Димитър Пенков, изпълнителен директор на една от кредитните консултантски компании.

По думите му значителен процент от кредитополучателите (10-15%) са се възползвали от възможността за отсрочка на плащанията, а това е довело и до стабилност на банките, защото по този начин не се е увеличил процентът лоши кредити.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    15 3 Отговор
    Случи се това че хората не искат да са роби и от малки да ги учат на свободата да казват мързел!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 4 Отговор
    не теглете кредити защото когато нямате възможност да ги погасявате ви слагат непосилни лихви и ви идват неканени гости чси колекторските мутри а мутра кръв повръща пари не връща
  • 3 Дельо Хайдутин

    23 5 Отговор
    Никой не си връща кредита ,ама банките стабилни.
  • 4 Обективен

    14 6 Отговор
    Необходима е нова 6-месечна отсрочка на кредитите на работещите фирми!
  • 5 Жак Фреско

    13 3 Отговор
    Всеки ден се източват милиарди от хакери,банкомат- специалисти ,крадци и измамници които остават неуловими от системата!Банкерите не искат да признаят загубите и плащат на политици и медии но балонът вече всеки момент ще гРЪмНе!
  • 6 Turbo

    10 2 Отговор
    Ехааа! Хумора сатирята и забавата, са в основата на човешкото великодушие и сила за преодоляване на прости житейсси препятствия! Отсрочки вного имяло възмажност, ама трабвало да си по конец! А за да си по конец , банките трябвало да да предлагат пязарни условия! Но нещеш ли, банкине си стискали лихвите по кредитите докято кредитополучателя не изнемогне, после дългът е прехвърлен на наследвик (само в България длъжника може и да си отиде, дано са живи и знряви мсички кредитополучатели и други, но дългът остава на някой наследник!!!), личен фалит няма, давност --- отдавна ЧСИ-тата му измислиха начин да я продължават безкрайно. И сега отсрочка, не щеш ли! Смехотворни са действията на управляващите, силно е лобито на цанките, а евигрантите скоро ще ударят 40/100 от населението и 80/100 от тлудоспособното насение, ЗАЩО ЛИ?
  • 7 the machine

    18 1 Отговор
    Безумна статия, какво се случвало...Случва се, че хората нямат доходна работа и банките ще ядат дървото.
  • 8 Започват фалити

    17 0 Отговор
    Започват фалити !!!! Банките ще се напълнят с имоти на безценица !!! Това става !!!
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    5 3 Отговор
    Удри, удри бай Ххоронас .На ви кредити. На ви избори!
  • 10 Кокото

    7 0 Отговор
    Лъжииии
  • 11 Умен

    5 0 Отговор
    "Пo думитe му знaчитeлeн прoцeнт oт крeдитoпoлучaтeлитe (10-15%) ca ce възпoлзвaли oт възмoжнocттa зa oтcрoчкa нa плaщaниятa, a тoвa e дoвeлo и дo cтaбилнocт нa бaнкитe, зaщoтo пo тoзи нaчин нe ce e увeличил прoцeнтът лoши крeдити."
    Леле и тоя е изпълнителен директор. Как като не си плащаш кредита банката става стабилна? Защото това излиза от това изказване. Банките не стават стабилни а просто отлагат нестабилността!