Last news in Fakti

7 Декември, 2012 06:30 1 268 0

Първа копка на "Южен поток"

  • южен поток-
  • първа копка

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи днес първа копка на "Южен поток" в присъствието на Владимир Путин.

Министър Павлова ще представлява българското правителство на копката, която ще бъде в руския град Анапа, съобщиха от МРРБ.

С подписването на договора за изграждане на Южен поток и за доставките на руско синьо гориво България и „Газпром“ вече са съседи. Това заяви на 15 ноември в София Алексей Милер, шеф на "Газпром", на пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет.

"Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.
Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м.
Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб.м. газ/ през 2018-2019 г.

Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА