Last news in Fakti

7 Декември, 2012 16:21 2 126 3

Путин даде старт на "Южен поток"

  • южен поток-
  • старт-
  • първа копка
Путин даде старт на "Южен поток" - 1
Снимка: в. "Труд"

Президентът на Русия Владимир Путин даде началото на строителството на газопровода „Южен поток”, който ще премине по дъното на Черно море до Южна Европа, предаде РИА Новости.

По време на тържествената церемония в района на Анапа се проведе символично заваряване на първите тръби на газопровода. Преди това Путин произнесе кратка реч и заяви, че „Южен поток” ще отговаря на най-високите стандарти за качество.

Министрите, представители на всяка от страните, през които ще минава газопровода, вместо първа копка, поставиха подписите си върху  тръбата.

На церемонията присъстваха президентът на Русия Владимир Путин и ръководителите на компаниите акционери в проекта – председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, генералният директор на италианската компания Eni Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на френската компания „Електрисите дьо Франс” Анри Проглио, председателят на Управителния съвет на германския холдинг „Винтерсхал” Райнер Зеле и изпълнителният директор на „South Stream Transport” Марсел Крамер.

Пристигнаха и членове на правителствата и дипломатическите мисии на страните-участнички в "Южен поток" – Италия, Франция, Германия, Австрия, България, Сърбия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия, Турция и Македония.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представяше българското правителство.

По рано днес стана ясно, че европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер е отклонил поканата да присъства на символичното заваряване на първите тръби от газопровода, съобщи „ЕурАктив”.

„Всички обеми на газа, които се планира да бъдат доставяни по газопровода „Южен поток”, вече са разпределени. Проектът е търсен на пазара”, заяви ръководителят на „Газпром” Алексей Милер в интервю за телевизия „Россия 24”.

На 15 ноември „Газпром” се договори с последната транзитна страна в проекта – България. „Южен поток” трябва да премине по дъното на Черно море от Русия до България. От там ще се раздели на два участъка – през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция към Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гъзПРОМ

    0 0 Отговор
    БАОИКО СЕ ХВАНА ЗА ПАЛЦЕТЕ,ОТНЕСЕ ГО ПАВЛОВА.
  • 2 чта5

    0 0 Отговор
    какво е отнесла бе я гледай каква гуша е направила


  • 3 цух

    0 0 Отговор
    загладила е косъма :)