Last news in Fakti

21 Декември, 2012 16:03 2 369 0

От 2013 г. строим "Южен поток” у нас

Строителството на газопровода "Южен поток” на територията на България ще започне през юни 2013 година. Това реши Съветът на директорите на руската компания "Газпром" на своето последно за годината заседание.

Предстои в най-скоро време ще бъде утвърден графикът за строителството на наша територия и планът за пускане в експлоатация на мощностите в българския участък, съобщават от "Газпром". Активно се подготвя и строителството на морския участък от газопровода с дължина от около 900 км. Тръбите ще започват от компресорната станция "Руская" край град Анапа и ще излизат на българския бряг в района на Галата. Компанията, която отговаря за строителството на този участък, вече е започнала инженерните проучвания и разработва проектната документация. В момента се водят и преговори и с конкретни потенциални изпълнители на проекта по дъното на Черно море.

Същевременно "Газпром" активно работи и по разширяването на газотранспортната система от т. нар. "Южен коридор" на територията на Русия, която трябва да осигури необходимите количества природен газ за новия трансевропейски тръбопровод, припомня БНР. Очаква се доставките на газ по "Южен поток" да започнат в края на 2015 година. Проектната максимална мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра годишно.

 

 Няма никакви опасения на България да бъдат наложени санкции от ЕК за проекта "Южен поток".

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на въпрос от народния представител от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов във връзка със съответствие на проекта „Южен поток” с изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

Все още няма окончателно решение на Европейската комисия дали тръбата на "Южен поток" ще може да се използва за синьо гориво от други фирми, освен от "Газпром".

Руската компания трябва да признае, че цялата сухопътна част от тръбата, преминаваща през територията на Европа, трябва да се експлоатира в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, смятат от ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА