Last news in Fakti

5 Декември, 2012 08:03 3 094 1

Енергийни игри в Източна Европа

  • енергийни игри-
  • източна европа-
  • нина дюлгерова-
  • южен поток
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С подписаното от България на 15 ноември 2012 г. инвестиционно решение за строителството на газопровода „Южен поток” може да се коментира много по-спокойно бъдещето на този тръбопровод. В контекста на този акт обаче могат да се анализират политическите совалки на висши държавни служители от американската администрация, а така също и срещата на българския премиер Бойко Борисов с президента на САЩ Барак Обама. Това коментира за Факти.бг проф.д.ик.н.Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”

Фактът, че това е първата среща след президентските избори на американския президент с представител на друга държава говори много. Явно България е ключов елемент от стратегическите планове на Вашингтон в широкия Близък Изток. Тук вече не става дума за конкурентния на „Южен поток”  газопровод „Набуко”, който независимо от дългогодишното финансиране и политическо лобиране, все повече потъва в блатото на добрите пожелания.

Този жест към България едва ли е продиктуван от добра воля, повече прилича на безалтернативност. Предвид обявените в публичното пространство теми, които се обсъдиха в Овалния кабинет, може да се предполага, че американският натиск е бил за премахване на забраната за използване на шистовата технология на българска територия, за увеличаване на българския контингент в Афганистан и за забавяне строителството на газопровода „Южен поток”.

Логиката в тази посока се диктува, както от февруарското посещение на държавния секретар Хилари Клинтън в София за лобиране за проучване и добив на шистов газ от фирмата „Шеврон” и отказа от строителството на АЕЦ „Белене” с руска технология и средства, така и от нейното декемврийско посещение в Прага. Моделът е сходен, но натискът вече е американската фирма „Уестингхаус”, а не руската „Атомстройекспорт” да строи АЕЦ в Чехия.

Що се отнася до взаимоотношенията България-Русия в газовата сфера, то неизвестните остават. В информационния шум потъна както договорената конкретна цена на продавания за българските потребители руски газ, така и конкретните финансови параметри на транзитните такси през българска територия.

Интересът към създалата се геополитическа ситуация, която доказва, че България играе ключова роля в стратегическите интереси на САЩ и Русия, се засилва и от информацията за посещението на руския президент Владимир Путин в Турция. Анкара също е сериозен играч в енергийната конфигурация в Черноморско-Каспийския регион и въпрос на време е да се разбере за какво ще се договорят руския президент и турския премиер. Доколко това ще повлияе върху българското енергийно позициране ще стане ясно през следващите дни и месеци. Също така през този период ще получим достатъчно индикации за резултатите от действията и решенията на водещите български политици.

Автор:
проф.д.ик.н.Нина Дюлгерова
преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мая

    1 0 Отговор
    големите се карат върху гърбът на малка България