Last news in Fakti

1 Април, 2021 06:20 2 299 8

Харчим над 70% от водата за охлаждане при енергопроизводството

  • вода-
  • енергопроизводство-
  • грийнпийс

Информацията е на природозащитната организация „Грийнпийс България“

Харчим над 70% от водата за охлаждане при енергопроизводството - 1
Снимка: БГНЕС

Над 70% от използваната вода в България отива за охлаждане при енергопроизводството - информацията е на природозащитната организация „Грийнпийс България“, цитирана от БНР.

Дни преди парламентарния вот еколозите поставят въпроса за бъдещето на водните ресурси на страната и настояват за конкретни решения на проблема с недостига на вода.

Еколозите настояват за ясна визия за използването на вода в енергийната система през следващите 10 години, както и за подобряване на качеството на реките в близост до въглищните централи. Меглена Антонова:

"Призоваваме особено управляващите и въобще институциите, да имат по-смели действия. Има реки в България, които са определени със статут "много лошо състояние"".

Посочват и пример за екологична катастрофа - замърсените води около ТЕЦ "Бобов дол". Десислава Микова обясни:

"Наши проби показаха нерегламентирано изпускане на огромни количества въглищна пепел. Пробите бяха взети от река Разметаница".

Седем от общо девет от най-големите въглищни централи у нас се намират в региони, критично застрашени от безводие, допълни Антонова:

"Да преосмислим този начин на производство на енергията, защото водата като източник на живот за нас няма алтернатива, докато на много от тези начини да произвеждаме енергия можем да намерим алтернативи, които са много по-икономични по отношение на използването на вода".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко дъртия комунист

    10 3 Отговор
    Аз едно време в Банкя нямах вода.С майка ми носехме с кофи и се къпех веднъж в седмицата.

    Коментиран от #7

  • 2 Гад

    8 6 Отговор
    70% от коя вод? Глупостите на зелените и първоаприоилска от Шумов

    Коментиран от #8

  • 3 Молодеца

    7 2 Отговор
    ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ СЕ ПРОДАВА НАВЪН И ТРЯБВА ДА БАЧКАТ ЦЕНТРАЛИТЕ НА ВЪГЛИЩА, ОТДЕЛНО БИВШИ ДЕПАТУТИ ОТ БСП И ДПС СЪБИРАТ ПОЛОВИНТА ОТ СМЕТКАТА ЗА ТОКА ЗА УЖ "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ" - С 5% ОТ ЦЕЛИЯТ ТОК ПОЛУЧАВАТ 50% ОТ ПАРИТЕ

    Коментиран от #5

  • 4 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Поредната статия за кликане! Откакто има т.нар. ТЕЦ за производство на електроенергия се знае, че КПД-то / КПД - коефиициент на полезно действие / им е около 30%. същото важи и за АЕЦ, които са ТЕЦ с "атомно" гориво. За какво ли от ЗЕЛЕН МИР са се напънали да изобретяват велосипеда пак!? А ако от ТЕЦ"Бобов дол" изхърлят големи количества въглищна пепел извън определеното за целта място - т.нар."черно езеро" са за санкция от хората на Резизоро по тарифата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Корнезов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "АНОНИМЕН":

    Къде точно се е объркал ?
  • 7 сила

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко дъртия комунист":

    и всички мама,татко,аз и сестра ми заедно с кучето се къпехме в едно тенекиено корито на двора.....после ритах топка на къра с другите тулупи и ядях филия с мас.....после станах премиер ехаааааа
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гад":

    Не мога да повярвам, че от тази "природозащитна организация" си нямат и понятие от електропроизводство...Това което са написали за 70% е ПЪЛНА ГЛУПОСТ.