Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 14:53 4 178 30

Нямало работници без заплати в пътния бранш

  • мррб-
  • заплати-
  • ббк пътища

Според представителите на камарата действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки

Нямало работници без заплати в пътния бранш - 1
Снимкка: БГНЕС

Няма, с много малки изключения, работници в протестиращите пътностроителни фирми, които не са получавали заплатите си. Това се разбра в началото на срещата между регионалния министър Виолета Комитова и представители на работодателската организация на пътищарите - Браншова камара "Пътища". Самата среща донякъде е изненада, тъй като от МРРБ бяха категорични, че ще говорят само и единствено със собствениците на фирмите. От своя страна протестиращите пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като искаха диалог само и единствено с премиера Стефан Янев, съобщи news.bg.

Доколкото разбирам няма работници без заплати - попита главата на регионалното ведомство. "За какво точно е протестът, тъй като разбрахме, че не е заради заплати?"

"Камара "Пътища" не е синдикална организация, а официално признатата работодателска организация и като такива протестираме, за да може държавата да изпълни ангажиментите си към фирмите. Никой от нас не е твърдял, че това е синдикален протест, за да питате получавали ли са заплати работниците", отговори на Комитова председателят на камарата Стефан Чайков.

Следва да се отбележи, че в протестите днес, в понеделник и в петък миналата седмица работници масово казваха пред медиите, че не са получавали заплати от месеци. Именно на тези медийни материали се позова и регионалният министър.

Да стигнем до извода валидни или не са валидни договорите. Защото хипотезата да подписваме споразумение към договор, че той е невалиден, е правен абсурд.

Според представителите на камарата действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки. А целта на протеста била единствено това държавата да изплати натрупаните задължения от около 1 милиард към бранша.

"Когато подписвахме договорите, те преминаха проверка и бяха кристално чисти и законни. Та те или са напълно незаконни и са били към тази дата, или са законни. Няма друг вариант", добави Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ.

"Има и малки фирми, които дори не могат да платят ДДС по фактурите към държавата, като НАП автоматично ги слага в графата неизрядни платци. Това значи, че те вече не могат да се явят на нито един търг, тъй като имат задължения към държавата", каза още той.

От правна гледна точка държавата е в правото си, категоричен бе заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменждиев, който също присъстваше на срещата. А аргументът - в закона е записано, че изплащането по договори става в рамките на бюджета на АПИ за текущата година. А същият, както нееднократно бе подчертано, е изчерпан още през месец април, като подписаните договори са на стойност в пъти над него.

Срещата в МРРБ продължи след това при закрити врата за медиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    122 13 Отговор
    Евала другарко Комитова. Как здраво им го набихте на ГЕРБ до макарите. Цяла България е с вас

    Коментиран от #17

  • 2 Шопо

    112 5 Отговор
    Арестувайте Тиквата!Той е подбудителят!!!

    Коментиран от #18

  • 3 сигурно

    87 5 Отговор
    Тиквата навива пружините !!!! Да му изсъхнат кай-сиите !!!

    Коментиран от #19

  • 4 Умирай трудно 17

    96 5 Отговор
    Демек тия дето протестират са там на надник
    Че и вежливо са си приели закон който да го позволява..таз държава е тотално и невъобразимо блато

    Коментиран от #20

  • 5 пенчо питанката

    73 5 Отговор
    истинска гербаджийска манджа ......
    и се очаква тази партия да събере най-много гласове на предстоящите избори.....
    трагедия!

    Коментиран от #8

  • 6 Христо Божилов

    90 10 Отговор
    За мен Комитова трябва да бъде следващата менистър-председател на България. Само тя ефективно се опълчи на гербавата мафия и им спря парите. Тя е русата жена от предсказанието на Ванга

    Коментиран от #15

  • 7 Пучо Капучо

    67 3 Отговор
    Няма, няма, те си протестират ей така...да им видите камиончетата, а и щот не им се работи. Друг е въпросът пък като работят, какви качествени настилки полагат...
  • 8 пешо

    51 1 Отговор

    До коментар #5 от "пенчо питанката":

    Това е защото Тиквата купува гласове. Искам Рашков да разпита и изтръгне пълни самопризнания от всеки гласувал за Тиквата
  • 9 Пипи Чорапчето

    74 2 Отговор
    "Протестът на Браншовата камара "Пътища" не е синдикален, не е за заплати, а срещу нехайството на държавата да си изпълнява договорите. Това е работодателски протест заради натрупани 1.5 млрд. лв. неразплатени", обясни председателят на камарата Стефан Чайков.

    Знаем кой е Чайков, но като се абстрахираме от това, искам да попитам чий го дирят тогава "протестиращите работници" на "работодателския протест"?;)) Щото до вчера т.нар. синдикати ни внушаваха, че това не е политически протест, а работниците протестирали за заплатите си... Сега се оказва, че със заплатите им всичко си е наред!

    Коментиран от #12

  • 10 ЖОРО

    44 2 Отговор
    Този Чанков дали няма нещо общо с фирма ПЪТПЕРФЕКТ..Нямат срам и морал..Чашката е един от близачите на ТИКВАТА.. Да каже с колко е подпомогнат за чекмеджета.. Няма непроучени заплати..Всичко е по поръчка на герберастите..Боко тиквоча стана много прозрачен..
  • 11 КОМИТЕТОВА

    6 24 Отговор
    ВИДЯЛИ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ,А💩

    Коментиран от #16

  • 12 смерш

    46 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пипи Чорапчето":

    повече от очевиидно е ,че протеста е с политически цели ,инспириран от близката на бб пътищарска група от приближените му "бизнесмени"!
    От включванията по телевизиите се вижда,че сред "протестиращите"има хора незнаещи точно защо са там или докарани от фирми към които държавата няма задължения-един мургав симпатяга напр.каза-работим в Пловдив,полагаме бордюри,такива работи-но ако някой там им дължи пари ,това е общинска поръчка,а не държавна,и т.н.,и т.н.!
  • 13 КРАЙНО ВРЕМЕ Е

    34 3 Отговор
    Докато неиздухате Тиквата Толуп така ще е
  • 14 Протестирвай трудно

    19 2 Отговор
    Ако аз утре регистрирам озеленителна фирма и връча на 50 хаптала лопати..дали ще имам да вземам много пари и аз?..вариантите са два или радев го мести в другия крачол и ги оставя да подскачат на воля..или другият път едни капепета и да протестират на поляната
    тъпото е че на герберите процента не отива на горе и тия филми с бб на власт просто свършиха
  • 15 Не е само тя. Киро им спря подаръците

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Божилов":

    От ББР. Спря и проекта за небостъргач на чиновниците и т.н.
  • 16 Киркор

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОМИТЕТОВА":

    Потриваш ли доволно ръчички,не остана време,преориентирай се!
  • 17 Ти кого се опитваш да представляващ?

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    Затвори тая креслива уста. Мутри вън от Парламента! Оставка на мутрите!
  • 18 Тия псевдоуправленци на съд!

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Това е позор да ни управляват и да им работим без заплати! Започва голямото натдаване с лъжи за повече гласоподаватели. Избори до дупка се очертава от последните прогнози на анализаторите. Всички партии искат да са в Парламента и те да управляват с 121 и повече гласа особенно Петков и Кокорчо.
  • 19 ГЕРБ отново първа политическа партия!

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Твърдия електорат е вследствие на правилното управление през годините.
  • 20 Много червена помия

    3 14 Отговор

    До коментар #4 от "Умирай трудно 17":

    Извода е един: неваксинираните подкрепяни от БСП/БКП, И Така Нататък, мутрите на Костинбродската омайница и оня хремавия Мангъров държим последно място по ваксиниране, но първо по смъртност въпреки наличните ваксини. Оставка!!!
  • 21 Тома

    12 2 Отговор
    Работодателите са задлъжнели към чекмедже банка Банкя
  • 22 един от многото

    26 2 Отговор
    Това са хората от корпоративния вот на ГЕРБ. Всеки божи ден Тиквун говори какви били цените на ток , горива и стоки а не обясни защо се стигна до това дередже!
  • 23 Ахаа

    4 0 Отговор
    Виж ти..!
  • 24 Васил

    26 0 Отговор
    Тази жена има повече топки от останалите мъже мачкай тези скапани пътни строителни фирми дето карат хората по два три ремонта на колата да правят годишно заради тях.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кака Пена

    20 1 Отговор
    И както и да го гледаме, за цялата тази КАША е виновен КОЙ? Правителството на Боко и неговият министър, по точно министърка. Те забъркаа кашата, ама виновно е НА РАДЕВ служебното правителство! Ето това са БОМБИТЕ, заложени от старото правителство, начело с Боко!!!
  • 27 ттт

    7 1 Отговор
    А да видим сега, по каква причина блокираха движението и да си понесат заслуженото. Организаторите им също!
  • 28 Е да де

    0 0 Отговор
    Ама кога е нямало, допреди година ли ?
  • 29 анализ

    0 5 Отговор
    НАЛИ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ОКЕЙ ВСИЧКО В ДЪРЖАВИЦАТА НИ !!! НО РАДЕФ ПОД ДИКТОВКАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ ВСИЧКО РАЗРУШИ ИЗ ОСНОВИ А ИНАЧЕ СЕГА КАРАМЕ НА АВТОПИЛОТ ДО ЕДНО ВРЕМЕ!
  • 30 дедо лимонад

    0 0 Отговор
    абе фирмаджии ,вие тъпи ли сте или на хитреци се правите ,още в библията е написано ,кесарьово касаря цезарово цезара което преведено ще рече на работника заплата а на политика комисионна вие знаете ли колко пари се дават за да станещ депутат как да си избият хората разходите досега сте давали на боико сега ще давате на нас защото ние сме власта иначе нови търгове и там които подаде наи много тои ще е печелившия