Last news in Fakti

27 Март, 2013 14:14 1 495 1

Тютюнопроизводителите получиха 72 милиона лева

  • тютюн-
  • тютюнопроизводители-
  • субсидии-
  • иван станков

Нов научен и бизнес съвет ще разработи стратегии за развитие на слабите производства в България, обяви в Кърджали земеделският министър

Близо 72 млн. лева са преведени вчера по сметките на над 40 000 тютюнопроизводители, съобщиха от фонд "Земеделие"- по този начин вече са изплатени субсидиите по Схемата за национални доплащания за тютюн.

Тютюнопроизводителите могат да направят онлайн справка за размера на финансовата си помощ на сайта на Държавен фонд „Земеделие” www.dfz.bg/“Система за индивидуална справка по Директни плащания”.

През следващите седмици предстои обработката и на подадените 436 заявления по Схемата за специфично подпомагане за качествени плодове и зеленчуци, по която са предвидени 15 млн. лева от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. Субсидиите по тази схема ще бъдат изплатени в средата на април, уточняват от фонда.

Същевременно в Кърджали, на среща със земеделски производители, министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков съобщи, че нов научен и бизнес съвет ще разработи стратегии за развитие на слабите производства в България.

Проф. Станков уточни, че стратегиите ще са по не повече от 20 страници като в тях ще се съдържат конкретни мерки. Те ще са за животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, тютюнопроизводство и розопроизводство.

Министър Станков запозна производителите от Кърджали с приоритетите за страната ни в преговорите ни с Брюксел по новата Обща селскостопанска политика 2014-2020 г. Той посочи, че подкрепата за слабите отрасли като животновъдството, зеленчукопроизводство, овощарството, пчеларството може да се осъществи посредством договорената от Съвета на министрите на ЕС възможност 12 на сто от директните плащания да са обвързани с производството плюс 3 на сто за протеинови култури. Друг основен приоритет в новата ОСП ще е подпомагането на малките ферми и младите фермери.

Ще се отворят нови мерки за подпомагане на планинското земеделие, за поддържане на породи и семена, за биоземеделие, производство на билки и етерично-маслени култури. Освен това ще има и мерки за защита на традиционни национални специалитети, както и на бутикови млека - овче, козе и биволско. Специално подпомагане ще се разработи и за напоителните системи. Ще се стимулира също ранното оттегляне на възрастни фермери при прехвърлянето на стопанството на младежи, както и малките ферми, които развиват едновременно растениевъдство и животновъдство, каза министърът.

Сред приоритетите на министерството проф. Станков подчерта и приемането на промените в наредбата за директните продажби, с които ще се улеснят дребните производители да продават продукцията си в малки помещения към фермите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    Интересно - ограничаване на тютюнопушенето........субсидиране производството на тютюн. В РБ е така........