Last news in Fakti

21 Декември, 2021 12:07 1 555 16

ББР финансира три стартъпа със 133 000 лева

  • ббр-
  • заем-
  • стартъп

Очаква се договорите да бъдат финализирани до края на годината

ББР финансира три стартъпа със 133 000 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Първите компании, които ще се възползват от новия кредитен продукт в портфолиото на Групата на Българската банка за развитие, вече са одобрени. “ББР Микрофинансиране“ даде зелена светлина за подкрепа на три стартъпа по програмата си за финансиране на социални и новосъздадени предприятия. Те работят в областта на търговията с хранителни продукти, вноса на бебешки и детски стоки и организирането на фестивали, а общата сума на одобрените кредити е 133 000 лв. Очаква се договорите да бъдат финализирани до края на годината.

Програма „Ново начало“ се изпълнява от “ББР Микрофинансиране“ в партньорство с Фонд на фондовете, след като двете институции подписаха гаранционно споразумение за прилагане на портфейлна гаранция с таван на загубите за микрофинансиране. От нея могат да се възползват стартиращи предприятия, включително с предприемачи от определени уязвими групи – лица с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст. Във фокуса на кредитния продукт попадат също социалните предприятия, т.нар. „бизнеси с мисия“.

По програмата “ББР Микрофинансиране“ отпуска инвестиционни и/или оборотни кредити до 50 000 евро (97 791 лв.) при облекчени условия, с възможност за дълъг гратисен период и с 25% по-ниски лихвени проценти спрямо стандартните условия на финансовата институция. Предоставеният от Фонд на фондовете ресурс за гаранции по програмата е 1 млн. лв., а обемът на кредитите за крайни получатели се очаква да достигне 5 млн. лв.

Финансовият инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране“, предлаган от Фонд на фондовете, се изпълнява със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд. Той ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити, които се реализират на пазара от „Първа инвестиционна банка“ АД, „Микрофонд“ АД, „Сискредит“ АД и „УниКредит Булбанк“ АД.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Хвърлям хавлията пред ББР! И аз искам от кирчовите кредити, без обезпечение!
  • 2 Информиран

    19 4 Отговор
    Банката е половин милиард на загуба откакто я пое Кирчо. А той я пое от МУТРАТА. Това са 2500 БМВ-та като това на шефа на банката, което продаде. Вече е откраднал като за 2500 БМВ-та, а вие още се радвате че бил взел едното на предишния крадец.

    Кога ще разберете, че единствения грях на Слави, за който го мразите толкова, е че усети що за стока са тези преди народа? Единствено от хората на Слави никой никога не е крадял от вас, жалко че четете медии вместо да мислите.
  • 3 фактите

    7 4 Отговор
    Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до октомври намаляват рязко на годишна база. ПЧИ са в размер на 1,144 млрд. евро, което е с 1,178 млрд. евро по-малко спрямо същия период на миналата година.

    Най-много инвестици в България за периода януари - октомври са от Люксембург (364,5 млн. евро), Германия (290,4 млн. евро) и Белгия (167,3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244,2 млн. евро) и Швейцария (79,7 млн. евро).

    Коментиран от #6

  • 4 Тиква

    9 3 Отговор
    Колко за по един Джип да имат. Смях .....

    Коментиран от #5

  • 5 Информиран

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тиква":

    Ти се подиграваш, но това наистина е нищо за стартъп. На стартъпите идеята е да горят пари и да работят на загуба, докато монополизират пазара. Очевидно става въпрос за "малки бизнеси" а не стартъпи, иначе с тези пари това няма как да се постигне. Макар че според мен не става въпрос за нито едно от двете, а е най-обикновена кражба. Тези малки бизнеси ако бяха перспективни щяха да получат финансиране от частниците които се занимават с това - Елевън, Витоша Венчър и т.н. За да се изсипят вместо това в ББР трябва да нямат никакво желание да връщат заема. Затова Ники Василев искаше да я приватизира (т.е. да я закрие, връщайки поне малка част от парите). Но понеже "приватизация" за нас е мръсна дума ще ни крадат през тази банка по 2-3 милиарда на година десетилетия напред.
  • 6 Информиран

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "фактите":

    В защита на Кирчо - корона икономиката е трудна за прогнозиране и такива екстремни разлики не са защото е толкова по-зле от мутрата. Проблемът е че той лъжеше че едва ли не 4 милиарда инвестиции само чакали той да е премиер за да се налеят в страната, така че не е лошо да се напомня на хората, че просто са се вързали на брутален лъжлив крадец.

    Коментиран от #7

  • 7 Дезинформиран

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Информиран":

    Така,ББР давало 133 000 лв кредити ...Много!Заплатата на мома Лена която Кире Канадецо назначи във въпросната банка е била около 15 600 лв но месец.Което означава,че банката дава огромен,голям кредит в размер малко над осем заплати на мома Лена!Бравоооооооооо.
  • 8 555

    2 11 Отговор
    Шест трола над мен. Бая се напъвате да пишете глупости. Банката бе раздала 1 млрд. лв на няколко души и точно заради това сега ще раздава по 100к на старт-ъпи. По-добре 10 000 старт-ъпа, отколкото някоя мафиотска колекторска фирма с 200 милиона. И ще ми говорите за обезпечения, тролчета. Колекторската фирмичка беше новичка и с 100 лв капитал.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Псевдоинвеститор

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "555":

    Поплака ли си тихо и кротичко?Къде са инвеститорите на Кирчо?Хора, нещо за Бойко Рашков няма ли днес???

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Информиран

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "555":

    ". Банката бе раздала 1 млрд. лв на няколко души"

    Всъщност 4 милиарда. И то на мутри. Това не променя факта, че нещата в банката се ВЛОШИХА след Кирчо. Буквално по-лоша възвръщаемост отколкото при Вълка и другите мутри. Активите на банката паднаха с ПОЛОВИН МИЛИАРД откакто киро я пое. "По-добре 10 000 старт-ъпа, отколкото някоя мафиотска колекторска фирма с 200 милиона." Момче дори в силициевата долина 99% от стартъпите фалират. За да избиеш парите не им даваш кредит а взимаш дял, и този 1% успешни оправя сметката. Банка да дава кредити на стартъпи е КРАЖБА в безумни размери. Има си частници, които да финансират стартъпите - Елевън и Витоша имат повече пари отколкото има стартъпи достойни да получат инвестиция. Твоите 10000 стартъпа (общо собственост на не повече от 20 души) са 10000 кражби, ако не бяха кражби нямаше да са при кировата банка, а щяха да харчат парите на Eleven.

    Коментиран от #12

  • 12 555

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Информиран":

    Всеки, който е в час е наясно колко ти е нелеп анализа. Успех, тролчо

    Коментиран от #13

  • 13 Информиран

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "555":

    Момче, ти дори не знаеш колко пари беше раздала банката. Аз буквално се занимавам с инвестиции в стартъпи. Имам изключително пресен поглед над българските стартъпи, и ти гарантирам, че на година се раждат максимум 4-5 в които да си струва да се инвестира.

    В момента страдаш от конгнитивен дисонанс, и не искаш да си признаеш че си излъган от група крадци.

    Коментиран от #14

  • 14 555

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Информиран":

    Числено ме превъзхождате, тролчета

    Коментиран от #15

  • 15 Информиран

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "555":

    Умствено да не говорим.
  • 16 Пръц

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Псевдоинвеститор":

    Днес Рашков вари ракия на казана.Затова няма новина.