Last news in Fakti

23 Март, 2022 14:36 2 525 40

Бизнесът настоява държавата да подпише договор с "Газпром"

  • газпром-
  • бизнес-
  • договор

АОБР, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с обща позиция до правителството

Бизнесът настоява държавата да подпише договор с "Газпром" - 1
Снимка: Shutterstock

Българският бизнес поиска „Булгаргаз“ да предприеме стъпки за подновяване на дългосрочния договор с „Газпром“ за доставка на природен газ.

Това става ясно от изпратена до медиите позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

В края на настоящата година изтича договорът с „Газпром“ за доставка на синьо гориво чрез трасетата на руския енергиен гигант.

“Притеснителни са изявленията в медиите от членове на правителството, че няма да се преговаря с „Газпром“. Това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции”, посочват от АОБР.

Работодателите посочват, че действително по време на война няма как да се водят преговори.

Но допълват, че “дори и да съществуват алтернативи за замяна на руските газови доставки, следва това да бъде добре планирано и предварително договорено – как ще се доставят необходимите количества, по какви маршрути, при какви условия и на каква цена”.

“Несигурността на доставките на природен газ, както и непредвидимостта относно ценообразуването ще окажат негативно въздействие както върху битовия потребител и промишлеността, така и върху цялата икономика на страната”, заявяват от АОБР.

Работодателските организации напълно подкрепят идеята за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, но смятат, че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

“Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“, посочват работодателите.

“Намираме за задължително общественият доставчик да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници”, гласи позицията на АОБР.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В бизнеса

    32 4 Отговор
    няма ли имена ?

    Коментиран от #16

  • 2 Факти

    46 4 Отговор
    А ДЪРЖАВАТА ДА НАСТОЯВА БИЗНЕСА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПЛАЩА ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ !!!
  • 3 Ввв

    50 10 Отговор
    Разбира се,че нов договор,няма да плащаме като малоумници цени до небето!

    Коментиран от #24

  • 4 пенсионер

    42 11 Отговор
    ако кирчо иска да се гръмне, да не гърми по държавата и бизнеса ни !
  • 5 Тракиец

    17 37 Отговор
    Хе хе хе хе … има си хас ДС “бизнеса” да заеме друга национално отговорна и правилна позиция . Никой не се е съмнявал и за секунда че ПРЕСТЪПНИЯ ДС БИЗНЕС НЯМА ДА СЕ ЗАСТЪПИ ЗС КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЧНА ГАЗПРОМ . България обаче настоява за друго . Отдавна говоря че най големите престъпници и лостовете на организираната престъпност в България са именно - КРИБ БСК и АИКБ

    Коментиран от #23

  • 6 Луч

    11 60 Отговор
    Газпром никога вече няма да е фактор в Европа.Ще го използват като резервна мощност когато няма на къде.Не че е по ефтино до се заобикаля Русия.За всички стана ясно че всеки долар платен на Москва се трансформира в оръжи и агресия.За това по добре по скъпо но безопасно.Русия я чака глад като 50те.

    Коментиран от #17, #28, #29

  • 7 Софиянец

    9 25 Отговор
    Всичките са подвластни на рассия, един пишман независим бизнесмен няма.
  • 8 Уточнение

    40 2 Отговор
    От днес природният газ от Русия ще се заплаща в рубли.

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Тракиец

    9 9 Отговор
    БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ-::КРИБ = ПРЕДСЕДАТЕЛ КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ- известен олигарх милиардер ощетил и откраднал от българдкия народ над 20 милиарда лева за последните 15 години, зам председател Румен Вълканов - бивш председател На МУЛТИГРУП И ГЛАВЕН СОЛ ТА-АК НА АМЕД ДОАН И ДОМУСЧИЕВ., дъщерни холдинги на Мултигруп ВИС 2 СИК и клуб 777– БСК и АИКБ . Ченгета от ДС видни партийни комунисти правитизатори— Баневи Пеевски Арабаджиев Диневи бобокови ,ангел пилето и още много други.. 80% от хотелите по Черноморието и зимните хотели са държани от РУСКАТА МАФИЯ чрез подставени от тези юнаци лица .. ЕЙ ТВА ВИ Е БИЗНЕСА В БГ

    Коментиран от #13

  • 10 чиче

    32 4 Отговор
    БЕЗ договор ще останем и без газ.ТЕЗИ мислят ли с главата
  • 11 user

    11 5 Отговор
    Това са гербери. Искат по-евтин газ за бизнеса си и противоречат на правителството на Киро и Хасан. Да им се пратят незабавно Рашков и Бтв и да ги видя след това ще протестират ли!!!
  • 12 Бибитко

    29 3 Отговор
    Няма страшно! Дедо Байдън е готов да продава прескъп втечнен газ и на най-богатата страна в света - България!
  • 13 user

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тракиец":

    Сега и ако напишеш в същия стил и Прокопиев както е откраднал цена няма да имаш. Ще видиш, че Домусчиев пред Прокопиев е като невинно дете.

    Коментиран от #18

  • 14 Пълен бойкот !

    7 20 Отговор
    Нека всеки путинофил, изпусне деберото черво и напълни с газ тръбата...

    Коментиран от #39

  • 15 Alco Balco

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "Уточнение":

    Кирееееее,почвай да пресмяташ безглутеновия козунак в рубли.
  • 16 Емил

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "В бизнеса":

    Има, ама са все на ченгета-русофили.сти,ци и ги е срам да ги напишат!
  • 17 Чул

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Луч":

    Газпром , докато свят светува ще е фактор ...всичко друго са алабализми...
  • 18 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "user":

    Айде пак "Вие защо биете негрите...!?" Как не разбрахте, че тоя двуполюсен подход е тъп?! Това, че един е престъпник, не оправдава другите!!!
  • 19 Българина

    19 4 Отговор
    тепърва скапания ес ще види какво е непредвидим и ненадежден доставчик. само вижте колко пъти сащ се извъртяха по всички договори и споразумения, които са подписали!
  • 20 Емил

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уточнение":

    Много добре! Ще нарасне търсенето на използвана тоалетна хартия!!!
  • 21 freedom

    0 17 Отговор
    "Българският бизнес поиска „Булгаргаз“ да предприеме стъпки за подновяване на дългосрочния договор с „Газпром“ за доставка на природен газ.Това става ясно от изпратена до медиите позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ."

    Чрез спот сделки може да е по-добре. Правителството работи за разширяването на газохранилището в Чирен. През септември ще е готов интерконектора с Гърция от който ще можем да си осигуряваме по около 1 млрд. м3 газ. Бъллгария консумира около 3.5 млрд. м3 газ годишно. Фирмите и домакинствата трябва да бъдат стимулирани да инвестират в енергоспестяващи технологии, но това е като допълнение. При пълно хранилище и доставки на газ от Гърция, България не се нуждае от дългосрочни договори с газпром. Спот цените ще бъдат по-ниски. Русия е компрометирана като надежден доставчик. Само русоробите може да искат заробване към газпром. Целият им живот е преминал в енергийната зависимост на страната. Може да бъде и друго. Трудно им е да осъзнаят, че можем да бъдем по-независими и да имаме по-добри цени на газа.
  • 22 Перо

    15 1 Отговор
    Просто Киро ще открие добив на газ в Банкя и не му трябва Газпром! Той каза,че има алтернатива!
  • 23 ИСТИНА Е

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тракиец":

    АБСОЛЮТНО ТЕ ПОДКРЕПЯМ !!!!!!!!
  • 24 ИзбираТела

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ввв":

    Руснаците видяха че нещо няма какво да правят излишъците от газ(освен ако Китай рязко не измисли за какво да използва ЧЕТИРИ пъти повече газ 😊), и наредиха на определени "български" бизнесмени да започнат да грухтят за дългосрочни договори, преди цената на газта да е заорала в дъното.
    Интересно прозападното-антируско 😊 правителство какво ще направи.
    Да се надяваме че руските подлоги само опипват почвата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дабеда

    7 4 Отговор
    А бизнеса, ще извади ли рублите изпод дюшека?
  • 27 Анонимен

    15 0 Отговор
    Слушайте бизнеса, той плаща заплати и данъци от които папка правителството и вся остальная....
  • 28 Комшия

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Луч":

    Ти си наивник. Газпром ще продава на Азия и великия ти Евро-съюз ще духа супата с гордо вдигната глава. Евро-гей продуктите ще станат тотално неконкурентноспособни, каквито и в момента са. Светът се променя, препоръчвам ти да мислиш малко... Точно щото Русия не е фактор, за това Арабите не пускат количества за да свалят цената на горивата.
  • 29 kvy

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Луч":

    Абе човек светът не запозва и свършва с европата!!! Има Азия, Африка, Южна Америка. Ти за газпром не се притеснявай, притеснявай се за цените и заплатите в България!
  • 30 Васил

    1 11 Отговор
    Да беееееееее с Газпром никога Русия да продължава да извива ръцете на държавите и спонсорира войната айде да се разкарват.
  • 31 Интересно

    7 2 Отговор
    Хахаха
    Уж българският бизнес ,защитава руските интереси
  • 32 Черен Петър

    3 5 Отговор
    Подписвайте договор с Газпром, пък после ще търсим рубли да си платим газа, щото Путин днес рече, че доставките за "неприятелските" страни, т.е целия ЕС, който включва и нас естествено, трябва да се плащат в РУБЛИ! Айде честито на печелившите...
  • 33 262627189

    6 1 Отговор
    А не недейте ,подпишете с американците!Обръщате паланчинката като раса от предатели.По 2000 € трябва да плащаме газ да може българския народ да благоденства,всичко да е скъпо и ще изпълним така желаната мечта да сме свободни ,демократични и с американски ценности.
  • 34 Коко

    4 4 Отговор
    Никакви помощи за тоя умрял бизнес. Какъв бизнес е това само да мрънкаш за държавни помощи, това е хранилка. Които оцелее, оцелее да си е правил сметка! А това бизнеса да казва на държавата какво трябва да прави с кои да подписва договори и кои не го намирам за извратено. Това само показва определени зависимости и нищо друго!
  • 35 Оракула

    1 2 Отговор
    Всички тези "Балкантурист- организаций ",
    споменати за бизнес такива,
    нямат нищо общо с бизнеса!
    Те не са нищо друго, освен Бойко Борисовата опора,
    да се продължи краденето, начело с" Гела" и компаний!
  • 36 Тот

    2 0 Отговор
    Че бизнеса да подписва договори.И потребителите искат олио по 1.69лв. колкото е в Индия,Китай, и д-р.страни.Но бизнеса е алчен.
    Те в другите страни не го правят от слънчоглед.Така ще каже бизнеса.
  • 37 Емо

    5 0 Отговор
    Хора мислете! Ако Булгаргаз не подпише договор с Русия, а до колкото разбрах от експерт, за това са нужни около 8 месеца. Газ ще има, но ще се сключи договор с частни фирми и те ще определят цената. А тя, чрез посредници ще бъде много висока. Ако нашите слабохарактерни политици не направят нищо по въпроса се предвижда следващата година 2,5 пъти по-висок стандарт. Тоест невъзможност да се оцелее. Ако не се обединим българския народ ще попадне в колабс.
  • 38 Реалист

    3 0 Отговор
    Бизнесът говори глупости.
  • 39 КУ'РЪТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пълен бойкот !":

    Ела да ти .о напълня чер.вото...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.