Last news in Fakti

23 Април, 2022 11:22 2 440 28

При таван на цените, стоките могат да изчезнат от магазините

  • мика зайкова-
  • ричард алибегов-
  • богомил николов-
  • цени-
  • инфлация

Възможно ли е с 200% да се вдигнат цените в България, ако войната в Украйна продължи дълго?

При таван на цените, стоките могат да изчезнат от магазините - 1
Снимка: БГНЕС

За храните, цените, скъпия живот и джоба на българина - това бяха темите в дискусиятапо БНТ, в която участваха Мика Зайкова, Богомил Николов и Ричард Алибегов.

"Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим цели, тогава да избираме мерките", обясни Мика Зайкова.

"Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините", прогнозира Богомил Николов. Освен това, ситуацията се мени - в даден момент калкулацията може да е една, след това да се промени. Затова много по-важно е да се вгледаме в причините, които водят до тази инфлация, обясни Богомил Николов.

Според Мика Зайкова обаче, при всички положения, най-употребяваните стоки бързо ще изчезнат, ако се сложи таван на цените.

Намаляването на ДДС се случи преди 2 години в нашия сектор. Това беше строга икономическа мярка, за да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца не работи заради ковид, а през другото време беше строго ограничен, обясни Ричард Алибегов. Внушения на финансовия министър, че намаляването на ДДС не е довело до отклоняване на цените, е абсолютно отклоняване на вниманието, допълни той.

С това се съгласи и Мика Зайкова, според която намаляването на ДДС и акциз трябва да е на европейско равнище.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 9 Отговор
    Дигнаха се със 100 процента за два месеца.За още два още толкова.

    Коментиран от #28

  • 2 СпекулантиМръсниДаГоДухате!

    35 2 Отговор
    А като са недостъпни откъм цени и гният по рафтове и складове? Всъщност няма да гният, накрая гладът винаги побеждава телевизора.

    Коментиран от #21

  • 3 БСП ВИЦЕТО СА СПИЧА

    7 15 Отговор
    Всичко е възможно при нашето управление....
  • 4 Хихихи..

    28 1 Отговор
    Ми дръжте си ги в складовете,докато мухлясат!Ихууу...
  • 5 БСП ВИЦЕТО

    7 10 Отговор
    Да помните кога да ви управлявали БСП комунисти

    Коментиран от #8

  • 6 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    9 6 Отговор
    Тия цени са идеални....бързо пълним шкафчета с дебели пачки....
  • 7 ŹZZZZZZZ

    26 4 Отговор
    В много държави има таван на цените, нямам инфо стоките да са изчезнали!Ако има спекула има и пилиция...Много скоро българина изгладнял и мръзнещ ще ви разкаже играта,всичко си има край!
  • 8 Не бери грижа

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСП ВИЦЕТО":

    Ще запомним и как ни управлявате ПредателиПедали

    Коментиран от #11

  • 9 един от многото

    20 1 Отговор
    Ако няма таван , тогава със сигурност ще изчезнат клиентите!
  • 10 Абе айде войната

    29 1 Отговор
    Му виновна на простия Киро за положението в България! Вместо да спасява Украйна и Македония да види собствената си къща! Пръста не си мърда за българския народ, които го избра, а той излъга!
  • 11 БСП ВИЦЕТО

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Не бери грижа":

    СМУЧИМ кръвчицата народна до последно....така управляваме ние БСП коминистите

    Коментиран от #26

  • 12 Логично

    19 3 Отговор
    "При таван на цените, стоките могат да изчезнат от магазините"

    Без таван пък стоките ще ги има в магазините, но пък ще изчезнат купувачите. Ха сега де...
  • 13 Име

    14 3 Отговор
    Ами щом НИ ВНУШАВАТЕ, че при таван на цените някои стоки ще изчезнат, тогава радвайте се на гладуващуте и мизерстващи българи!

    Коментиран от #17

  • 14 кирчо

    14 1 Отговор
    важното е да угодим първо на нашите партньори македония и украйна и нато с това продължаваме промяната както досега. Така нашите сънародници могат да спят спокойно пазени от холандски изтребители..
  • 15 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Альоу, харвардЧЕТАТА, топлата вода е открита отдавна‼️‼️‼️ Таван на надценката му викат ‼️‼️‼️ Там е спекулата ‼️‼️‼️ Ако производител обяви цена 1 лев - то крайния доставчик трябва да се вмести примерно в 2 лв! А не производител на дистрибутор, той на търговец на едро, той на складове, те на борса, от там дребни търговци ..... и всеки си слага разходи и печалба без контрол и накрая цената вече е 5 лв ‼️
  • 16 аре бе

    9 9 Отговор
    Ще се вталим малко а много имат нужда от това! Нали при БОКО ви било скъпо и зле та преди 2 г. оревахте орлов мост е ТЕ ви сега ,,мутри вън,, изгонихте питомното и дойде дивото но който няма акъл сега да има г..з да търпи!!! Къде сте сега а че не ревете както тогава..??! Или новите цени ви устройват а..?!! ХАКЪ ДА ВИ Е.!

    Коментиран от #27

  • 17 БСП ВИЦЕТО

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЯМА ДА ЯДЕ
  • 18 Рошко

    12 1 Отговор
    Зарди ковида демек било, а ковида кой и как ни го набута дами господа, и само да питам сега в Русия и Украйна защо ло не се говори за ваксинация. Задава се глад тези дето гонехс бабичките по ъглите скоро ще ходят да ги търсят по селата
  • 19 eti

    12 0 Отговор
    на всички е ясно, че е спекула всичко това! държавата, ако не плесне ръцете на спекулантите, то на нас ни остава да купуваме само стоки от първа необходимост и абсолютно нищо друго ... това води до стегнация и до повисока инфлация. нямащи родно производство, това води до високи цени на стоките и невиждана спекула ... високите мита, ддс водят само до пълнене на партийни каси и оттам в частни джобове, но не и пълнене на хазната! трябва временно да бъдат премахнати мито и ддс! поне за срок от 5г.
  • 20 eti

    10 1 Отговор
    държавата трябва да си влезе в ролята и да укроти всичко това! да сложи таван на цените на сумати стоки! свободната икономика е порочна! ако дадеш свобода на едрия, а и дребния капиталист, той ще поробва хората винаги! държавата е длъжна да създава държавни предприятия, за да имат хората алтернатива! никога не се оставя всичко на частници!!!
  • 21 eti

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "СпекулантиМръсниДаГоДухате!":

    те по принцип си пренабиват етикетите ... срокът на годност отдавна им е изтекал на доста от стоките ... те съвест нямат! никой и не ги контролира и санкционира! само привидно има орган, дефакто няма контрол и санкции!
  • 22 Васил

    12 0 Отговор
    Това няма как стане защото складовете ще са препълнени това е най големият кошмар за търговците защото ще им секне 100% надценка на стоките.
  • 23 Зайко Микин

    12 0 Отговор
    Ами слагайте таван и да видим дали ще изчезнат.Паралелно с това слагаш ограничителна квота за износ . Да
    изчезнат,ще има други.Толкова бързо ще свалят цените,че няма накъде нашенските спекуланти.Другия пък вика: Пари има много,много, но инфлацията щяла да ги глътне.Ще глътне малкото на бедните,многото на богатите няма как да го лапне, Дайте от многото пари и на бедните,ама не ви се дават...
  • 24 Toni

    7 0 Отговор
    Па дръще си ги в складове и магазини .....УМНИЦИ
  • 25 мммда

    2 2 Отговор
    Целта е инфлация със стегнация. Започне ли повишаване на заплатите вече може да говорим не за ограничение на инфлацията, а за нейното подпомагане и бутане към нови върхове, върховете на така наречената ХИПЕРинфлация. Повечето си спомнят 1996-97 година.
    За това и на запад от 3-4 месеца предопреждават гражданите си да си ограничават максимално разходите и ако е възможно да си нулират кредитите. Преди 2 месеца в Г-я обявиха замразяване на заплатите, и спиране на всички стимули и редица ограничения в кредитирането. По- добре стагфлация и хората, които са му поотпуснали края да се постегнат и някои от тях да фалират от колкото всички да фалират.
  • 26 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "БСП ВИЦЕТО":

    И Герб, и ДПС, и ПП къде ги забрави. Та нали всички са от едно котило- новите стари червени демократи.
  • 27 мммда

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "аре бе":

    Ти да не си мислиш, че твоя боко определя цената на световната борсата и контролира спекулата.
    На запад винаги е имало таван на цените на определени стоки.
  • 28 Само напомням

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо, важното е, че умните европейци спряха войната в Украйна с техните 6 пакета санкции. Заслужава си ЕС да обеднее за такава кауза... 😅