Last news in Fakti

10 Май, 2022 12:16 10 461 24

Големи западни фирми изнасят производствата си от Украйна в България

  • работници-
  • мерки

От началото на годината състоянието в бранша е сравнително стабилно

Големи западни фирми изнасят производствата си от Украйна в България - 1
Снимка: БГНЕС

Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят производствата си от Украйна в България, но очакванията на компаниите са да плащат същата цена на ишлеме, каквато е в Украйна. Това са сравнително висок клас марки, които са инвестирали директно в собствено производство в Украйна и тези производства в момента са затворени, съобщи пред БТА председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова.

Увеличеният обем на поръчките от западните компании към българските фирмите обаче отключва стария проблем в страната, свързан с дефицита на работна ръка.

Председателят на БАПИОТ напомни, че през последните години големи западни марки инвестираха в заводи в Украйна, Армения, Молдова и Турция, след като този процес приключи на Балканите. Със затварянето на доста фирми в Украйна и оттеглянето на големи западни инвеститори от тази страна те се насочиха към Балканите и основно към България, която е традиционен производител на текстил и облекла.

"Големият конфликт на интереси обаче е свързан с цената, защото те са планирани за производство в Украйна, а ние не можем да работим на тези цени, тъй като те не могат да покрият текущите ни разходи", коментира председателят на БАПИОТ. Ценовият шок се засилва и заради скока на всички разходи на българските производители. "В момента обаче се борим за компромисни решения, защото е важно да задържим клиентите", допълни Банкова.

Тя изтъкна, че в момента непрекъснато текат запитвания и договаряния, има голям интерес, но не може да се каже колко дълго ще продължи той предвид факта, че има голямо ценово несъответствие спрямо това, което тези западни фирми очакват да платят.

"От началото на годината състоянието в бранша е сравнително стабилно, но предковид нивата не могат да бъдат достигнати. В момента сме прекъснали линията на спад на износа, но не е известно доколко тази тенденция от първото тримесечие на годината ще е трайна, защото не е ясно колко дълго фирмите ще издържат на инфлационния натиск", коментира още Банкова. В този смисъл положението за бранша се усложнява поради факта, че няма яснота колко дълго ще бъдат подпомагани производствените предприятия по отношение на новата криза, която се разгоря след коронавируса.

"Доста фирми затвориха по време на коронакризата, като болшинството от фирмите в бранша са микро, малки и средни, а големите са едва 3,5 на сто от всички фирми в сектора. По данни на председателя на БАПИОТ не по-малко от 10 на сто от компаниите от бранша са затворили в този период. Това основно са семейни фирми, а за жалост загубихме и доста колеги през тези две години", коментира Банкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна

    70 6 Отговор
    Побеждава, що бягат "супер" фирмите
  • 2 гост

    51 0 Отговор
    В .бг Полша изнася ябълки, Турция домати, обаче производство - никой!

    Коментиран от #12

  • 3 Демократ

    86 1 Отговор
    Искат да се работи без пари , срещу комат хляб - ясно
  • 4 Евтина

    74 1 Отговор
    работна ръка ! Робини не вдигат 10 - 12 часа от машините !
  • 5 Реалност

    46 0 Отговор
    Да побързат защото не останаха свободни парцели от инвестиции ,даже WV закъсняват с закупуването за техния завод с които се похвали вожда.
  • 6 Kиро Тъпиро

    62 0 Отговор
    Хайте на хъба с евтините шивачки моля бачкат по 18 часа за бурканче лютеница 2 кремвирша и къшей черен хляб
  • 7 Тоалетна хартия

    60 0 Отговор
    Търсят си нови роби....
  • 8 Бай село

    35 0 Отговор
    Що бе пич много ли е дето се плаща на работниците средно 350евро за 26 работни дни.ами да се наведен на 250 евро така и така сме от е .ната страна винаги .
  • 9 замислен

    59 1 Отговор
    Няма какво да се радваме, фирмите са били там заради ниската стойност на работната ръка и ниската цена на енергоносителите - ток и газ (отопление). Като дойдат тук ще искат да се работи на същите цени, ток и газ са няколко пъти по-високи от тези които са плащали в Украйна, единственото нещо от което може да се изкара печалба това са ниските заплати. А тук работници има, само дето не искат да работят за предлаганите пари.

    Коментиран от #11

  • 10 да попитам ...

    28 1 Отговор
    Добре, местят се тука,... и после, ами имаме ли кадри,квалифицирани работници за тази работа...
    после, заплащането не е маловажно...
    после, ние сме в ЕС и като не ни оттърва в една страна да работим се местим в друга и те ще останат без работници,.. и т.н.
  • 11 МНЕНИЕ

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "замислен":

    Да важни са енергоносителите,.. но едва ли цената им ще се компенсира с ниско заплащане РЗ
    Я в една Гърция, часовата ставка е 10-12 ев, а за над 900 евро гледат стари хора по домовете им
  • 12 Брендилия

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ами Брендо-икономическия барометър😂 нали се измести от Украйна 2021. Дано и от други браншове, европейците си преместят фирмите в България. Сега е момента за Адекватно Правителство да постави условия в т.ч.и заплатите на хората.
  • 13 xaxaxa

    15 1 Отговор
    Глупости! Тиквите нямат толкова обучен персонал. От тях вече нищо не става.
  • 14 Смех

    33 0 Отговор
    Работна ръка има достатъчно ама на робовладелците не им се свиди да и плащат
  • 15 xaxaxaxa

    11 1 Отговор
    Все някой друг им виновен... Да видите какви сте измамници самите вие.
    Хората работят при по-добри условия, за повече пари и цените са по-ниски.

  • 16 А работници

    8 1 Отговор
    От къде?
  • 17 Читател

    20 1 Отговор
    Майка ми още преди 20 години в една фирма шиеха за versace,заплата-минимум. Така че това че идват незначи че ще имаме продукция с висока добавена стойност!
  • 18 Пройчо

    22 1 Отговор
    Няма българска работна ръка за тези пари, обаче нали има 100 хиляди Украинци бежанци, да почват да работят за тия западни заплати които предлагат инвеститорите, не само да чакат държавната българска издръжка. Тия малоумници от правителството да вземат да се размърдат и да ги принудят да работят а не само да ми стоят по хотелите на морето
  • 19 Байгън

    16 0 Отговор
    Робите да се стягат в кръста и да почват да шият безплатно на западния господар
  • 20 Истината

    15 0 Отговор
    Фалшива новина,това трябва ли да успокоява народа.....цените се вдигат и живота става все по труден....срамота
  • 21 Ами че

    10 0 Отговор
    тия не са тръгнали да идват тука, за да дават, идват за да вземат, такава им е "религията", която изповядват.
  • 22 Куцо

    8 0 Отговор
    Обучените украинки да идват да работят, не да се пекат по плажа и да се правят на велики маникюристки.
  • 23 Перо

    2 0 Отговор
    Ами западните фирми да си отидат в Бангладеш,Индия,Пакистан или в Африка,там ще им работят без пари и няма ЕС! Тези “инвестиции” да си ги носят на рамо!
  • 24 ттт

    4 0 Отговор
    "Големи западни фирми изнасят производствата си от Украйна в България"

    Ами не изнасят, бе! Ще изнесът, ако се съгласим да им работим безплатно.