Last news in Fakti

20 Януари, 2024 20:51 8 040 103

Първите виетнамски работници пристигат у нас до края на годината

  • виетнам-
  • българия-
  • работници

С 96 милиона население Виетнам има интерес да изнася работна ръка, а заради миграцията България - да внася

Първите виетнамски работници пристигат у нас до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

България ще посрещне работници от Виетнам до края на годината. От какви специалисти има нужда пазара на труда у нас? Разказ на БНТ за българо-виетнамските работни и културни отношения.

- Обичаме мнооого България. България е една страна - много гостоприемна.

- Има традиции между Виетнам и България.

- Българският пазар на труда има нужда от много работници.

- Вносът на работна ръка е в отрасли в които има сериозна бизнесактивност.

- Плюсовете че тези производства няма за изчезнат от страната.

На 10 000 километра от България те изричат тези думи на български - излезли от сърцето им, а не механично научени.

Докам Тхъ: "Когато пеем тези песни, български песни аз бях готова да се разплача. Защото винаги, когато мислим за България, мислим, че това е втората нашата родина. Много години живеехме в България. Аз направих моята сватба в България и родих първото си дете в България."

Преди 10 години тя тръгнала на Запад - към България, преди 30 години - той тръгнал на Изток - към Виетнам.

Кирил Грудин - преводач: "Намираме се в залива Халонг - едно от осемте чудеса на света. Правеше ми впечатление тогава, че всички тръгваха на Запад и аз казвам: не трябва ли някой да тръгне на Изток. И тръгнах на Изток. Тогава бях на 22. Тогава заварих една бедна страна, която не се дохранваше. А вижте сега Виетнам е една бързо развиваща се икономика. От тогава до сега Виетнам направи един грамаден скок."

Скок в икономиката. Развитието е скоростно. Като световна производствена база на един от гигантите на телекомуникационния пазар брутният вътрешен продукт на Социалистическа република Виетнам също върви нагоре.

Кирил Грудин - преводач: "Стандартът във Виетнам непрекъснато се повишава. Сега средната работна заплата е около 350-400 долара - не много, но пък цените са точно също както и в България. Интересното е, че те имат освен средната работна заплата, те имат и допълнителни доходи на най-различни видове търговия. Например шивачи. Някои от магазините във Виетнам могат да ви ушият дрехи или рокля за някакви си три часа."

Точно от шивачи и работници в още няколко области страната ни има нужда. С 96 милиона население Виетнам има интерес да изнася работна ръка, а заради миграцията България - да внася.

Деница Сачева - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, НС: "В момента има заявки за около 1000 работника от Виетнам в сектори като строителство, земеделие, туризъм, шивашка индустрия, хранително-вкусова индустрия, има заявки и за работници в мебелни фабрики и автосервизи."

И ако Германия и Великобритания са Запада с примамлива работа за българите, то България е Запада за виетнамците. А и у нас има сериозни трудности при намиране на подходящите хора за определени професии.

Иво Иванов - отдел "Статистика", Агенция по заетостта: "Това се вижда и по броя на регистрираните в бюрата по труда. През последните две години числеността на хората, които търсят услугите на бюрата по труда е на историческия минимум. Това са около 150 000 регистрирани. Ако върнем десетина години назад ще видим, че те са били двойно повече."

Деница Сачева: "Българския пазар на труда има нужда от много работници в много сектори. Процесите на миграция са изключително динамични."

Васил Тодоров - БТПП: "В настоящия момент бързо като краткосрочна мярка е именно е вносът на квалифицирана за съответната дейност работна ръка."

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Ако за едно свободно работно място можем да насочим по-малко от 10 души във времето заемането на това работно място се удължава с месец и половина."

Затова е договорено: до края на годината да има спогодба за трудова миграция между България и Виетнам. Какво стои зад този лист хартия? Ангажимент, вписан в Международен договор, за стъпките, които ще гарантират работата на виетнамците у нас.

Деница Сачева: "В тази спогодба трябва да бъдат уредени условията на труд, условията, при които ще бъдат издавани визи на виетнамски граждани в България, ще се регламентира тяхното здравно и социално осигуряване, възможностите за подкрепа по отношение да кажем за изучаване на български език."

Васил Тодоров - БТПП: "Ползите за икономиката са възможност за внос на работна ръка в тези отрасли, където има нужда от такава. Някъде ниско-квалифицирана, на други места висококвалифицирана."

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Плюсовете са, че тези производства няма да изчезнат от страната, тоест инвеститорите ще останат в страната. Другото е стимулиране и на конкуренцията."

Ани Ким - студентка: "И двамата ми родители са виетнамци, но аз съм родена в България. Танцувам модерен балет и класически балет, започнах с Чан да играя. И танца като цяло доста ми помогна да преоткрия себе си."

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "България за мен е всичко. Повече от втора родина. За мен България е прекрасна страна. Хората са много добри. И тук намерих си любовта."

Светлана Захариева - солист в Музикалния театър: "Срещна ни съдбата, съдба, карма, но най-вече изкуството."

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "И до сега не съм съжалявал, че съм учил в България."

Чан дошъл в България през 80-те с всички онези хиляди виетнамци, учили и работили по онова време у нас. И въпреки, че можел да избира между образование в Москва или в София - решил: балет в България. Близо 40 години по-късно той дели сцената и живота със Светлана. Работи и за културния обмен между България и Виетнам.

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "Все пак има традиция между Виетнам и България. Хубава е тази спогодба, защото виетнамския народ е много трудолюбив и специално за строителството много добри заварчици, шивачи."

Светлана Захариева - солистка в Музикалния театър: "Имаме опит от пребиваването на толкова много виетнамци в миналите години и много добре ще се отрази. Има някаква духовна съвместимост между двата народа. Не си пречат едни на други, а напротив взаимодействат си и си помагат."

И не, работниците от трети държави няма да вземат хляба на българите. Просто защото бизнеса търси повече хора, отколкото страната ни може да предложи в определени области.

Деница Сачева: "В нито един момент не говорим за това да бъдат застрашени хората, които живеят и работят в България. Така че когато има спогодби, тогава интересите на всички страни са балансирани."

А и нашите работници може да станат по-дисциплинирани като се сравняват с азиатските си колеги. И така да повишат производителността си. Поне това показват наблюденията.

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Работодател ми се оплака, че наетите от нас работници въобще не спазват трудовата дисциплина - ходят да пушат, докато когато е работил някъде си да кажем с азиатци такова нещо не е наблюдавал."

Като говорим за вносна работна ръка, това не означава евтин труд. Напротив - заплатите на чужденците може да доведат и до повишаване на доходите на българите. Икономическото обяснение: вноса на работна ръка е в отрасли, в които има сериозна бизнес активност.

Васил Тодоров - БТПП: "Там, където има бизнес активност възнагражденията са високи. И от тая гледна точка, когато са високи възнагражденията няма как вноса на работна ръка да доведе до спад на тези възнаграждения. На следващо място така много погрешно е в виждането, че работниците, които идват тук в България биха се съгласили да работят на ниски възнаграждения. Или по-ниски от българите или, което всъщност да доведе до по-ниски работни заплати. Напротив претенциите и очакванията са за по-високи възнаграждения, което даже в един момент може да се окаже обратен фактор. Тоест да стимулира увеличаването на възнаграждението там, където има чуждестранни работници."

Преди да съберат куфарите и да тръгнат към България чуждестранните работници трябва да бъдат достатъчно подготвени. Поне такива са препоръките на бизнеса. Защото Западът освен възможности, има и очаквания.

Васил Тодоров - БТПП: "Практиката и опитът показват, че е добре, когато има компания, която се занимава именно с този износ да организира в изпращащата държава т.н. изпитателни центрове. Това са места, където могат да бъдат тествани знанията и уменията на съответните хора, които желаят да работят в чужбина."

Светът във века на възможностите предлага работа и живот в държавата, която можеш да наречеш дом.

БНТ: Има демокрация в социализма?

Кирил Грудин - преводач: "Разбира се.тук навсякъде е свободно. Например имаш свобода да работиш, свобода да търгуваш. Виетнамците са много готини хора. Те са весели, те са добродушни, винаги се чувстваш добре дошъл при тях."

Докам Тхъ: "Искам да се върна в България с моя съпруг и моето дете."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да сме ясни

    135 11 Отговор
    Защо по принцип се внасят чужди ръботници? За да се подбие цената на труда на местните. Другото са въздух под налягане, глупави измишльотини и пушилка.

    Коментиран от #6, #18, #45

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петър

    35 1 Отговор
    Сега вече ще има "Симсонки", много находчиви са виетнамците.
  • 8 Ха ха ха

    25 4 Отговор
    Идват преводачи, а преводачите в заводите за правене на чакъл и кофражи
  • 9 И като бонус

    76 9 Отговор
    Проблемът с бездомните кучета най-после ще бъде решен. Когато виетнамците бяха тука, в София бездомните кучета изчезнаха точно за половин година.

    Коментиран от #20

  • 10 сглобка

    17 3 Отговор
    ще ви благодарим, много
  • 11 Селянин

    72 11 Отговор
    Миналата година бях 3 седмици във Виетнам и с изненада установих, че ние ще трябва да ги догонваме. Бъдещето наистина е на изток, колкото и да не ни се иска да си го признаваме.

    Коментиран от #89

  • 12 0123

    30 17 Отговор
    Пак ще има виетнамки с пръснати пусита да ревът: Много месо място няма-( неговия имал много месо ,а нейната нямала място).
  • 13 Нури

    35 0 Отговор
    при Соца в АЕЦ КОЗЛОДУЙ Имаше Виетнамски и Кубински Работници
  • 14 Факти

    89 4 Отговор
    Браво на работодателите, сега спокойно могат да плащат и под 1000 лв. заплати! Скъпите българи, ще се намери кой да ги замести! Е, така е, ние ще ходим по Германия, Англия и Испания а тук ще работи куцо и сакато! Но важното е да са добре работодателите, те движат икономиката и карат скъпите коли! Халал да са им новите работници! Продукцията която се произвежда в една голяма софийска фирма за дограма е направо за кофата, защото работниците им са предимно бежанци! Но, това е положението!
  • 15 Ааа...

    43 3 Отговор
    Мен по ме интересува , хубави виетнамки да има !
  • 16 Санди

    4 14 Отговор
    На мен ми трябват 1-2, няма нужда да знаят нещо, стига да не са с две леви ръце. Добро заплащане. Социални придобивки.
  • 17 Трифон зарезан

    37 3 Отговор
    Шенген през крив макарон. Още имигранти за Австрия.
  • 18 Калпазанин

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да сме ясни":

    Да си припомним едно време ги изгонихме, сега пак се молим за виетнамци, те поне са рсборливи а ще сканиране ли и виетнамските общежития или ще ги мастянявсме и тях в хотели и къщи за гости, че много ми е интересно, а ония там в бежанските лагери пак ми е интересно ко правим с тях, ония дето не вярваха в конспирацията да се замислят за планът, РАН. Защото вече започва да става истина

    Коментиран от #43

  • 19 Един там

    56 5 Отговор
    Безработицата у нас голяма , работодателите реват при повишаване на минималната работна заплата - тия за какви пари ще работят ?
  • 20 Рошко

    10 25 Отговор

    До коментар #9 от "И като бонус":

    Дано да изчезнат и дом любимци че ме хваща яд понякога колко струва издръжката на едно такова, не чака по опашки за ветеринарен лекар, возят ги в хубави коли спи на топло със стопанската бе кучешки живот
  • 21 тоя филм сме го гледали

    76 0 Отговор
    Миналата година докараха една партида в Русе и още някъде . Обещали им заплати от 1 500€ ??!! А тук ги накарали да работят за 400 лева .
    Всичките избягаха . Повечето на запад .
  • 22 Обобщение

    64 2 Отговор
    Бе то в някои области на Виетнам заплатите по високи отколкото у нас . Какви пари са им обещали нашите ?

    Коментиран от #27

  • 23 това е решение на мутрите

    38 0 Отговор
    На де белян пеев ски и другите около него . За това ще изчезнем от картата .
  • 24 ТаУмВзе

    38 1 Отговор
    Че другите цветни хрантутници са ни Малко, са и жълти да си внесем за Разкош! Познай как жълтия ще ти бачка за 800 кинта. Друг път, ще избучи за Европата да бачка за по 5 6 евро на час и тва е.
  • 25 голямото преселение

    41 2 Отговор
    На тая територия ще и подменят населението . На кой му пука за нас .

    Коментиран от #35, #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пената

    11 17 Отговор

    До коментар #22 от "Обобщение":

    Бедни са, само курортите им са добре, всичко останало е беднотия и мизерия.
  • 28 Ле-ле!

    47 3 Отговор
    Който го е подписал това, е за затвор! И не е никак умeн! Много ясно, че виетнамци ще се спукат да искат да работят в България, но почти никой българин няма да иска да отиде там! В същото време това създава трудности за нормалния трудов работен пазар! Виетнамците ще подбиват заплатите на българите, а българския работодател по традиция обича да се кланя повече на чужденци и ги наема с предимство. Т.е. това обслужва само фирми и картели. Заплатите няма да имат ръст. А цените в магазина растат!

    Коментиран от #32

  • 29 Г Бар

    26 2 Отговор
    Подмяната върви с пълна сила
  • 30 ВИЕТНАМЦИ

    18 5 Отговор
    ЩЕЛИ ДА РАБОТЯТ, А БЪЛГАРИТЕ ОБЪРНАХА РЕЗБАТА БЪРКАТ СИ ПО ДУПКИТЕ И ПРАВЯТ ПРАЙДОВЕ
  • 31 луда крава

    41 3 Отговор
    Колкото повече се вкарва евтина работна ръка, толкова повече цената на труда пада , целта е ясна,но дали ще има желаещи. Тук мигрант да остане, трябва да е сериозно подпомогнат от държавата, и с тази растяща инфлация, без собствено жилище, изглежда мечта само за управляващите.
  • 32 Коч Ина

    38 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ле-ле!":

    Имаш стари разбирания за Виетнам. По-напред са вече от нас. Ще дойдат макс някакви диваци от селските райони, които ще довършат окончателно качеството на каквото ни е останало като услуги
  • 33 Провала на сглобката е факт некадърни

    32 3 Отговор
    Сте да върнете прогонените от вас некадърниците над два милиона Българи и сега ще водите азиатци, като мислите че те ще ви работят без пари! Управлява ни мафия
  • 34 Яяяяяя

    20 1 Отговор
    Еха, какви делавери ще се завъртят ; дрога не само за подрастващи а и за пенсионери а всяка сергия. Ще си припомним виетнамския пазар от соца
  • 35 Генерал Гъби Гъбев

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "голямото преселение":

    Че то и на нас не ни пука за нас. Заличаването е логично
  • 36 сглобката

    11 2 Отговор
    Виетнамци ше докарваме, тъй ше е. Вместо умните и красиви да се хванат в ръце и почнат да работят, те по цял ден спамят за някой цент , та дори масрафа едва ли си докарват на края на месеца. Не ви ли е срам, господа !? Ше идват виетнамци да бачкат за 1.5-2К на месец а вие цял ден по форумите ше ми висите за половина толкова пари. Стягайте се ей!
  • 37 Бях там

    44 0 Отговор
    Азия се разви последните десетилетия. Лятото бях в Малайзия и Индонезия. Малайзия е далеч пред нас. Публичният транспорт в Куала Лумпур е като в Холандия. Пътищата са огледало. Индонезия е по-назад, но големите градове са ок. Влаковете са по-добре от БДЖ. Та, да привлечеш виетнамци трябва да им се плаща. Иначе защо да летят половин кълбо? Ами те ще отидат в Малайзия, в Сингапур. Не знам Цачева какво е договорила, но за стотинки вече никой няма да ви работи. България изостана и от ЮИ Азия.

    Коментиран от #42

  • 38 да бе

    34 0 Отговор
    Ще дойдат и после тихичко ще се изнижат към Германия Да не са луди да работят тук за 900 лв
  • 39 Шаро

    24 2 Отговор
    Само виетнамска мафия ни трябваше тука .
  • 40 Яяяяя

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "голямото преселение":

    На нас самите не ни пука, спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ
  • 41 далаверата

    18 3 Отговор
    Българина търси готови пари!Нито умее да работи,нито да ръководи!И като сложиш националната комплексарщина и се получава роб отвсякъде!
  • 42 Татко Барва

    13 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бях там":

    Югоизточна Азия включва и Сингапур, можем само да си мечтаем някога да сме били пред тях. Отдавна ви повтарям, че бъдещето е на Изтока, вече дори и селтака го осъзна
  • 43 РЕАЛИСТ

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Калпазанин":

    Ама интересно. Новите десни демократи най-много реваха против виетнамците след 10-ти ноември, а сега същите десни тичаха до Виетнам да подпишат това споразумение. Виетнамците бяха много работни хора и решаваха проблема с бездомните кучета. Помня имаше виетнамски ресторант в София и опитах разни странни ястия там.
  • 44 ОПРЕМ ЛИ

    24 1 Отговор
    ДО ВИЕТНАМЦИ ПО ДОБРЕ ДА ЗАКРИЕМ ДЪРЖАВАТА, ДА НЕ СТРАДА ХРИСТОС КАТО ГЛЕДА ОТГОРЕ КАК СТОПАНИСВАМЕ РАЯ.
  • 45 Строител

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Да сме ясни":

    Точно така .Прав си.Не може да плащам на общак 200 кинта на ден и той за 3 пари работа да не свърши.И да го търся по половин час.А той се покрил на топло до печката у фургона.Турците бачкат но с много лошо качество.Криви стени,не вързана арматура .Език не знаят не можем да се разберем.Абе само да развържа сградата и приключвам.Тук нищо не става.

    Коментиран от #54, #86

  • 46 бог да ни пази

    37 3 Отговор
    Във Виетнам работят за 1000 долара средно по 8 часа на ден. Тук ще им дават по 1000 лева за 12 часа. Те виетнамците да не са луди, това да не ви са непалците. Те непалците избягаха пък кой ще стои тук при тези извЕрги работодателите ни
  • 47 не разбирам

    28 1 Отговор
    Защо ще идват!?Там техните заплати са по-големи от нашите,а цените им са по-ниски!?
  • 48 баце

    26 0 Отговор
    По принцип няма лошо, ама не ми е много ясно как ще накараме виетнамците да работят на 1000 лева заплата, по 6 дни в седмицата, и по 10 - 12 часа на ден?!?
  • 49 Дако

    39 3 Отговор
    Българския бизнес колко много мрази българите само. Марсианци ще вкара само за да остави българина гладен, да не му вдигне заплатата, да не му плати пенсията, детските, осигуровките. Е за това през 44та народа е излязал и е искал с камъни да избие робовладелците си, добре че са ги спасили и са ги вкарали в Белене.
  • 50 Тогава?

    14 1 Отговор
    "За чий ги ручахме жабетата". Да не разказваме циничния вариант на вица. Това ли беше ПРОМЯНАТА? Промяна няма, ако хората не се променим, очевидно. А ние в България няма да се променим. Променят се нагоре винаги моделът на телевизора, компютъра, таблета, телефона, автомобила. Здравеопазването, Образованието и Грижата за възрастните - винаги надолу.
  • 51 Исмата

    23 1 Отговор
    Това ли е светлото бъдеще което ни обещаваха преди 35 години ?
  • 52 Потребител

    7 0 Отговор
    Голям виц.
  • 53 Някой

    15 6 Отговор
    Тамън ще изчезнат отново бездомните кучета...
  • 54 Култивирай, не бери!

    22 0 Отговор

    До коментар #45 от "Строител":

    Работника не е като теменужка в полето, наведеш се и я откъснеш, после я подушиш малко и мяташ зад гърба си. Това е първото, което се учи.
  • 55 70 годишен младеж

    33 0 Отговор
    Добре помня виетнамците ! Изключително работливи скромни и добронамерени ! Нулева престъпност сред тях ! По-добре виетнамци от колкото джихадисти мюслита !

    Коментиран от #87

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мръсните ни

    38 3 Отговор
    Продажни краварски правителства изгониха българите да робуват в чужбина ,а сега ще внасят виетнамци.....боклуци долни ...Оставка
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Курчо

    12 21 Отговор
    Като са мързеливи българите така ще е

    Коментиран от #93

  • 60 Кирчо

    12 21 Отговор
    Като са мързеливи българите,така ще е
  • 61 Запознат

    17 9 Отговор
    Ураааа решихме си проблема с бездомните кучета и кучкарниците. Организации като 4 лапи можем да ги закрием , спестените пари це ги раздаваме като бонуси на Виетнамските работници като благодарност за свършена работа. Допълнителен плюс е че общините ще ги лишим от кражби.
  • 62 Запознат

    23 1 Отговор
    Средната заплата във Виетнам е1450лв само че в Донги , като прибавим 200лв командировъчни които са задължителни плюс задължително едно хранене, нещо не му идва края,освен този договор да обслужва нечей частен бизнес опакован в държавна поръчка с двустранно споразумение. Иначе казано легализиране на роби.

    Коментиран от #82

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Румен

    13 1 Отговор
    Хораааа, пазете си кучетата
  • 65 УдоМача

    15 1 Отговор
    Само да не се опитват да карат мотор като в Родината си, защото няма да оцелеят дълго.
  • 66 Някога,

    22 1 Отговор
    в КЗ-то във Варна, заменяха двама виетнамци за един кубинец /имахме и такива в онези години/. Чудя се дали не можем да си внесем и работодатели, елит и най-вече политици по някоя програма?
  • 67 Които са взели

    15 4 Отговор
    това решение,живи да не са!Преди 26години едва се отървахме от тая напаст,сега пак ни налита!Виетнамец не работи!
  • 68 УдоМача

    18 3 Отговор
    Гледам един виетнамец надзърта зад един контейнер. Какво правиш го питам. "Цака Бау" ми отговаря.
  • 69 Евала!

    10 2 Отговор
    Няма да ходиме на с..е..к..с туризъм във Виетнам, че самолетните билети са скъпи. Те ще дойдат и се почва. Бой!
  • 70 ЯМБОЛИЯ

    18 10 Отговор
    Стига с този расизъм. Виетнамците са скромни ,тихи и работливи.
  • 71 Гошо

    17 2 Отговор
    Пак по добре от черни,араби и афганистанци
  • 72 Спомням си от навремето

    14 6 Отговор
    Че уличните котки и кучета бяха кът в кварталите,където бяха виетнамските общежития.Ходихме и ловяхме котки в другите квартали и ги продавахме срещу шоколадови яйца,джинси и кафе
  • 73 СЛОНА

    17 4 Отговор
    ОТНОВО НЯМА ДА ИМА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КОТКИ!!!
    БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ ЗАСТРАШИ ПРИЮТИТЕ ЗА ЧЕТРИНОГИ!!!
  • 74 Домус ага

    13 1 Отговор
    Сега минава "Антибиотик"Разград на три смени.Виетнамците ще ми изкупят цялата залежала стока и с куфари ще я изнесат.Не Шенген,Хо Ши Мин е това.
  • 75 А стига ве

    10 0 Отговор
    Ма дойдоха ли виетнамците.
    Щото като дойдат ще трябва да учим виетнамски.

    Дойдоха турците -турски

    Дойдоха руснаците - руски.

    Дойдоха мериканците - американски (даже и език си нямат
    и не са толкова интелигентни като наще мурагви братчеди - с по два езика)

    Идват виетнамците - виетнамски.

    След това чакаме и китайците.
  • 76 Бойко Българоубиец

    15 1 Отговор
    Бг бал ъците свършиха и почваме внос на виетнамски бал ъци! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 77 Уса

    15 1 Отговор
    Българите са емигрантите в собствената си държава и всеки новодошъл ще е техен господар
  • 78 Хааа

    11 3 Отговор
    Абе много бързо се забрави че с мъка ги изгонихме след многото золуми който направиха.Е има и читави хорица сред тях останали в България от соц.врмето.
  • 79 Лъчезар

    5 0 Отговор
    Ма вие сериозно ли мислите , че този филантроп българският работодател ще им даде повече от 1000 лв заплата без значение колко трудолюбиви и непушещи специалисти са , това е доста наивно... наскоро гледах как се ремонтират 3 етажа от една малка правителствена сграда за козметичен ремон бяха пратени 2ма души българин на около 40г. Който е и началник и работник и подчинен виетнамец 45+ работник познайте за колко месеца направиха ремонта....
  • 80 Начо

    4 3 Отговор
    Да идват, че бгмладежта я мързи и за нищо не става
  • 81 💠♻️🔆

    10 2 Отговор
    Това са “глупости на търкалета” кои са тези виетнамски шивачи които ще работят и стоят в България за жълти стотинки като могат да заминат за Италия и другаде в Западна Европа да шият дрехи за три пъти повече заплащане, днешните български “капиталисти” мерят с Марксическия Аршин на Тодор Живков, да ама не.

    Спомням си от онова време Виетнамци работещи в България разказваха как някой от семейството избягал в Щатите и как те искат да избягат от Соца също така, това беше тогава, Сега кои са тези Виетнамци които ще стоят и работят в България за жълти стотинки?
  • 82 ДЪРЖАВАТА И СЕГА ДАВА НА ФИРМИТЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Запознат":

    ПО 500 ЛЕВА СЕКИ МЕСЕЦ ЗА РАБОТНИК НАЗНАЧИЛИ НЕГРАМОТНИ И НЕКАДЪРНИ ЦИГАБНИ.ДЪРЖАВАТА СПОНСОРИРА МИЛИОБВРИ КЪТ ДОМУСА И ПОДОБНИ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ РАБОТНИЦИ И НАРОДА.
  • 83 Тиквун

    8 0 Отговор
    Тиквата и Домуса си намериха работна ръка за корабите и заводите им. Ще работят за по една купа ориз на ден...
  • 84 БАРС

    2 6 Отговор
    ДОБРЕ СА ДОШЛИ!ДОЖИВЯХМЕ И НИЕ ПО ЛЕКА РАБОТА ДА РАБОТИМЕ.В : ДЪРЖАВИ СЪМ РАБОТИЛ И НИКОЙ НЕ МЕ Е ГЛЕДАЛ НА КРЪВ ЧЕ СЪМ ЧУЖДЕНЕЦ .МОЖЕ БИ ВЪТРЕШНА НЯКОИ ДА НО НЕ СА ГО ПОКАЗВАЛИ.НО ДРУГА МИ Е МИСЪЛТА ЧЕ ТИЯ СТРАНИ КОИТО СЪМ РАБОТИЛ ИКОНОМИКАТА ИМ СКОЧИ ИМЕННО ЗАРАДИ ПРИЕМАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ КАТО РАБОТНИЦИ.ИМА ЛЕГАЛНИ КАКТО И НЕЛИГАЛНИ.НАПРИМЕР ЕВРЕИТЕ В ИЗРАЕЛ СИ ЗАТВАРЯХА ОЧИТЕ ЕМИГРАНДСКАТА ПОЛИЦИЯ НИКОГО НЕ ГОНЕХА ЧЕ РАБОТИЛ НА ЧЕРНО ЕДИНСТВЕННО АКО НЕ СЕ Е ПРОЯВИЛ НЕЩО .НО ТОВА ПРОДЪЛЖИ 7-8 ГОД. СПЕЦИЯЛНО ДА ОТСКОЧИ БИЗНЕСА КАТО НЕ ПЛАШАТ УСИГОРОВКИ И ДАНЪЦИ.ДА НЕ ВСИЧКИ СА ИМАЛИ ХОРА БЕЗ ВИЗИ ДА ИМ РАБОТЯТ ПО ГОЛЯМА ЧАСТДА.ВИШТЕ ПОЛЯЦИТЕ ЧЕХИТЕ ИСПАНЦИ ИТАЛИЯНЦИ ВСИЧКИ ТАКА ОТСКОЧИХА.ПОЛЯЦИ И ЧЕХИ МНОГО ИМ СКОЧИ ИКОНОМИКАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА УКРАИНЦИТЕ ТА НА ИТАЛИЯНЦИТЕ СЪЩО ПЪЛНО С УКРАИНЦИ ИТ,Н ТАКА ЧЕ АЗ СЪМ ЗА.НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ТРЯБВА ОЩЕ ДА НИ СЕ ВДИГНЕ МИНИМАЛНАТА РАБ.ЗАПЛАТА ПОНЕ ДА СТАНЕ 600-700ЕВРО ТА ДА ИМ СЕ ПЛАША МИНИМАЛНОТО ЗА 8 ЧАСА А НИЕ ДА СИ РАБОТИМЕ ЗА 800-1000 ЕВРО
  • 85 Ама

    9 0 Отговор
    Какво стана бе, либерални демократи? Ще внасяте комунизъм ли? Ааа не така!!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Кошиям

    8 0 Отговор

    До коментар #55 от "70 годишен младеж":

    Евала баце, ще ти изям кучето!
  • 88 ...

    6 2 Отговор
    Не ни трябват! Не ги искаме! Още нискоквалифицирана и много евтина работна ръка. Опити за подбиване на пазара на труда. Ще се научат милионерите и милиардерите, че трябва да плащат подобаващо, защото именно те правяят пролуките за внасяне на паплач.
  • 89 Колко добре

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин":

    Живеят виетнамците, щом идват в БГ да работят?!Нямат капацитета да работят вШвейцария и за това идват тук.Ние сме на ниво Зимбабве.Напрви си сметка какви пари взимат във Виетнам за да прииждат в Мангалистан да печелят.
  • 90 Вълк единак

    5 1 Отговор
    Скрийте кучетата!
  • 91 Будител

    4 0 Отговор
    Цин чао , братя виетнамци...ще ви посрещнем с топъл хляб и куче - чеверме...
  • 92 смях

    5 0 Отговор
    Oмръзнаха ли ви, опротивяха ли ви българите???
  • 93 хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Курчо":

    Не сте ли мързеливи вие - фашистите? ЗАщо все българите са ви виновни?
  • 94 Иван

    2 0 Отговор
    Няма лошо нека изкарат и те някой лев като някой от нас на запад ,но така си решаваш проблема с евтината работна ръка,защо да даваме на българите повече като можем да си наемем от другият край на света и пак ще ни излезе по тънко,защо Сачева не измисли как да задържи младите нови семейства тук в България
  • 95 Дъртофел

    2 0 Отговор
    Не се тревожете! Идват,защото техните дъртофели,са им разказвали,колко е хубаво в България и как са си живели щастливо. Ще изкарат лятото и ще си избягат обратно.
  • 96 Олеле

    0 0 Отговор
    Хора, пазете си домашните любимци !
  • 97 Много

    2 1 Отговор
    Омраза, много плюене. Защо? Работодателите ли са Ви виновни. Наистина ли? Да дойдат и виетнамци и китайци и индийци. Добре са дошли. Както работодателите плащат малко според вас, така и ще видите как бързо бързо ще намерят и пазарни ниши, не само ще работят но и собствен бизнес ще започнат. Ще започнат и българи да наемат на работа. Нека идват. Дано шефа ми вземе поне 2-ма на работа, че на баир ми идва, вече. Един куп хара се извървяха и все не им харесва 2500 - 3000лв, стартово с платени данъци и осигуровки. работният ден е от 10:00 до 18:00. Обедната почивка включена в работните часове. 40 часа на седмица. Ако имаш лична работа, излизаш и си я вършиш….а как ще свършиш работата за шефа, ти си избираш. Каква е уловката ли? Свободно да комуникираш на Английски, компютърна грамотност - Микрософт пакет. Желание за учене в международна търговия. Отчетност. Лоялност. Изпълнителност. Динамична работа. Над нормираното работно време се заплаща допълнително. Командировки с пълно заплащане + дневни. По 10пъти на ден може да правиш кафе пауза. Е и какво? Много работа. Идват и за компютърна грамотност казват YouTube, Instagram, TikTok. За EXCEL, Power Point, Adobe, Word….чували били.

    Коментиран от #102

  • 98 Биби Кинк

    0 0 Отговор
    Навремето им бе убаво тука на оризите-дръгнат си бубонките цел ден а стажо си върви! Сеги че требе да опнат вратляците за жълти пари!
  • 99 шивач

    0 0 Отговор
    А за вътрешна миграция със същите условия като за Виетнамци не помислихте ли? пак измислиха нещо като 7мо постановление или 820 то Странджа/Сакар да се подиграват на местните работници
  • 100 Будител

    0 0 Отговор
    Понеже малко помнят и много хал ханер си нямат та да Ви кажа..


    Преди 1990.година , точно виетнамците бяха хората които ушиха и продадоха най много дънки(джинси)
    като им пришиваха фалшиви емблеми на различни марки и ги продаваха за 80- 120 лева...също и електронни часовници....
  • 101 Една добра новина

    0 0 Отговор
    Поне ще ни отърват от бездомните кучета.
  • 102 Има и други уловки

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Много":

    На не повече от 20-22г. със 8г. трудов стаж и необвързана, също и това заплащане е след първата година.
  • 103 Смех

    1 0 Отговор
    Ха Виетнамцитв ходят къде си искат из Европа кой ще седи тука