Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, ако търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лв. за килограм.
Ежедневно рибарите се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на риболов от дядо си, разказва, че от 10 години такъв богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.
"Преди три дни ни сполетя голяма слука и хванахме около три тона риба, следователно лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка", разказа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.
Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лв. за килограм.
"Паламудът тази година е в изобилие, но много ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на много ниски цени, а после по големите вериги върви на 20-25 лв./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем", заяви рибарят Виктор Ников.
"Това е подигравка. Скандално е това нещо, че искат да ни е изкупят на 4-5 лв. Ние ще се организираме тук всички рибари, пет дни няма да влезем в морето и цената пак ще си дойде на място", посочи рибарят Георги Фешев - Гунди
Тази година уловът на паламуд е в пъти повече заради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили основно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.
"Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв. Това е експлоатация на рибарския труд", каза мореплавателят Дончо Папазов.
Рибарите се надяват и на помощ от държавата. Една от мерките е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 дааа
23:13 29.10.2022
2 6нтщ5ж
23:14 29.10.2022
3 Мнение
Коментиран от #6, #7, #29, #30, #32
23:16 29.10.2022
4 рибар
23:16 29.10.2022
5 Кцкцлцлц
23:17 29.10.2022
6 Ккцкцлкц
До коментар #3 от "Мнение":
Уаууу ципурата и лаврака са все едно мега вкусниЕдна тъпа сардина е мега по-вкусна
23:18 29.10.2022
7 Госあ
До коментар #3 от "Мнение":
хахахаха ципуракито можеш ли да го ядеш полу-сурово ? От паламуда мога да ти направя суши (само ако си жена). Иначе, сега се яде паламуд ! Аз хапнах доста. А, една риба ако не можеш да я ядеш сурова или полу-сурова я дай на котката.23:21 29.10.2022
8 Гладен брокер
Коментиран от #15
23:22 29.10.2022
9 333
Коментиран от #10
23:27 29.10.2022
10 Госあ
До коментар #9 от "333":
Французите успешно показват как става това - палене на поршета и чупене на магазини 💁Коментиран от #40
23:39 29.10.2022
11 чудя се
Коментиран от #12, #20
23:47 29.10.2022
12 Правиш ли разлика
До коментар #11 от "чудя се":
Пада изкупната цена, но в търговските вериги цената стои висока и това го прави с помощта на държавата картела на скапаните търговски вериги. Обират производителя, обират и купувача - печелят търговците, скапаните чужди вериги магазини.00:14 30.10.2022
13 Хитри торуци бе
00:21 30.10.2022
14 Само вайкане навсякъде
00:25 30.10.2022
15 Надничар
До коментар #8 от "Гладен брокер":
средно се вадят по 100-200 риби на ден в най добрия случай. Това са 150 кила умножи ги по 4 лева стават шестстотин лева,в екипажа на лодката са трима души,дял на рибата се дели на 4 понеже четвъртата част отива за лодката ( дизел,ремонт,подръжка) и в резултат получаваме максимум 150 лева надник в най добрия случай,иначе е по малко,отде ги измисли тез 1500 лева не мога да разбера.. Аман от разбирачи,стани един рибар тогава да те видим с по 1000 лева надник!Коментиран от #17, #25
00:44 30.10.2022
16 123
00:45 30.10.2022
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Балчик
Коментиран от #19
01:32 30.10.2022
19 Трътката
До коментар #18 от "Балчик":
Прав си, аз например с удоволствие бих си купил десетина килца директно от рибари. Консервирам го в стъклени буркани, 2-3 различни рецепти, става фантазия.03:52 30.10.2022
20 ежко
До коментар #11 от "чудя се":
Ако си мислят,че като не излязат ще забогатеят -много се лъжат.Нама да излязат 6 дена, цената ще скочи, но накрая като ударят чертата, ще са сумарно с по-малко пари оттколкото ако не го бяха правили.Да не говорим,че ако цената е по-висока, някой хора ще пазаруват същото от Турция например.Трето -да си организират сами продажбата,а не да чакат на търговците.Да,ама не!Все държавата да помага..03:17 30.10.2022
21 Ми то в
07:21 30.10.2022
22 Пенсия ама ниска
Коментиран от #24
07:44 30.10.2022
23 Не сте добре
08:06 30.10.2022
24 Шано
До коментар #22 от "Пенсия ама ниска":
За скумрия толкоз 4лв.08:10 30.10.2022
25 Перо
До коментар #15 от "Надничар":
Ми фащайте скумрия бреКоментиран от #39
08:11 30.10.2022
26 стария моряк
08:22 30.10.2022
27 УСА боклук
Къде, къде е по - вкусна от паламуда. Режа на филета и лепя на скарата.
08:33 30.10.2022
28 един от многото
08:33 30.10.2022
29 дядо поп
До коментар #3 от "Мнение":
Приятел ял ли си цаца със зелен лук , черен и червен пиперец и малко джоджен и това на фурна , пробвай и тогава се ципури!Коментиран от #35
08:36 30.10.2022
30 стария моряк
До коментар #3 от "Мнение":
Най хубавата риба е прясната , след работа повече от 15 години в Океански риболов , рядко някой може да ми каже коя риба е вкусна и коя не!08:39 30.10.2022
31 Селянин
08:51 30.10.2022
32 Аз ям само калкан
До коментар #3 от "Мнение":
Друга риба не признавамКоментиран от #34
09:25 30.10.2022
33 Няма угодия
Когато уловът е голям - цената е много ниска!
Е то не може "ем кино, ем сладолед"
11:03 30.10.2022
34 Моряка
До коментар #32 от "Аз ям само калкан":
Познаваш ли дали е прясен или презамразяван от памти века?Познаваш ли кой е женски или мъжки и как?Защо търговците продават калкана все с долната(светлата) страна нагоре.Да,калканът е най вкусната риба,ако е пресен и ако е мъжки,но не ти ли се струва,че е много скъп(издевателски скъп), за редовна употреба?(35 лв.килограма)Или си от онези,,0,5% от българите?Коментиран от #37
18:28 30.10.2022
35 Моряка
До коментар #29 от "дядо поп":
Как ще пробваш,дядо Попе,като цацата излиза само април,а тази годино почти не излезе?Пробутват ти или от фризер,или балтийска,едра и красива,но далеч не тъй вкусна?Коментиран от #36
18:32 30.10.2022
36 дядо поп
До коментар #35 от "Моряка":
Дядо ти поп не е от Мосукоджили и различава балтийските шпроти от черноморската цаца.20:47 30.10.2022
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 Бря, Бря
08:33 31.10.2022
39 В Черно море
До коментар #25 от "Перо":
Отдавна няма скумрия.08:35 31.10.2022
40 Поршета ли са им виновни бе, селски?
До коментар #10 от "Госあ":
Обезумял си.08:40 31.10.2022
41 Циник
11:02 31.10.2022
42 елате
14:35 31.10.2022
43 Корги
Коментиран от #44
15:11 31.10.2022
44 Корги
До коментар #43 от "Корги":
Затова ядем турски домати, сирене и мляко от Полша и т.н., и т.н. А българското производство е като Дядо Коледа - всички сме чували за него, а никой не го е виждал (освен като дете).15:13 31.10.2022
45 Читател
09:16 01.11.2022
46 Гошо
ДДС-то на мизерната кочина и бутащите ,,икономиката " вериги са виновни
20:23 01.11.2022