Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 13:21 2 558 7

Илон Мъск: Стачката на служители на Tesla е безумна

  • tesla-
  • илон мъск-
  • стачка-
  • трудов договор

Причината е натиск за подписването на нов колективен трудов договор

Илон Мъск: Стачката на служители на Tesla е безумна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Илон Мъск нарече нарастващата вълна от стачки срещу Tesla в Швеция „безумна“. Профсъюзите продължават да оказват натиск върху производителя на електрически автомобили да подпише колективен трудов договор с механиците. Проблемът започна на 27 октомври, когато механиците в шведския синдикат IF Metall напуснаха.

Синдикатът иска колективен договор за заплатите и обезщетенията за около 120 служители, които работят в шведските сервизни съоръжения на Tesla, заявявайки, че иска „същите достойни и безопасни условия на труд за членовете в други подобни компании в Швеция“.

Оттогава 8 други синдиката се присъединиха към стачката в знак на солидарност с IF Metall.

Tesla е изправена пред натиск и от другите си заводи. В Германия, където автомобилният производител произвежда своите коли Model Y в гигафабриката си в Берлин, където профсъюзните лидери се опитаха да организират около 11 500 служители.

Мъск увеличи заплатите на работниците от гигафабриката в Берлин с 4% на фона на нарастващия натиск.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но къмент

    6 1 Отговор
    На кого да репортувам, че от два дни не ви се виждат снимките на статиите толкова ли няма кой да ви оправи сайта ?
  • 2 Асен Таксито

    20 1 Отговор
    Да идват в България. Комплексът Кремиковци е празен. А и тук в България никой не протестира. Даже и да нареди Илончо през 15 минути да има удари с камшици
  • 3 Някой

    11 1 Отговор
    Ами да се съгласява с колективните трудови договори. Тук не е САЩ. Не може чак толкова безогледно да експлоатираш работниците. Поне все още не.

    Коментиран от #4

  • 4 Трудова Книжка

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Що бе, в БГ ако знаеш колко е зле. Имаме късмет, че Мъск е с двойка по география и не знае, къде се намираме. Иначе да е довтасъл тук с 200

    Коментиран от #6

  • 5 Цанко Пеев

    14 7 Отговор
    Синдикатите са единственото нещо, което пази и се бори за правата на работниците. Всички големи автомобилни компании имат синдикати: Ауди, Порше, Мерцедес, Форд и т.н. Синдикализмът не е комунизъм и няма нищо общо. Всъщност синдикатите възникват в САЩ през 19 век. В СССР нямаше синдикатите, защото комунистите твърдяха, че партията защитавала по-добре правата на работниците. Да ама не! Благодарение на синдикатите американските и европейските работници имаха къщи, коли, здравни осигуровки, болнични, отпуски и т.н. Синдикатите са велика работа. На милардера Мъск не му прави чест, че не позволява синдикати, много низко, много подло.
  • 6 мю_бозон

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трудова Книжка":

    Що да не знае....нали го каниха на гости в Белоградчик?!? Може да е погледнал къде , адреса, пощенския код или пък gps- координатите нещо там......
  • 7 омъскаряване

    4 3 Отговор
    "свети" Илон-Шегобиец да си внесе от нашите шведи, поне ще има на чии гръб да се оправдава за дървениците и "качеството"😉